Gent bewijst dat de herfst en winter allesbehalve sombere tijden zijn. De stad baadt dan in gezelligheid en bruist ook van het leven en het licht. ’s Avonds mag je dat laatste trouwens letterlijk nemen, want de Gentse Lichtwandeling doopt de stad dan onder in een weldoordachte avondgloed.

Activiteiten die licht brengen

In Gent valt heel wat te beleven in ’t donker. Met stip op één staat de Gentse Lichtwandeling, een meticuleus uitgestippelde route in twee lussen langs verlichte gebouwen en monumenten. De perfecte herfst/winteractiviteit is dit, omdat je je wandeling tijdens die seizoenen wat vroeger kan aanvatten. Ook de moeite waard is een locatie in de hoogte zoals ’t Belfort opzoeken en van daaruit de zonsondergang over de stad meemaken. Maar ook dineren bij kaarslicht is een heerlijke activiteit in het donker, net als figuurlijk je licht opsteken in een informatief museum als het GUM 

Evenementen die het najaar kleuren

Tijdens de jaarlijkse Nacht van de Duisternis worden alle lichten gedoofd om vollen bak van de sterrenhemel te kunnen genieten. Elke woensdag kan je in Gent – na reservatie – trouwens je ogen de kost geven in de Volkssterrenwacht Armand Pien, midden in het stadscentrum. De eerste donderdag van de maand zijn veel Gentse musea open tot tien uur ’s avonds en tijdens de Gentse museumnacht kan je – gratis – op verkenning tot middernacht. Gent pionierde in 2011 ook met een heus Lichtfestival, een inmiddels uit de kluiten gewassen driejaarlijkse ode aan lichtkunst in de stad. Nog redenen nodig om naar Gent te trekken? Film Fest Gent, de Lotto Zesdaagse, Winter in Gent, en zo kunnen we nog even doorgaan. 

Eet en drink jezelf warm

Je hebt het zeker al gemerkt: in de koudere, donkerdere maanden vraagt je lijf om andere brandstof. Geen frisse slaatjes maar verwarmende kost die je de nodige energie oplevert om jezelf warm te stoken. Een goede klassieke stoofpot, een gastronomisch diner – liefst bij kaarslicht, ah ja –, een stevig potje koffie met een taartje of pannenkoek. Meer moet dat zowaar niet zijn om content te overwinteren.