19°C / 66°F

Cloudy

Zoeken

Jachthaven Portus Ganda weer bereikbaar via de Brusselsepoortsluis

26 jun 2017Jachthaven Portus Ganda

De afgelopen maanden werkte waterbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV hard aan de renovatie van de Brusselsepoortsluis. Met veel succes, want twee weken eerder dan gepland gaat de sluis opnieuw open voor de pleziervaart. Vanaf nu kunnen watertoeristen de jachthaven Portus Ganda opnieuw via de Bovenschelde bereiken.

Het Keltische woord 'Ganda' betekent 'samenvloeiing' en dat is niet voor niets. Gent ligt aan de samenvloeiing van Leie en Schelde, en rivieren en kanalen hebben een cruciale rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van de stad. Vandaag speelt water ook toeristisch een belangrijke rol voor de stad.

Verscheidene rederijen organiseren dagelijks begeleide boottochtjes. Ze gidsen groepen en individuele toeristen door Gent vanop het water. Voor bezoekers met een eigen vaartuig zijn de aanlegplaatsen en jachthavens in Gent de perfecte uitvalsbasis voor een verrassend stadsbezoek.

Water als rode draad in Gent

De laatste jaren wordt er hard gewerkt om de waterwegen in de stad weer open te maken, wat Gent nóg aantrekkelijker maakt. Zo onderging de Brusselsepoortsluis de voorbije maanden een metamorfose. De waterbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV voerde er noodzakelijke renovatiewerken uit. De sluishoofden werden drooggezet, de deuren werden gerenoveerd, de sluismuren werden opgevoegd en er werd nieuwe elektromechanica voor de bediening geïnstalleerd.

De werken gingen sneller dan gepland en sinds vrijdag 23 juni is de jachthaven Portus Ganda opnieuw bereikbaar via de Bovenschelde. Watertoeristen hoeven dus niet langer door te varen naar Evergem om Portus Ganda via het kanaal Gent-Terneuzen te bereiken. Ze kunnen dit opnieuw via de Bovenschelde en de vernieuwde Brusselsepoortsluis.

Tot binnenkort op onze betoverende binnenwateren!

Jachthaven Portus Ganda