-1°C / 30°F

Onbewolkt

Zoeken

De laatste loodjes voor ‘Belgica’

De laatste loodjes voor ‘Belgica’

10 feb 2015Opname Belgica partyscene

Het zijn spannende dagen voor regisseur Felix van Groeningen en zijn crew. Zij werken momenteel in Gent het draaischema af voor de nieuwe prent ‘Belgica’. En dat hebben ze geweten aan Sint-Jacobs…

Maandagochtend 9 februari. Gent ligt er koud maar vredig bij. De rust is weergekeerd na de eerste drukte van de ochtendspits en de stad krijgt de tijd om op haar gemak verder wakker te worden. Aan Sint-Jacobs echter, in het hart van de stad, wordt de stad al enkele maanden lang gedwongen een ander tempo aan te houden. Reden: tot en met vandaag kampeert op verschillende locaties in de buurt de opnameploeg van ‘Belgica’, de nieuwe film van Felix - ‘The Broken Circle Breakdown’ - van Groeningen.  De film schetst het verhaal van twee broers die samen een café runnen maar zelf tenonder dreigen te gaan aan het succes. Delen van het scenario zijn gebaseerd op de geschiedenis van het bekende Gentse muziekcafé Charlatan op de Vlasmarkt, opgericht door de vader van Van Groeningen.

Party-modus op maandagmorgen

Wie deze ochtend Nieuwpoort inslaat, een kleine zijstraat van Sint-Jacobs met heerlijk hobbelige kasseisteentjes, moet zijn hoofd dan ook direct uit de maandagochtend-modus halen. De ingang van Galerie Design7 is aan beide kanten geblokkeerd door vrachtwagens met opnamemateriaal. Medewerkers lopen de galerie in en uit met aan hun broeksriem of in hun hand telefoons of zenders waardoor vragen, bevelen en stand-van-zakens vanop de set worden doorgegeven. Die set bevindt zich momenteel in het gebouw van de galerie.

Op de Facebookpagina van ‘Belgica’ stond eind vorige week immers volgend bericht:

De opnames zitten er bijna op, maar... !
Maandag 9 FEBRUARI neemt Felix voor de ALLERLAATSTE KEER feestscènes op. Hiervoor zoekt hij nog massa's partygangers om te FIGUREREN. Je wordt dus betaald om helemaal crazy te gaan op goede muziek.
Wie? Enthousiaste mensen tussen 18 en 50 jaar
Waar? Gent, bij Sint-Jacobs
Wanneer? maandag 09/02 van 7u tot 19u
Wat? Feesten op coole bands en dj's
Hoe? Stuur een mail naar ... met een foto en je telefoonnummer
Beloning? Snacks, lunch, 20 euro, goede muziek, veel liefde en eeuwige roem !

Eenmaal door de buitendeur en de smalle inkom van de galerie gewandeld, waar grote tafels vol catering en rekwisieten staan, en na de set location manager van onze goede bedoelingen overtuigd te hebben, opent zich een deur naar een compleet andere wereld. De galerie is omgetoverd tot een rokerig partyhol, met een lange bar langs de ene muur en een dj-draaitafel langs de andere. Achter de tapkranen schenken barmeisjes in ‘Belgica’-truitjes heupwiegend drankjes in. Daar tegenover geven enkele dj’s (o.a. dj Gerald, ‘de ongekroonde koning van de Vlasmarkt’) het beste van zichzelf. En daartussen… staat een grote groep mensen, tientallen enthousiaste oudere jongeren (en vice versa), geduldig drentelend te wachten op een seintje van de regisseur en zijn assistent.

Wachten

Wie staat er nu voor dag en voor dauw op om vanaf 7 uur ’s morgens op een filmset te gaan staan wachten? Want dat is wat het is, een film opnemen: wachten, heel veel wachten. Maar blijkbaar hebben heel wat mensen er wel iets voor over om dat eens mee te maken en tegelijk een bijdrage te leveren aan de Vlaamse film. Gelukkig maar! Met dat wachten valt het trouwens erg mee, want in een uur tijd passeert er heel wat actie op de set. Het is niet omdat ‘Belgica’ een naar Vlaamse normen prestigieuze productie is (een budget van 3,6 miljoen euro) die heel wat draaidagen (45) uit de brand wist te slepen, dat er niet efficiënt gewerkt moet worden.

Acteurs Tom Vermeir en Stef Aerts, die de twee hoofdrollen (broers Frank en Jo) spelen, lopen schijnbaar ontspannen rond, maar blijken zeer geconcentreerd, te merken aan de snelheid waarmee ze in hun rol zitten als de camera eenmaal gaat draaien. Dat gebeurt als de muziek opeens stilvalt, de assistente door een microfoon de aandacht van de feestvierders vraagt, herhaalt wat ze moeten doen en vervolgens ‘Actie!’ roept.  De filmklapper wordt dichtgeklapt, de dj’s geven er een lap op, de armen gaan omhoog en de massa begint te dansen. Regisseur Felix, met de onafscheidelijke muts op het hoofd, beent heen en weer tussen de verschillende camera’s, rent opeens een trap aan de zijkant van de ruimte op om iets te halen uit de kleedkamer, komt terug, geeft instructies aan de geluidsman (zijn broer Seppe) en beent weer naar de camera.

Soulwax

Tijdens de opnames blijkt ook waar de opvallende, zwarte rugzakken met verticale haak die tot over het hoofd komt, voor dienen. Geen Back to the Future-achtig attribuut, zo blijkt, maar gewoon een handige tool om de camera aan te hangen en de cameraman zo meer bewegingsvrijheid te geven. Na een aantal minuten roept de assistente door de microfoon dat de opname stopt en de filmklapper de einde van de scène aangeeft. Het wachten begint weer.

Plots wordt de aandacht van de regisseur afgeleid door de komst van twee heren in keurig pak. De broers Stephen en David Dewaele worden in ras tempo verwelkomd, krijgen instructies en nemen plaats achter de draaitafel. En nog een keer gaat het publiek op commando uit de bol op de muziek gedraaid door het bekende duo van Soulwax, dat ook de soundtrack van ‘Belgica’ verzorgt. En opnieuw klinken de klapper en de stem van de assistente. En weer wachten… Acteurs Stef Aerts en Tom Vermeir gaan er even bij zitten. Om daarna weer in actie te schieten.

‘Belgica’ wordt in oktober 2015 in de bioscoop verwacht.

Klik hier voor een beeldimpressie.

 

 

Opname Belgica partyscene