Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) bestaat in 2022 225 jaar. Dat viert het museum met een feestjaar dat start met een tentoonstelling over Albert Baertsoen (1866-1922), één van de grote Belgische kunstenaars van het fin de siècle. In samenwerking met de Universiteit Gent zet het MSK deze schilder, tekenaar en graficus in de kijker.

Albert Baertsoen werd in een Gentse fabrieksfamilie geboren. Hij was quasi autodidact, en groeide uit tot één van de belangrijkste spelers in de Belgische en internationale kunstscène van het fin de siècle. Hij maakte een blitzcarrière. Hij was pas 22 jaar oud toen hij in 1888 de gouden medaille op het Antwerpse Salon wegkaapte. Hierna bouwde hij een indrukwekkend netwerk uit van kunstkenners, verzamelaars en collega’s. Zijn tijdgenoten noemden Baertsoen ‘le peintre de Gand’ wegens zijn opmerkelijke liefde voor Gent, een stad die hij veel in beeld bracht. In zijn werken herken je nog heel wat hedendaagse stadsbeelden. Baertsoen groeide uit een gewaardeerd landschapsschilder van de Schelderegio, de Noordzee en het hinterland, en bracht ook de Luikse industriële landschappen in beeld.

Het succes van Albert Baertsoen reikte tot buiten de landsgrenzen. Aan het begin van de 20ste eeuw was hij één van de internationaal meest tentoongestelde Belgische kunstenaars (o.a. op de Biënnale in Venetië en in de Weense Secession). Dat internationale succes had hij onder meer te danken aan zijn grote netwerk, uitgesproken stem en zijn impressionistische stijl. 

Onli­ne tic­kets Muse­um voor Scho­ne Kun­sten

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Museum voor Schone Kunsten kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.