20°C / 68°F

Rain

Zoeken

Walter De Buck vereeuwigd in Gents straatbeeld

12 mei 2017Walter De Buckplein

Op woensdag 10 mei huldigde burgemeester Daniël Termont het Walter De Buckplein aan de Sint-Jacobskerk officieel in. Een groot deel van het plein Bij Sint-Jacobs draagt vanaf nu de naam van de Gentse kunstenaar en troubadour.

Walter De Buck is een legende in de Arteveldestad. De beeldhouwer en Gentse volkszanger stichtte in 1962 met enkele vrienden de vzw Trefpunt. Het moest een ontmoetingsplaats worden voor kunstenaars en een organisatie ter promotie en verspreiding van de kunst. De vzw is tegenwoordig organisator van de Gentse Feesten.

In Gent zal De Buck herinnerd worden als een volksfiguur met een hart voor de stad en de Gentse Feesten, die hij vanaf 1969 nieuw leven in blies. Tot ver buiten Gent zal hij bekend blijven als de bezieler van het volkslied "'t Vliegerke", uit 1971.

Op het plein Bij Sint-Jacobs, dat elke vrijdag-, zaterdag- én zondagochtend ingenomen wordt door de rommelmarkt, staat ook een standbeeld van Walter De Buck. Hij maakte het beeld Den Gentschen Béranger ter ere van de 19de-eeuwse Gents volkszanger Karel Waeri.

Tegenover de Sint-Niklaaskerk, op de trapgevel van het Metselaarshuis, staan nog 6 bronzen beelden van zijn hand. Het zijn de ‘moreske dansers’. Ze stellen 2 goden, daaronder de duivel met zijn gemaal en daaronder man en vrouw voor.

Walter De Buck overleed in 2014 op 80-jarige leeftijd.

Walter De Buckplein
Walter De Buckplein