12°C / 54°F

Cloudy

Zoeken

Vrijmoed & Joost Arijs toveren desserts in ‘Saveur’

Vrijmoed & Joost Arijs toveren desserts in ‘Saveur’

19 dec 2014Honingmede aperitief Saveur (c) Sarah Wijns

Sterrestaurant Vrijmoed en patissier/chocolatier Joost Arijs sloegen onlangs de handen in elkaar met ‘Saveur’, een proefnamiddag waarbij de gasten een vijfgangenmenu geserveerd kregen van enkel… desserts. Verder was er bloemsierkunst van Eva Bos en muziek van Sioen.

Topkok Michaël Vrijmoed timmert verder aan de weg. Samen met Joost Arijs wil hij graag een vruchtbare samenwerking uitbouwen met andere collega-koks en -patissiers. Om deze ‘kruisbestuiving’ op gang te trekken starten beiden nu met een reeks samenwerkingsprojecten. Het eerste, waarbij Arijs de keuken in dook, kreeg de naam ‘Saveur’ mee. “De bedoeling is dit voort te zetten met andere jonge, creatieve koks in het Gentse, om niet elk op ons eilandje te werken, maar samen met onze teams samen dingen te creëren in de keuken en van elkaar te leren”, zo zegt Vrijmoed zelf. “En het moet geestig zijn, dat vooral.” (lacht)

Buren in de lift

De patisserie van Joost Arijs, gevestigd in de Vlaanderenstraat in Gent náást Vrijmoed, werd in 2012 door Gault&Millau uitgeroepen tot beste patisserie van ons land. Het was toen de eerste keer dat de bekende restaurantgids ook aandacht schonk aan patisserie. Ook Vrijmoed zit in de lift, met dit jaar een Michelinster én de titel van ‘Jonge Chef van het Jaar’ in Gault&Millau.

Eva Bos

De weelderige en kleurrijke bloemsierkunst aan de ingang van het restaurant, op de tafels en op de schoorsteenmantel, was van de hand van Eva Bos, ook al een buurvrouw van Vrijmoed. Verderop in de Vlaanderenstraat runt zij met haar zus Barbara Atelier Eva Bos en Bos bloemen, een combinatiezaak van bloemen, kleding en interieur.

Sioen

De muziek tijdens het event werd verzorgd door Frederik Sioen, in Gent en ver daarbuiten bekend als Sioen. Met een duo musici op gitaar en piano bracht hij eenvoudige versies van nieuwe en oudere nummers. Zelfs Cruisin’, zijn doorbraaksong, kwam voorbij.

Dessertfestijn

Het culinaire festijn begon met een verrassend aperitief: honingwijn (mede) met doyennépeer en honingverbena. Daarna volgde een indrukwekkende serie nagerechten, het ene nog verrassender dan het andere. Elk gerecht werd geserveerd met een bijpassende drank.

1. IJs van zandwortel, afgewerkt met een salade van courgette
Geserveerd met mandarijn-wortel-appelsap

2. Crème brûléé van butternut en basilicum, gecombineerd met bergsinaasappel
Geserveerd met Earl Grey thé & ananas

3. Sneeuwbal van witte chocolade, met mango en cedraat
Geserveerd met Bodegas bentomiz, aryanas dulce (witte wijn)

4. Mousse van chocolade (70%) en sorbet van raap
Geserveerd met Andrew quady, elysium (rode wijn)

5. Combinatie van caramel en Jonagold
Geserveerd met Panama Geisha koffie (OR)

Wij konden alleen maar beamen dat het geweldig was en kijken alvast uit naar het volgende samenwerkingsprojecten van Vrijmoed, Arijs en ….. wie weet?

Foto’s © Sarah Wijns

Honingmede aperitief Saveur (c) Sarah Wijns
Sneeuwbal mango Saveur (c) Sarah Wijns
Vrijmoed, Bos en Arijs Saveur (c) Sarah Wijns
Sioen Saveur (c) Sarah Wijns