Meer dan ooit doet de klimaatverandering je nadenken over wat je eet. In Gent zijn we al een aantal jaren actief bezig met de omschakeling naar meer duurzame alternatieven en initiatieven op vlak van voeding. Ook jij kan je steentje bijdragen of de vruchten plukken van de Gentse inspanningen.

Gent En Garde: verduurzaming van productie tot afvalverwerking

Gent is al jaren een pionier op het vlak van duurzame voeding en een duurzaam voedselbeleid. In 2013 lanceerde de Stad de voedselstrategie Gent en Garde. Met de oprichting van de Voedselraad trekt Gent ten strijde voor duurzame initiatieven van de productie tot de afvalverwerking. De hele strategie steunt op 3 doelstellingen: 

  • Korte en duurzame voedselketen: de consument zo dicht mogelijk bij de producent krijgen door initiatieven als Vanier, de Korte Keten en de talrijke boeren- en biomarkten
  • Niets gaat verloren: Door slim om te gaan met voedseloverschotten reduceert Gent de afvalberg aanzienlijk. Kijk maar naar de Gentse initiatieven rond Restorestje, Foodsavers, en de herverdeling van ervan onder sociale initiatieven.   
  • Iedereen eet duurzaam: duurzame voeding wordt toegankelijk, bereikbaar én betaalbaar gemaakt. 

Gent­se Voed­sel­stra­te­gie

Gent is al jaren een pionier op het vlak van duurzame voeding en een duurzaam voedselbeleid. In deze brochure lees je welke doelstellingen de Voedselraad nastreeft, en hoe ze die concreet invullen.

Wist je dat Gent de eerste stad is die een lokale eiwitstrategie heeft uitgebouwd? Lees hieronder verder over Donderdag Veggiedag en de Gentse Green Bowl

Donderdag Veggiedag

Eén dag per week geen vlees of vis eten. Het maakt een wereld van verschil. Dat is de hele idee achter de campagne Donderdag Veggiedag. De campagne startte in 2009 in Gent, en het slaat aan. Intussen volgden vele andere steden. Nationaal maar ook internationaal. En hoe meer mensen wereldwijd één keer per week plantaardig eten, hoe groter de impact op mens, dier, natuur en klimaat. Want je beperkt je CO2-uitstoot en je steunt een eerlijke voedselverdeling. Maar doe het vooral ook voor jezelf want het is gewoon gezond. En vegetarisch koken is ook superlekker. 

Don­der­dag Veg­gie­dag

Kijk eens op www.donderdagveggiedag.be en laat je inspireren door de verrassende veggierecepten!

Gentse Green Bowl

Gent lanceerde in november 2021 als eerste stad een lokale eiwitstrategie: een plan om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn in de voedselketen. Tegelijk wil Gent een toonbeeld zijn op het vlak van duurzame eiwitproductie (plantaardig, dierlijk en alternatief). De stad bundelt hiervoor de krachten met producenten, innovators, retailers, enz. die willen bijdragen aan een transitie naar een duurzame eiwitproductie en -consumptie. 

Toon je engagement voor de Gentse Green Bowl, de lokale eiwitstrategie van de Stad Gent, door hier jouw actie of project toe te voegen.  

Gent tegen voedselverspilling

De Stad Gent zet in op de strijd tegen voedselverspilling. In heel wat restaurants kan je daarom, zonder blozen, vragen om je overschot mee te nemen in een handig doosje of restorestje. De doos zelf is van FSC-gecertificeerd karton gemaakt en composteerbaar.

De Gentse restaurants die meedoen herken je aan de sticker aan de deur. Je kan er ook met je eigen overschotdoos terecht. Met je restorestje geniet je nadien nog eens extra na van je culinaire ervaring in Gent!

Res­to­rest­je

Ontdek hier in welke Gentse restaurants je jouw restorestje kan meenemen naar huis.

Ontdek het Gentse aanbod hier

Billie Cup

Wat is dit? Heel simpel: een herbruikbare beker voor dagelijkse take away. Denk maar aan koffie, soep, sappen en ijsjes. Het initiatief komt van twee Gentse ondernemers die de cup in 2019 tijdens de campagne Mei Plasticvrij lanceerden onder de welklinkende naam ‘Billie Cup’. De strijd tegen onnodig plastic afval was begonnen.

Hoe werkt het? Je betaalt 1 euro voor de herbruikbare Billie Cup. Het statiegeld krijg je volledig terug als je de beker inlevert in een van de deelnemende zaken. De bekers zijn gemaakt om vele malen herbruikt te worden. Als je een deksel wil, kan je dit erbij kopen voor 1,5 euro. Het deksel blijft je persoonlijke bezit en is perfect afwasbaar in een vaatwas.

Bil­lie Cup

Ontdek hier de ondernemingen waar je terecht kan met een Billie Cup