3°C / 37°F

Onbewolkt

Zoeken

Twee kunstwerken sieren de Korenmarkt

28 sep 2017Kunstwerken Korenmarkt

De Korenmarkt ziet er vanaf nu helemaal anders uit. In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 september 2017 werden er twee kunstwerken van de internationale kunstenaressen Ayşe Erkmen (Istanbul, Turkije) en Ann Veronica Janssens (Folkestone, UK) geïnstalleerd. De twee verticale sculpturen zijn een artistiek antwoord op de historische 3 torens van Gent. Met de kunstwerken zet Gent zichzelf nog meer op de kaart als internationale cultuurstad.

De Korenmarkt ligt midden in het historisch centrum van Gent en is het ideale uitgangspunt om de andere buurten te leren kennen. Het nieuw aangelegde plein is een trekpleister voor terrasjesmensen en de historische gebouwen errond zorgen voor een adembenemend zicht.

De twee nieuwe kunstwerken die de Korenmarkt verfraaien zijn een extra reden om het plein te bezoeken. De twee grote verticale sculpturen staan pal op de noord-zuid as van de Korenmarkt. Ze verwijzen naar de bekende Gentse torenrij, gevormd door de torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

Op de hoek van de Donkersteeg staat ‘Broche’, het werk van Ayşe Erkmen. Het fonkelende kunstwerk uit messing is 20m hoog en ziet eruit als een ketting met schakels die zich een weg naar boven baant. Het is een ode aan historisch Gent.

Aan de Sint-Niklaaskerk staat de sculptuur van Ann Veronica Janssens. ‘HD 400’ is een gigantische stalen balk van 19m hoog met één gepolijste zijde. De zon en die éne spiegelzijde zorgen voor een spel van reflectie en schaduw. Met haar werk brengt de kunstenares een eerbetoon aan moderne architectuur.

De plaatsing van de kunstwerken bracht heel wat voorbereidende werken met zich mee. Zo steunen beide sculpturen op funderingen van 10 meter diep.

Kunstwerken Korenmarkt