Van de akker naar je bord, zonder tussenstappen
Ik heb het hier al gehad over de rijke culinaire cultuur in de stad waar ik woon en werk, en over hoe die cultuur pioniert in duurzaamheid. Er is een opmerkelijk groot aanbod aan vegetarisch en vegan eten, jazeker, maar het gaat om meer dan dat. In Gent krijgt duurzame landbouw de kansen die het verdient en wordt onverminderd werk gemaakt van korte-keteninitiatieven.
‘Van akker tot bord’, het is dus een duurzaam principe dat je in heel wat Gentse restaurants kunt proeven!
Van producent naar consument
Wat is dat precies, ‘korte keten’? Wel, het betekent dat je producten zo rechtstreeks mogelijk bij de producent of de boer koopt. Het aantal tussenschakels, zoals een winkel of supermarkt, is dus zo beperkt mogelijk. Waarom ik er zo lyrisch van word? Wel, schakels tussen producent en consument wegnemen heeft nogal wat voordelen. Zo krijgt de voedselproducent een faire prijs voor zijn voedsel, want wat de consument betaalt komt rechtstreeks bij hem terecht. De consument, aan de andere kant, weet glashelder waar zijn eten vandaan komt en hoe het geteeld of gemaakt is. Je voeding is kraakvers en kwaliteitsvol, en je hebt met je aankoop heel wat voedselkilometers uitgespaard.
Goed gerief van de boerenmarkt
Kom je dus op citytrip naar Gent, dan kan je proeven van heel wat lokaal lekkers. Restaurants schenken er de nodige aandacht aan (dat lees je hieronder), maar ook als je iets wil kopen om meteen op te eten of misschien te koken tijdens je citytrip kan je lokaal kopen. Zo telt Gent niet minder dan zeven boerenmarkten, waar landbouwers zelf hun producten komen verkopen. Daar koop je super verse groenten en fruit en lekkere zuivel. Je kan ook terecht in de overdekte Moscou Markt in Gentbrugge en in de Lousbergmarkt, een overdekte foodmarkt nabij het stadscentrum.
Fruitjes plukken
Gentenaren kunnen een abonnement nemen op (biologische) groentepakketten of aansluiten bij een lokaal voedselteam. Ook groenten oogsten als lid van een zelfoogstboerderij – een voorbeeld van CSA of community-supported agriculture – is er populair. Citytrippers kunnen daar natuurlijk niet zomaar gebruik van maken. Maar ben je op bezoek in Gent tijdens het fruitseizoen? Dan kan je wel je eigen fruit komen plukken op verschillende plekken in de binnenstad en in de randgemeenten.
Lekker bord ‘Vanier’
Ik gaf het al even aan: ook Gentse restaurants en winkels besteden de nodige aandacht aan korte keten. Dat deden ze met een duwtje in de rug van Stad Gent, dat het online platform ‘Vanier’ opstartte. Op Vanier kunnen professionele afnemers – horeca en winkels – hun bestelling rechtstreeks bij de aanbieder – de boer – plaatsen. De boer komt de producten op het gevraagde moment afleveren. Vanier is een coöperatief project: afnemers en producenten beslissen samen over de aanpak en de invulling. ‘Van akker tot bord’, het is dus een duurzaam principe dat je in heel wat Gentse restaurants kunt proeven!
Lieta Goethijn
Lieta Goethijn is voor Stad Gent verantwoordelijk voor de Gentse voedselstrategie. Als mama probeert ze ook thuis gezonde en duurzame maaltijden op tafel te zetten. Haar toverwoorden? Lokaal, sociaal, duurzaam, respectvol. Als veggie lekkerbek en lid van een zelfoogstboerderij doet Lieta enthousiast van ‘practice what you preach’.