Een van dé topproducten die Gent culinaire faam opleveren, is de Ganda Ham. Het is een droog gezouten ham die volgens de regels van de kunst én met respect voor traditie wordt gemaakt. Lekker uit het vuistje, met een likje Tierenteyn-mosterd erbij, op een boterham én in allerlei gerechten.

De naam ‘Ganda’ verwijst naar de oud-Keltische benaming voor de stad Gent. Het woord verwijst naar de vorm waarin de rivieren Leie, Schelde en Lieve samenvloeien: als een hand. Ganda Ham wordt volgens een eeuwenoud recept gezouten en gedroogd en is van het beste varkensvlees gemaakt. Het productieproces van zo’n lekkere brok neemt minimum tien maanden in beslag.

Hier proef je het

In heel wat resto’s en cafés in ’t Gentse kan je – bij een lekker streekbiertje? – genieten van een bordje Ganda Ham. Een ideaal aperitief, als je ’t ons vraagt. Je kan Ganda Ham ook kopen in supermarkten, in slagerijen en in OOOST, het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten.