In deze vroegere stationsbuurt kan je voor zowat alles terecht. Exclusieve fashion, klassieke mode of stijlvol interieurdesign. En je vindt er pretentieloze bars en een wereldse mix van eetgelegenheden. Voor de snelle hap of het traditionele etentje, tussen het winkelen door. De hoeksteen is het shoppingcenter Gent Zuid dat met zijn 40 winkels ook nog de grote ketens onderdak biedt.

Zoemende bijenkorf

Het Zuid of ‘t Zuid is de naam die de Gentenaars geven aan de drukke, bezige buurt in alle windrichtingen rond het neobarokke Zuidpark. Je merkt dat achter de gevels van deze zoemende bijenkorf hard gewerkt en druk geleefd wordt. En rijzige, indrukwekkende gebouwen als het Urbiscomplex, dat het shopping center huisvest, zetten die stedelijke grootsheid van Gent stevig in de verf. Laat je meezuigen in de hippe vibe van het gonzende stadsleven!

Shopping Center Gent Zuid

Monumentale pleinen

Op het Woodrow Wilsonplein bevindt zich naast het administratieve brein van de stad ook de oude bibliotheek. Waarvan de boekencollectie nu haar nieuwe thuis heeft binnen de fenomenale architectuur van De Krook, net over de Muinkschelde. Aansluitend op het Wilsonplein heb je het Graaf van Vlaanderenplein met zijn gerenoveerde theaterzaal Capitole. Achter deze beschermde neoklassieke gevel spelen zich niet enkel veel hedendaagse musicals en theaterstukken af. De zaal staat ook al enkele jaren te boek als het walhalla voor een ontspannen avondje stand-up comedy. Een dikke aanrader voor wie ’s avonds de lachspieren nog eens wil stretchen!

Edward Anseele

Het standbeeld van Edward Anseele (1856-1938), een van de stichters van Socialistische Partij en de oprichter van het Dagblad Vooruit, staat op het Frankrijkplein. In 1918 werd hij minister in de eerste naoorlogse regering. In diezelfde periode werd hij waarnemend burgemeester als vervanger van Emile Braun, die naar Duitsland was gebracht. Dit expressionistische kunstwerk is volledig met de hand gekapt.

Oude grandeur

De naam ‘t Zuid heeft zijn oorsprong in het oude Zuidstation. Door de komst van het toen gloednieuwe station Gent-Sint-Pieters hield het in 1928 op te bestaan. Het verdwenen station bevond zich ten zuidoosten van het middeleeuwse stadcentrum. En het dankt hieraan zijn naam. Tot halverwege de 20ste eeuw was ‘t Zuid dé uitgaansbuurt van Gent. Toen de art nouveaugebouwen in de loop der jaren hun glans verloren, werd de Zuidsite stap voor stap gemoderniseerd. Maar de oude grandeur laat zich nog steeds voelen!

En vanaf hier?

Samen met de Bijlokesite, de Sint-Pieterspleinsite en de Citadelparksite vormt het Zuid het zogenaamde Kunstenkwartier. Dit stuk van Gent heeft De Boekentoren als centraal punt. Vanaf de Zuidsite bereik je met een korte wandeling makkelijk enkele belangrijke culturele tempels zoals het S.M.A.K., het Museum voor Schone Kunsten, de Minardschouwburg en, last but not least, de Vooruit!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.