Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseren Toerisme Vlaanderen en de vijf Vlaamse kunststeden in de maand juni een grootschalige studie bij de inwoners van Gent, Brugge, Antwerpen, Leuven en Mechelen. Hierin wordt gepeild naar hun houding ten opzichte van bezoekers in de stad. Een eerste omvangrijke studie vond plaats in 2016-2017, vervolgens werd het onderzoek herhaald in 2019 en 2021.

Doel van het onderzoek

Door dit jaar opnieuw een meting te organiseren, kunnen we de vinger aan de pols houden en evalueren of de houding van de bewoners in onze kunststeden ten opzichte van toerisme verandert over de jaren heen. Ook in Gent willen we graag weten op welke manier de bewoners het toerisme in eigen stad ervaren in hun dagelijkse leven. Wat loopt er goed of wat kan beter? Laat het ons weten door de vragenlijst in te vullen en op deze manier jullie steentje bij te dragen aan het toeristische beleid van de toekomst.

Op welke manier gaan we te werk?

Vanaf juni worden er via de post flyers verdeeld in de Gentse binnenstad. Via de hierop vermelde URL of QR-code kom je rechtstreeks op de anonieme vragenlijst terecht om mee te doen. Tegelijkertijd worden er nog verschillende andere kanalen ingezet om een zo breed en representatief mogelijk publiek te kunnen bereiken. Zo lanceren we ook sociale mediacampagnes via de kanalen van Stad Gent en Visit Gent. Een aantal bewoners zullen eveneens een rechtstreekse uitnodiging krijgen via een opgestuurde brief.

Ook zin om mee te doen?

Klik hier en vul de vragenlijst in. De bevraging duurt ongeveer 15 minuten. Met je deelname maak je bovendien kans op 1 van de 5 Vlaanderen Vakantielandcheques ter waarde van €250.

Praktisch

Het onderzoek is een samenwerking tussen de stadsbesturen, Toerisme Vlaanderen, onderzoeksbureau Indiville en het Bpact-Panel.

Deze editie is een vervolgmeting i.o.v. Toerisme Vlaanderen, Hub Kenniscentrum, Grasmarkt 61, 1000 Brussel (België) i.s.m. de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.