Deze imposante kerk werd gebouwd op de fundamenten van de vroegere romaanse abdijkerk. Als ze je aan Rome doet denken, is dat geen toeval: bouwheer Pieter Huyssens inspireerde zijn ontwerp op de grote Italiaanse renaissancekerken.

Barok Meesterwerk van Pieter Huyssens

Deze kerk ademt geschiedenis, met haar oorsprong in de 17de eeuw als antwoord op de verwoestingen van de Beeldenstorm. Pieter Huyssens, een Vlaams architect en jezuïet, creëerde een meesterwerk van symmetrie en elegantie. Het barokke ontwerp, doordrenkt met Italiaanse invloeden, maakt deze kerk een toonbeeld van de barokarchitectuur in Vlaanderen.

Een Duik in de Geschiedenis

Stap binnen in de tweeledige pracht van de kerk, met een centraalbouw en koepel aan de westzijde en een basilicaalbouw met het monnikenkoor aan de oostzijde. Ontdek de evenwichtige opbouw van de gevels, met symmetrisch geplaatste pijlers, nissen en raampartijen. Tijdens de Franse Revolutie verloor de kerk haar oorspronkelijke functie als abdijkerk, maar herrees als parochiekerk in 1810.

Ontdek de rijke kunstschatten, bewonder schilderijen van meesters als Jan Janssens en Gaspar de Craeyer, laat je betoveren door het Pierre Van Peteghem-orgel en bewonder de bijzondere mirakelschilderijtjes verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Rive. Deze kerk, met haar dubbele naam die teruggaat tot de 13de eeuw, biedt een uniek venster op de spirituele erfenis van Gent, verankerd in de prachtige omgeving van het Sint-Pietersplein.

Breng zeker ook een bezoek aan de naastgelegen Sint-Pietersabdij en de prachtige abdijtuin

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De vzw Monumentale Kerken Gent tracht het patrimonium en cultureel erfgoed van de Gentse centrumkerken toegankelijk te maken voor het brede publiek. 

Kom meer te weten over de werking van vzw MKG

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De Gentse horizon wordt gekenmerkt door de vele kerken en hun torens. Deze brochure neemt je mee naar de negen Monumentale Kerken van Gent. Je ontdekt meer over hun rijke geschiedenis en de vele kunstwerken die ze herbergen. 

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.