9°C / 48°F

Light rain

Zoeken

‘Wijze' rock-’n-roll bbq BOEF met ‘nieuwe’ Flemish Foodies

'Wijze' rock-’n-roll bbq BOEF met ‘nieuwe’ Flemish Foodies

27 jan 2015Varken aan het spit BOEF2015 (c) Katalin Chovanetz

Move over ‘oude’ Flemish Foodies, hier komen de nieuwe! Zes jonge Gentse topchefs organiseerden zondag samen ‘BOEF 2015’, een culinaire winterbarbecue met een hoog rock-'n-rollgehalte. Onze reporter Katalin ging kijken en proefde dat het goed was.

Wie 'Gent' en 'eten' zegt, noemt nu nog in één adem de Flemish Foodies. Maar Olly Ceulenaere (Publiek), Kobe Desramaults (De Vitrine, Superette) en Jason Blanckaert (J.e.f.) hebben het ondertussen zo druk met hun eigen restaurant(s), dat ze geen tijd meer hebben voor kookhappenings en televisieprogramma's. Zes jonge Gentse topkoks zien daardoor hun kans schoon om die rol op hun eigen manier over te nemen.

Gewone bbq

Matthias Van Acker (Coeur d'Artichaut), Sam D'Huyvetter (Boulevard), Tom Van Lysebettens (Cochon de Luxe), Tomek Mroszczak (J.e.f.), Michel Mak Neerinckx (Publiek) en Kim Devisschere (Horseele) zetten afgelopen zondag ‘BOEF 2015’ op poten. Plaats van afspraak was Loods 22, één van de sfeervolle, oude havenopslagplaatsen aan het kanaal Gent-Terneuzen, in de Gentse Muidebuurt. Bedoeling was niet om een sterrenkeuken te brengen, wel om een culinaire winterbarbecue met een hoog rock-'n-rollgehalte te houden.

Wat dat betreft waren de koks alvast geslaagd in hun opzet, aldus onze reporter. Ondanks de redelijk lage temperaturen (alles vond plaats in openlucht) heerste er direct een leuke en aangename sfeer in Loods 22. Blikvanger was een gelakt en gepekeld brasvarken aan het spit, waarvoor de deelnemers moesten aanschuiven zoals bij een gewone barbecue.

Wijn en ham

Maar eerst ‘opwarmen’ met een Lillet Blanc (Bordeaux aperitiefwijn), aangelengd met tonic en een schijfje komkommer en sinaasappel. Op hoge houten tafeltjes stonden kleine bordjes met salami, pancetta, superheerlijke, rauwe ham Mangalica (van authentiek Hongaars varken) en warme hapjes.

Daarna stond in de Foodtruck een saladbar klaar met delicieuze groentebereidingen en sausjes, en kon iedereen aanschuiven voor brasvarken, kip, spek en nog veel meer. Om te eindigen werd een op de barbecue gegaard kaasje met vers kramiek geserveerd. En nog was de pret niet over: als ultieme afsluiter kreeg iedereen een bladerdeegtaartje met crème van champignons en meringue voorgeschoteld.

Afterparty

De hele avond lang kon je van dit alles genieten met op de achtergrond ouderwets goede rock-‘n-rollmuziek. Na het diner werd het feestje overigens in de kelder verdergezet met een afterparty tot in de vroege uurtjes. Het publiek, dat 65 euro betaalde voor een ticket en 10 euro voor de afterparty, was heel divers, met een aantal bekende gezichten uit de horecawereld. De ‘echte’ foodies waren alvast present om hun collega’s te steunen en te promoten. Typisch Gents!

Gezien het succes van dit event – de tickets waren in geen tijd de deur uit – wordt al hevig nagedacht over een opvolger. “Ik hoop dat het andere jonge chefs aanspoort om ook creatieve initiatieven te nemen”, zegt Matthias Van Acker. Toegankelijker zijn dan een sterrenrestaurant en toch een culinair hoogstaande belevenis bieden, dat is de bedoeling. Nog van da!

Varken aan het spit BOEF2015 (c) Katalin Chovanetz
Rauwe ham en rode wijn BOEF2015 (c) Katalin Chovanetz
Kramiek en geitenkaas BOEF2015 (c) Katalin Chovanetz