-2°C / 28°F

Onbewolkt

Zoeken

Hoeden uit Gent in Parijs… Londen… Berlijn… Hong Kong?

Hoeden uit Gent in Parijs - Londen - Berlijn - Hong Kong?

22 sep 2014De Nederlandse minister Frans Timmermans en echtgenote, met hoed van Els Robberechts

Mijn nieuwe zomercollectie voor 2015 is eind deze week te zien in Parijs. Als enige Belgische modiste mag ik er exposeren tijdens de Parijse Modeweek, op het Salon Chapmod. Dit is een professionele beurs voor hoeden en modeaccessoires, georganiseerd door het Syndicat des Modistes et Chappeliers in Parijs. Alleen al de locatie is geweldig: een boot met de naam ‘Le Maxim’s’, die op de Seine aangemeerd ligt tegenover de Eiffeltoren. Spannend!

Londen

Zo’n deelname aan de Parijse Modeweek is goud waard voor je PR, zo heb ik vorig jaar geleerd. Toen kwam ik er in contact met de verantwoordelijke van de afdeling ‘Accessoire Design’ van het Royal College of Arts in Londen. Deze dame, Flora McLean, vroeg me een masterclass te geven aan de laatstejaarscursisten in haar afdeling, waar elk jaar maar enkele studenten worden toegelaten. De opleiding heeft bovendien een internationale reputatie om u tegen te zeggen. Ik vond het dan ook een hele eer en een bijzondere blijk van erkenning dat ik werd gevraagd. Mijn antwoord was dus volmondig ‘ja’.

Berlijn?

Om de masterclass voor te bereiden, ben ik afgelopen lente al een kijkje gaan nemen in de academie. Flora ontving me hartelijk en stelde me voor aan haar cursisten: “I want to introduce my new friend Els (mijn achternaam krijgen ze niet uitgesproken), the milliner (het Engelse woord voor hoedenmaker) from… Berlin”. Huh, Berlijn? Zou het die .be achteraan mijn mailadres zijn die voor de verwarring zorgt?

Ik maakte kennis met de docenten en cursisten, die van overal ter wereld komen, en bezocht de verschillende ateliers. Die vormen een broeinest van de meest waanzinnige en ondenkbare creaties, een stimulerende omgeving waar ik binnenkort deel van mag uitmaken. Wat een geweldig gevoel! Deze week worden in Parijs verder concrete afspraken gemaakt over mijn masterclass in Londen.

Inspiratie

Ik breide nog een vervolg aan mijn verblijf in Londen en ben er een week gebleven. Londen is voor mij als hoedenmaker dé stad waar ik mijn hart kan ophalen en het enthousiasme voor mijn vak kan voeden. Het hoedenaanbod in millinery shops en grootwarenhuizen als Harrods en Selfridges is om duimen en vingers bij af te likken. Ook de vele groothandels voor hoedenmaterialen, linten en veren zijn voor mij meer dan de moeite waard om af en toe het kanaal voor over te steken.

De rest van de week heb ik zelf nog opleiding gevolgd bij een modiste met jaren ervaring. Rose McCory, 72 intussen, heeft nog hoeden gemaakt voor de Britse koningin! Het was boeiend om zelf nog extra kneepjes van het vak bij te leren, maar - in alle bescheidenheid – vond ik het ook verhelderend en bevredigend om te merken hoe ik na al die jaren hoeden maken toch al heel veel vakkennis onder de knie heb gekregen. Ook haar manier van lesgeven leunt heel sterk aan bij mijn kijk op het doceren van het hoedenvak. Wat een genot om mezelf nog een keer te laven aan de kennis van iemand met zoveel ervaring. Zo had ik inspiratie zat om, eens terug in Gent (“Is it far from Popering?” Huh? Wellicht kennen de Britten vooral het WOI-verleden van Vlaanderen), weer met veel goesting aan mijn eigen creaties te werken.

Hong Kong

En nog is het internationale verhaal niet afgelopen. Tijdens een andere cursus maakte ik kennis met een juwelenontwerpster uit Hong Kong. Zij vertelde me dat een vriendin van haar daar met een hoedenwinkel gestart is en misschien wel geïnteresseerd is om mijn collectie aan te kopen. Knijp me, ik denk dat ik droom!

Ondertussen in België

In één van mijn vorige posts schreef ik al over mijn droom om een hoedenevent in Gent te organiseren n.a.v. mijn 15-jarig jubileum als hoedenmaakster. Dit project ‘15’ krijgt intussen al wat vorm. Vijf fantastische namen zegden al hun medewerking toe: zangeres Eva De Roovere, politica Assita Kanko, Edith Vervliet (stond lang aan het hoofd van het Flanders Fashion Institute), actrice Mieke Dobbels en muzikante Katrien Verfaille.

En alsof dit alles nog niet genoeg is, ben ik geselecteerd om deel te nemen aan het Modeparcours#14 in Brussel van 24 tot en met 26 oktober, met als thema ‘citizinship’. Hier stel ik in preview mijn nieuwe zomercollectie 2015 'City Maps' voor, die ik deze week ook al in Parijs presenteer. Eerder kreeg ik ook al eer van mijn werk via Irene, de echtgenote van de Nederlandse minister Frans Timmermans, aanstaand eurocommissaris en vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken. Zij koos één van mijn creaties voor haar publieke optreden op Prinsjesdag (16 september). Commentaar in Metro: “Over deze outfit is heel, heel goed nagedacht. De hoed is klassiek, maar past prima bij de rest van haar statige outfit. Een mooie verschijning.” Daar was ik toch wel blij mee!

De Nederlandse minister Frans Timmermans en echtgenote, met hoed van Els Robberechts
Els Robberechts @ Parijse Modeweek
Voorproefje spring summer collection 2015 ER
Making of spring summer collection 2015 ER