Het volledige museumgebouw is opnieuw speelterrein voor de eigen collectie van het MSK. 40 vernieuwde zalen zijn het thuis voor een volledig vernieuwde presentatie van de collectie. Het parcours is prikkelend en verrassend. Je ontdekt er monografische zalen, nieuwe thema’s en nooit eerder tentoongestelde werken.

Het MSK is gekend voor kunst van de 14de tot de 20ste eeuw. Je vindt er werk van o.a. Jheronimus Bosch, Pieter Paul Rubens, James Ensor, Emile Claus en René Magritte.

Maar achter de schermen liggen heel wat veelzijdige schatten verborgen. Deze diversiteit zie je in het vernieuwde museum. Je vindt er naast schilderijen o.a. ook beeldhouwwerk, kunst op papier, voorstudies, ateliermateriaal en religieuze voorwerpen. Voor het eerst kun je de achterkant van enkele schilderijen bewonderen omdat ze vrij in de ruimte staan.

Langs het chronologische parcours vind je nieuwe themazalen. Hier staat de mens in zijn alledaagse bestaan centraal. Je komt er meer te weten over het beeld van de vrouw in 250 jaar kunst, over armoede en rijkdom, de relatie tussen stad en platteland en hoe mensen zich vereeuwigen in een portret.

Via tekeningen, grafiek en andere media duik je in de carrières van James Ensor, Odilon Redon en Félicien Rops. Belangrijke kunstenaars zoals Jean Brusselmans, Raoul De Keyser, Constant Permeke en Frans Masereel krijgen eindelijk de ruimte die ze verdienen, naast sterkhouders als George Minne en Théo Van Rysselberghe.

Middenin het parcours vind je “Zaal E”, een ruimte voor expressie, emotie, educatie en experiment.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.