3°C / 37°F

Onbewolkt

Zoeken

‘Whale spotting’ in de Sint-Baafskathedraal

7 okt 2017Whale spotting

Vanaf 7 oktober sla je in de Sint-Baafskathedraal de ogen niet alleen op naar de prachtige glas-in-loodramen. Zes maanden lang kan je er het skelet van een vinvis bewonderen dat in de kathedraal werd opgehangen. ‘Whale spotting’ maakt deel uit van de Expo ‘Out of the Box’ naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Gentse universiteit.

In 2015 kwam een jonge vinvis de Gentse haven binnen op de bulb van een schip uit Brazilië. Het jonge dier van bijna 12 meter lang was gestorven op zee en werd door de brandweer aan land gehaald. Het skelet van het dier ging naar de universiteit van Gent en kreeg de naam ‘Leo’.

Vandaag is Leo te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal. De locatie is niet toevallig. De walvis is een verwijzing naar een verhaal uit het oude testament en in de middeleeuwen werd het aanspoelen van walvissen als een negatieve toekomstvoorspelling gezien. Leo heeft dus een link met geloof en religie.

Out of the box

‘Whale spotting’ kadert in de Expo ‘Out of the Box’. De universiteit van Gent viert haar 200-jarig bestaan en toont de collectie van het Gents Universiteitsmuseum op verschillende locaties in de stad. Van 7/10/2017 tot en met 28/03/2018 gaan in de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Pietersabdij, het Museum Dr. Guislain en het Design museum Gent wetenschappelijke voorwerpen in dialoog met hun nieuwe omgeving.

Co-curator van ‘Whale spotting’ is dichter Peter Verhelst. De tentoonstelling is gratis en te bezoeken tijdens de openingsuren van de Sint-Baafskathedraal.

Whale spotting