10°C / 50°F

Cloudy

Zoeken

Museum voor Schone Kunsten erft twee bijzondere kunstcollecties

20 okt 2017Valerius de Saedeleer, winterlandschap in Wales ca. 1914-1918

Vanaf 21 oktober kan je in het Museum voor Schone Kunsten 25 zeldzame schilderijen en beeldhouwwerken bewonderen die zich zich de afgelopen 50 jaar in privéverzamelingen bevonden. Ze werden per erfenis overgelaten aan het museum en krijgen hun welverdiende aandacht in een nieuwe zaal ‘Sint-Martens-Latem en de Leiestreek’.

Het MSK pakt dit najaar uit met heel wat vernieuwingen. Naast de herinstallatie van de vaste collectie onder de noemer ‘Van Bosch tot Tuymans: een vitaal verhaal’, pakt het museum uit met nieuwe werken. Deze kunstwerken werden per erfenis overgelaten aan het MSK en worden voor het eerst getoond aan het grote publiek.

De nalatenschap van Jozef en Fernand De Blieck omvat zeldzame schilderijen en beeldhouwwerken van voornamelijk kunstenaars die actief waren in Sint-Martens-Latem en de Leiestreek. Een groot deel van het legaat is afkomstig uit de verzameling van Joseph De Blieck (1866-1927), een Aalsterse brouwer, liberale politicus, mecenas en kunstverzamelaar. Hij was nauw bevriend met kunstenaars als Valerius De Saedeleer en George Minne. Dat verklaart het grote aantal werken van hen in het legaat. De verzameling bevat ook schilderijen van Emile Claus, Albijn Van den Abeele en Gustave Van de Woestyne. Het zijn stuk voor stuk waardevolle aanwinsten voor de museumcollectie.

De kunstwerken brachten de afgelopen 50 jaar in de beslotenheid van twee privéverzamelingen door. Het MSK, dat al een sterke traditie heeft in de kunst van de Leiestreek, kan deze lang vergeten kunstwerken opnieuw hun welverdiende aandacht geven. Het legaat versterkt de huidige collectie kunstwerken uit deze periode en versterkt het Museum voor Schone Kunsten in Gent als kenniscentrum van Belgische kunst omstreeks 1900.

Valerius de Saedeleer, winterlandschap in Wales ca. 1914-1918