10°C / 50°F

Cloudy

Zoeken

Extra € 150.000 bestemd voor restauratie Lam Gods

9 nov 2017Restauratie Lam Gods

De Vlaamse overheid heeft beslist extra budget vrij te maken voor de restauratie van het Lam Gods. Dit budget is nodig om het wereldberoemde altaarstuk tot in de diepte te restaureren, en de originele verflaag van de gebroeders Van Eyck bloot te leggen. Het is een opsteker voor de restaurateurs en voor de stad Gent, in aanloop naar het Van Eyckjaar in 2020.

Het Lam Gods is het wereldberoemde altaarstuk, in 1432 door de gebroeders Van Eyck geschilderd. Het kunstwerk heeft zijn thuis in de Gentse Sint-Baafskathedraal maar is er al enkele jaren niet meer volledig. De restauratie van het altaarstuk startte in 2012 en wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Daardoor bevinden zich altijd een aantal panelen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, waar de restauratie plaatsvindt.

In een eerste fase werden de buitenpanelen gerestaureerd en het was meteen duidelijk dat een diepgaande behandeling nodig was door de vele overschilderingen doorheen de geschiedenis.

Op dit moment werken de restaurateurs aan de binnenpanelen en ook hier is een veel diepgaandere restauratie nodig dan aanvankelijk gedacht. Op 9 november maakte de Vlaamse regering bekend dat het een extra € 120.000 uittrekt voor de restauratie, en ook het Fonds Baillet Latour voorziet ongeveer € 30.000 extra.

Met dit extra budget zal de tweede fase van de restauratie in 2019 afgerond kunnen worden, net op tijd voor het feestjaar 2020 dat volledig in het teken van de Vlaamse Meesters Van Eyck zal staan. De voortgang van de restauratiewerken kan door iedereen gevolgd worden in het Museum voor Schone Kunsten.

Restauratie Lam Gods