12°C / 54°F

Cloudy

Zoeken

Gent Festival achter de schermen: concerten, communicatie en koffie

Gent Festival achter de schermen: concerten, communicatie en koffie

24 sep 2014Siesta Musicale - Sarah Nemtanu & Romain Descharmes @ Handelsbeurs (c) Rudy Carlier

Concerten, communicatie en koffie. Die drie woorden beschrijven de periode van Gent Festival van Vlaanderen voor mij. Natuurlijk ook topartiesten, verrassende locaties, klassiek, wereldmuziek, jazz, verwondering, sauvagerie en nog zo veel meer. Maar dit is een blog. Geen aankondiging van een concert, geen post op Facebook, geen teaser voor een actie, geen nieuwsbrief met de laatste updates, maar een blog. 

Een blog over Gent Festival achter de schermen – door de ogen van een communicatiemedewerker. Want, excuseer, ik heb mezelf nog niet voorgesteld. Ik ben assistente communicatie bij Gent Festival van Vlaanderen, een tijdelijke functie tijdens de twee drukste maanden (augustus en september). Net lang genoeg om je wat voorbereidingstijd te gunnen en dan nog enkele dagen om na de Festivalperiode je administratie op orde te krijgen. En tussen die aanloop en die nazorg? Het Festival, waar het allemaal om draait. Die twee weken tussen half en eind september waarin op elke dag minstens één voorstelling plaatsvindt.

Koffiepads

Als communicatiemedewerker sta je van ’s ochtends tot ’s avonds paraat voor fotografen, videoreporters, pers, sponsors, concerthuizen, publiek enzovoort. Uiteraard houdt de communicatieafdeling ook de website en sociale netwerken en media up-to-date, verzorgt ze sponsorvisibiliteit, coördineert ze publicaties en redigeert ze nieuwsbrieven. Tussendoor is er gelukkig tijd voor het noodgedwongen wandelingetje naar het koffiezetapparaat. Ook gebeurt het wel eens dat je inkopen doet voor de collega’s en terugkomt met een driehonderdtal koffiepads. Of dat je een collega tegenkomt op één van de georganiseerde evenementen, met een thermosfles vol cafeïne in zijn achterzak.

Ga je binnenkort naar één van de concerten van Gent Festival van Vlaanderen? Kijk dan eens rond in de zaal. Zie je kort voor de aanvang van het concert nog iemand of een paar mensen binnensluipen? Kijken ze onderzoekend in het rond? Dan is de kans groot dat ze behoren tot het Festivalteam. Glimlach eens naar ons – zo zijn wij ook gerustgesteld – maar trek je verder niets van hen aan. Geniet van de voorstelling, want daarvoor ben je gekomen. En wij ook trouwens.

Betoveren

Heb je nog geen tickets voor onze concerten? Grijp dan je kans, want Gent Festival is al halfweg. Gelukkig staan nog op het programma: Hans Teeuwen & The Painkillers (22/09), Angela Gheorghiu (23/09), Orchestra of the Age of Enlightenment (24/09), Siesta Musicale met Romina Lischka (25/09), O Fado met Joana Amendoeira (25/09), Salome Kammer & Daan Vandewalle (26/09) en OdeGand By Night (27/09). Nog een extra motivatie nodig? De drie concerten die ik de afgelopen drie dagen zag, werden telkens beloond met een staande ovatie. Zowel voor publiek, organisatie als artiest telkens weer een fantastische afsluiter.

Als Festivalmedewerker is het beleven van de concerten van Gent Festival van Vlaanderen altijd een aparte belevenis. Je zit in de zaal, controleert of iedereen zijn stoel gevonden heeft, of iedereen er tevreden uitziet. Staat je gsm zeker op stil? Niet uitschakelen, nee, stel dat iemand je dringend moet bereiken. Maar dan gaan de lichten uit en verlegt je focus zich naar het podium. Naar het ensemble, het orkest, de pianist, de mondharpist, de cineast, … – en alles valt stil. Daarvoor doe je het. Om je te laten meevoeren en betoveren. Je vergeet even de stress en de vermoeidheid en je laadt je batterijen op om er de dag nadien opnieuw tegenaan te gaan. Een nieuwe dag met concerten, communicatie en koffie. En kippenvel.

Siesta Musicale - Sarah Nemtanu & Romain Descharmes @ Handelsbeurs (c) Rudy Carlier