Voor de een is het kunst, voor de ander geknoei. Ga samen op zoek naar graffiti in een buurt die je zal verrassen met haar vele kleurrijke ‘tags’ en ‘pieces’.
Een levendige stad herken je aan zijn streetart. Als dat klopt, dan is Gent bruisender dan ooit! De straten van de rebelse stad zijn altijd al een geliefd canvas geweest voor fantasierijke afbeeldingen vol kleur en emotie. Wedden dat je na deze wandeling met heel andere ogen naar straatkunst kijkt?
Je kan je laten inspireren door het ‘ Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent voor een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti-kunst in de stad. De Gentse Gidsen geven je graag al een voorproefje.

3,3 km - 4400 stappen

Haitham Haddad en Sarah Yu Zeebroek

Je start de wandeling aan de overkant van het iconische gebouw van VOORUIT dat begin 20e eeuw voor de Gentse arbeiders gebouwd werd door de Samenwerkende Maatschappij Vooruit. In dit gebouw vind je vandaag het Kunstencentrum VIERNULVIER dat een podium biedt aan diverse kunstdisciplines.

Tip. In 1913 werd dit historisch zalencomplex geopend door de Samenwerkende Maatschappij Vooruit Hier konden de arbeiders ontspanning, vermaak en ‘lering’ vinden na hun werk in de vele Gentse fabrieken. Ga er zeker eens binnen voor een hapje of een drankje of geniet van hun prachtig terras. 

Op de gevel van het kunstencentrum ViernulVier prijkt een opvallende muurschildering in zachte kleurschakeringen. Het is het werk van kunstenaars Haitham Haddad en Sarah Yu Zeebroek, de dochter van Kamagurka.

De gele en blauwe tinten lokken je aandacht. Wat je precies op de muur ziet, is voor interpretatie vatbaar, maar het lijkt alvast een absurd tafereel.

Sarah Yu Zeebroek is de dochter van Kamagurka, maar vooral bekend van de eigenzinnige electro-synthband Hong Kong Dong. Daarnaast is ze ook aan de slag als illustratrice. In 2022 werkte ze nog mee aan een Gents project om nutskasten kleurrijk te versieren in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Haitham Haddad is een Palestijnse kunstenaar die internationaal actief is.

 

Als je verder loopt in de richting van het Sint-Pietersplein zie je rechts van jou het prachtig gerestaureerd redactiegebouw van de krant ‘De Vooruit’, hier ondergebracht in 1930. De gevel bleef ’s nachts verlicht om aan te tonen dat er ’s nachts ook gewerkt werd. De architect is Fernand Brunfaut.

Cee Pil

Je zet je weg verder naar café De Hoeve. Op een smalle zijstrook van dit café zie je een werk van  CeePil : zeer herkenbaar zijn de surrealistische beelden van 2 dieren die in elkaar  overlopen. Hier schildert hij de ‘Baterpillarman’: Batman in een rups (caterpillar).

A Squid called Sebastian

Geboren in Boston in 1981, verhuisde deze kunstenaar in spé als kind samen met zijn familie naar Gent. Hij studeerde af als Master in striptekenen aan  Luca School of Arts. Hij ontwerpt ook tattoos. We zien lezende mensen met snorkels op in een huiskamer, refererend naar de lockdown als gevolg van het Corona-virus. 

Lobster Robin

Op nr. 9 zie je een werk van Lobster Robin: Antwerpenaar met Gent als thuisbasis: zijn boodschap is bescheiden blijven, de natuur waarderen, je ogen openen. Lobster brengt wat street art-kleuren in de nogal grijze studentenbuurt. www.wallinofficial.be/nl/artiesten/lobster-robin

Tip. De Boekentoren: iconisch gebouw uit 1942 ontworpen door Henry Van de Velde. De Gentse universiteitsbibliotheek is ondergebracht in de 66 m hoge Boekentoren. Helemaal boven zit een bronzen Fox Terriër maar je moet het weten. ?

Kitsune Jolene

Ter hoogte van de Hoveniersberg zie je een werk van Kitsune Jolene: deze Oost-Vlaamse jonge vrouw schildert meestal portretten van vrouwen, dieren, fauna en flora vermengd met verwijzingen naar andere culturen en mythologie. Zo verwijst haar artiestennaam Kitsune naar een vos uit de Japanse mythologie die tot honderd jaar oud kan worden en van gedaante kan verwisselen in een jonge vrouw. www.kitsunejolene.com

Kitsune Jolene

Net voorbij de bushalte opnieuw een werk van Kitsune Jolene. Een troostend beeld van een studente, knus in een warm dekentje in een kamer met sanseveria’s.

Smithe

Op het einde van de Sint-Pietersnieuwsstraat steken we over en gaan via de Florbertusstraat naar de Kazernestraat en de Jacob Jordaensstraat. Hier zien we een werk van Smithe. Smithe, alias Luis Enrique, woont en werkt in Mexico-Stad en haalt zijn inspiratie bij de Japanse animatie, de grafische stijl uit de jaren '50 en science fiction films. Zien we een gezicht? Of meer dan één? Dit werk werd gemaakt voor het eerste Gentse ‘sorry not sorry’ festival in 2016. 

Smithe

Jesus Benitez

Op de hoek met de Victor Hortastraat  zie je een groot werk van Jesus Benitez a.k.a. Dhear. Jesus woont in Mexico-Stad en inspiratie vindt hij in de science fiction en het kosmische, om zo de toekomst in beeld te brengen. We zien een naakte jonge dame, of zijn er meer? Tel je ze?

Tip. Twee watertorens van 1880 en de nieuwe toren. De nieuwe is van de hand van architecten G. en D. Bontinck (1975-1977). De twee oude watertorens, behoren tot de oudste typen in ons land: twee ijzeren kuipen rustend op zware bakstenen buitenmuren, met topverluchting om onderdruk te vermijden bij het ledigen en beschut door houtwerk.

Danny Matthys

Via Kunstlaan loop je naar het Citadelpark. Op de zijkant van het S.M.A.K. zie je een werk van Danny Matthys: geen graffiti -werk maar kunst: ‘Olam’ bestaat uit tientallen levensgrote bustes in gepigmenteerd beton en is verankerd in de linker-voorgevel van het S.M.A.K. Letterlijk vertaald betekent ‘Olam’ “het overschrijden van grenzen”. Oorspronkelijk bedoeld als een liggend werk werd het op vraag van Jan Hoet  op de gevel geplaatst.

Tip. Op de poort van de Citadel lees je: Nemo me impune lacesset ("Niemand zal me ongestraft tergen"). Straffe woorden hier achtergelaten door Koning Willem I, koning van het Verenigd Koninkrijk van 1815 tot 1830.

Pieter Rosseel

Volg het pad, eerst naar rechts en dan naar links. Op de zijkant van het S.M.A.K. zie je een werk van Pieter Rosseel dat verwijst naar beelden, vormen en iconen in de architectuur. Dit werk wordt uitgevoerd in opdracht van nucleo.be

ROA

Steek de Emile Clauslaan over, richting de Plantentuin en het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Op de zijgevel zie je een gigantisch werk van Roa: Wereldberoemde anonieme Gentenaar. Voor het Gum ontwierp hij deze stapel skeletten. Van onder naar boven: een olifant, een neushoorn, een grizzlybeer en een okapi.

Neem even de tijd om de prachtige botanische tuin te ontdekken.

Tip. In de plantentuin van de Universiteit zijn op 2,75 ha ruim 10.000 plantensoorten ondergebracht. Tijdens een bezoek kun je kennismaken met bijzondere planten of gewoon rustig wandelen in een mooi kader.

JAM

Via de Hofbouwlaan naar Ter Platen, de brug over en de trap af. Hier vind je een JAM: een Jam is een verzameling werken, hier van o.a. Bue, Mc Gyver, Resto, Duder1, Katoir, Kymo One, Malf en anderen. Aan de overzijde zie je een megalang potlood van een onbekende kunstenaar.

Tip. Aan de overzijde staat de Peperbus, zo genoemd wegens de typische vorm. Dit was een wachtlokaaltje dat deel uitmaakte van de 16de eeuwse stadsmuur. De huidige ring rond Gent volgt ongeveer het tracé van die oude stadsmuren.

A Squid Called Sebastian

Via Muinkschelde en de Muinkbrug loop je richting Stalhof. Op de achtergevel van het Liberaal Archief Liberas zie je een werk van  A Squid Called Sebastian. Dit werk kwam er op aanvraag van de tappers van de Overpoort.

Lindert Steegen

Je komt uit op de Overpoort en draait links af de Overpoort in. Aan je rechterkant kom je na 500 m het werk tegen van street artist Lindert Steegen die de trappen en het pleintje aan het winkelcentrum opfleurde met een kunstwerk van 300 vierkante meter groot, samengesteld uit 15 verschillende kleuren. Hij inspireerde zijn ontwerp op de passage van veel mensen die langs alle kanten het plein betreden.

Het werk heet ‘Buiten de Lijnen’, en is bedoeld als blikvanger tussen het centrum van de stad en het museumkwartier langs de kleine ring. De looplijnen die mensen maken, vormen de basis van de compositie. Er zit ook een duif in verwerkt, een dier dat vaak terugkomt in het werk van Steegen, die het beeld van de duif gebruikt als symbool voor vrijheid, openheid, je vleugels spreiden en op ontdekking gaan.

 

Anouk De Clercq

Je keert terug op je stappen richting het Sint-Pietersplein. Je bent nu op het hoogste punt van Gent (29 m)!  Je loopt naar het hek rond de trappen die leiden naar de ondergrondse parking.  Anouk De Clercq, multimedia kunstenaar,  creëerde in de vide van de parking een bibliotheek vol boeken.  Met dit werk legt ze de link tussen kennis en historische betekenis.

 

Heb je nog tijd over?

Neem dan een kijkje in de prachtige Onze Lieve Vrouw St Pieterskerk. Deze kerk  geldt als een meesterwerk van architect Pieter Huyssens die zijn inspiratie rechtstreeks van de Sint-Pietersbasiliek in Rome haalde. Ze wordt beschouwd als een hoogtepunt van de barokarchitectuur in de Zuidelijke Nederlanden. 

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent