Boeien en bloeien, dat doen de meer dan 10.000 verschillende plantensoorten in de tropische en subtropische kassen van de Universitaire Plantentuin. Maak kennis met bijzondere planten, leer meer over planten en hun relatie met de mens of geniet gewoon van een rustige wandeling in een mooi kader.

De voorbije 220 jaar is de Plantentuin uitgegroeid tot een unieke en waardevolle plek voor onderzoek, inspiratie en rust. Vanaf 2020 verenigen de Plantentuin en het GUM (Gents Universiteitsmuseum) de krachten op een steenworp van station Gent-Sint-Pieters en het Citadelpark. De Plantentuin en het GUM sluiten aan bij het toekomstige Museumplein samen met de kunstmusea S.M.A.K. en MSK Gent.

Vanuit de Plantentuin heb je een mooi zicht op het werk dat street art-kunstenaar ROA maakte op de gevel van het Gents Universiteitsmuseum.

Verdwaal in meer dan 4000m² serres

Met een oppervlakte van 27.500m² biedt de Gentse Plantentuin een veilige haven voor meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld. Van bloemen tot eetbare planten en geneeskrachtige kruiden, je vindt ze allemaal terug op dit prachtig domein. Naast een grote buitentuin met o.a. een arboretum, een rotstuin en een mediterrane tuin, vind je in de Plantentuin ook verwarmde en onverwarmde serres.

De binnen- en buitenvijvers zijn niet alleen publiekslievelingen. Ze zijn ook de perfecte plek om heel wat soorten waterplanten te kweken en te onderzoeken. Elke dag ziet de Plantentuin er anders uit. Je ziet, voelt en ruikt er het komen en gaan van de seizoenen.

Plantentuin Universiteit Gent

Universiteit Gent

De Gentse plantentuin maakt deel uit van de gerenommeerde onderwijsinstelling “Universiteit Gent”. Dit verklaart de aanwezigheid van menig student in de serres of het arboretum. Naast de bijzondere levende collecties, worden hier ook een herbarium-collectie (gedroogde planten, vruchten en paddenstoelen) en een seminotheek (zadenbank) bewaard en beheerd. Bovendien is de plantentuin ook een geliefkoosde studeerplek bij heel wat studenten.

Waan je in de tropen

Ga op ontdekking doorheen de verschillende klimatologische zones. Bewonder de reuzenwaterlelies in de Victoriaserre of ontdek er verschillende bekende nutsgewassen zoals koffie, cacao, papaya en rijst. Snuif het aroma van citrusbloemen op in de Subtropische Serre, en geniet er van het mediterrane klimaat. Met enig geluk kan je er zelfs bananen zien rijpen! Tuur omhoog naar de Afrikaanse baobab in de Tropische Serre en blaas uit in de Succulentenserre, het ideale biotoop van vetplanten en cactussen.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.