Ontdek tijdens deze stadswandeling wat Jan Van Eyck zoal op zijn bord kreeg.

De talrijke planten, kruiden en vruchten op het Lam Gods lichten alvast een tipje van de sluier op van de etenswaren die men tijdens de late middeleeuwen voorhanden had. Zuring, boerenwormkruid, aalbes… het zijn maar enkele voorbeelden van ingrediënten die geregeld op het menu stonden. Tijdens een rondleiding door Gent laat een gids je kennismaken met de middeleeuwse keuken en handel. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe de stad er in slaagde om in een tijd zonder vrachtwagens en koelkasten meer dan zestigduizend monden te voeden. De stad zorgde voor voedselzekerheid door onder andere het monopolie op de graanhandel te verwerven, het befaamd stapelrecht.

Naast graan vond je in Gent ook vis uit Denemarken, bier uit Duitsland, kaas en wijn uit Frankrijk en pruimen uit Damascus. Omwille van dreigende tekorten of het gevaar van bederf was voedsel strikt gereguleerd. De organisatie van het voedselsysteem hing nauw samen met het gildesysteem, een unieke vorm van zelforganisatie van de middeleeuwse stadsbewoners. Voedsel betekende echter meer dan alleen eten voorzien: het ging evenzeer om macht, lobbyen, de strijd voor vrijhandel of net voor protectionisme. Of hoe de Gras- en Korenlei in feite het Manhattan van de middeleeuwen waren. Welkom in de culinair-politieke tijd van Van Eyck!

De stadswandeling start aan de brug van de Verlorenkost en eindigt op de Korenmarkt.