-2°C / 28°F

Onbewolkt

Zoeken

De zon op je bord @ Naturell (2)

De zon op je bord @ Naturell (2)

12 sep 2014Naturell hoofdgerecht zalm

Het nieuwe Gentse restaurant Naturell van topchef Lievens Lootens (’t Aards Paradijs in Merendree) kreeg al veel lof toegezwaaid. Visit Gent ging persoonlijk pools (en smaak-) hoogte nemen en berichtte daar al eerder over. Het tweede deel van deze unieke ervaring willen we je niet onthouden.

Ondergewaardeerde groenten

Na deze kleurrijke smaaksensaties (zie deel 1) komt er een hoofdgerecht van wilde zalm (of kalfsrib), zwarte rijst, in bouillon gekookte aardappeltjes, raapjes, wortel, venkel, spitskool, tuinbonen en een strooisel van gebakken ui onze kant op gewandeld. Opnieuw een schilderijtje, met bijzonder veel aandacht voor lokale en wat vergeten groenten. Lootens doet zijn reputatie als groentenchef alle eer aan met deze groentencombinatie. Vooral raapjes zijn een ondergewaardeerde groente van eigen bodem, die – mits goed klaargemaakt – letterlijk smelten in de mond.

Kersenhemel

En dan… gaan we naar de hemel. En die is rood, want het is de kersenhemel. Een ronduit geniaal nagerecht sluit onze maaltijd af. Het kersendessert bestaat uit een kersensorbet en -flan met toetsen van framboos en citrus, afgewerkt met witte chocolade. Wie erop gekomen is om deze ingrediënten op deze manier met elkaar te combineren, moest een gouden Garde (of wat is de evenknie van de Oscars in de culinaire wereld?) krijgen. Echt subliem.

Angelo

En nog is het niet afgelopen. Naturell heeft namelijk een geheim wapen, dat luistert naar de naam Angelo. Dit artisanale bier, speciaal voor ’t Aards Paradijs en Naturell volgens huisrecept gebrouwen in de ‘Proef’brouwerij in Lochristi, is bijzonder. Niet alleen bevat het een alcoholpercentage van 16%, maar bovendien is het afgerijpt op oude PX-vaten. Voor de leken onder ons: PX staat voor Pedro Ximénez, een Spaanse witte druif waarvan een intens zoete, donkere dessertsherry wordt gemaakt. Deze sherry rijpt in een solerasysteem van op elkaar gestapelde vaten. De jongste oogst gaat telkens in het bovenste vat, onderaan het systeem wordt eens per jaar een deel gebotteld. Na ongeveer 40 jaar wordt het systeem afgebroken omdat het hout scheurtjes begint te vertonen. In vaten van dit hout is Angelo gerijpt, wat een vrij spectaculair effect geeft. Het lijkt wel sherry in een bierglas, met de bijhorende amberkleur. En de smaak is een unieke mengeling van bier en sherry, echt een aanrader!

Naturell hoofdgerecht zalm
Naturell hoofdgerecht vlees
Naturell kersendessert
Angelo Naturell