Het wordt weleens gezegd, een levendige stad herken je aan zijn streetart. Gent is een ruimdenkende en hippe cultuurstad, een canvas voor straatkunstenaars. Iedereen is welkom in levendig Gent. Hier heeft iedereen het naar zijn zin.

Gent is uitgegroeid tot een graffitivriendelijke stad, met heel wat werken van o.a. Roa en Bué the warrior. Zin in meer graffiti-hotspots? Dan kan je Gent net even ‘anders’ ontdekken met het 'Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent, een overzicht van de kleurrijke graffiti-kunst in de stad.

Sor­ry, Not Sor­ry Street Art plan Gent

Street art-fanaten zitten goed met dit plannetje waarop allerlei openluchtkunst is aangeduid. De wandeling langs street art in de binnenstad is dubbel interessant, want naast een introductie in Gentse straatkunst is dit ook een toertje langs een aantal toeristische highlights. De street art-scene in Gent bruist en past wonderwel bij de historische stad.

3 verschillende taalversies: Nederlands, Frans en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Van Eyck street art

Ter gelegenheid van het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ verwelkomt Gent enkele nationale en internationale topkunstenaars om de binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd op het Lam Gods.

Onderstaande werken zijn een greep uit het grote aanbod streetart in Gent. Ga op stap en ontdek de kleurrijke straatkunst in Gent.

Het Graffitistraatje, veranderlijk kleurrijk steegje

Het autovrije Werregarenstraatje in het centrum van Gent is een gedoogzone voor graffiti. Het is officieel niet toegelaten om hier pieces en tags te zetten, maar het wordt wel gedoogd. De gedoogzone ontstond tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject met een bescheiden aantal werken op de muren. De straat kreeg al snel de bijnaam “graffitistraatje”.

Tegenwoordig is de straat een kakofonie van kleuren. Het Werregarenstraatje is het open canvas voor jonge straatkunstenaars. Hier creëren straatkunstenaars pittige ‘spuitbuskunst’ naar hartenlust. Het graffitistraatje verandert dan ook voortdurend van uiterlijk. Wijk jij graag af van platgetreden paden? Dit steegje is de omweg tijdens je citytrip waard. Een steegje vol kleurrijke Instagram-snapshots.

Mural Joachim, streetart langs het water

Joachim (voluit Joachim Lambrechts) is een veelbelovende streetart kunstenaar uit Lier. Hij bouwde een sterke reputatie op in de internationale streetart scene, met muurschilderingen en expo's in talloze steden, en een vaste galerij in Londen. Met zijn uitgesproken vrolijke graffiti-popartstijl is het onmogelijk om Joachim niet op te merken binnen de streetart scene.

Joachim creëerde een werk op de achterzijde van de Arteveldehogeschool aan de Jongenstragel, het wandel- en fietspad langs de Nederschelde vlak bij het Sint-Annaplein. Je gelooft het misschien niet, maar hier zijn er 2 werken te zien. Je kan de liefdesverklaring van Joachim niet missen. Maar ook de gaten in de muur zijn een werk. Kunstenaar Michel François laat je met die gaten nadenken over het nut van muren en de grenzen die ze maken. Het maakt niet uit welk werk je voorkeur heeft, geniet van de wandeling hier langs de waterkant. Trouwens, Joachim had eerst een heel ander idee voor deze muur, maar veranderde het ontwerp last minute.

The Four Horsemen of the Apocalypse. Indrukwekkende streetart van Super A

Super A is het alter ego van de Nederlandse street artist Stefan Thelen. Met zijn krachtige en realistische muurschilderingen van allerlei fantasiefiguren behoort hij tot de top van de Nederlandse streetart scene. Hij is gekend voor zijn afbeeldingen van vogels. Voor Gent wou hij iets speciaals doen... en het werden deze paarden. Neem even de tijd om dit prachtwerk te zien!

The Four Horsemen of the Apocalypse

Roa: konijnen en andere dieren

Gentenaar Roa maakt enorme muurschilderingen van (dode) dieren, overwegend in zwart en wit. De dieren komen altijd voor in de omgeving van zijn werk en worden voorgesteld in hun puurste vorm.

Zijn murals getuigen van een grote fascinatie voor anatomie en het dierenrijk. Omdat hij altijd op zeer grote schaal werkt, maken zijn schilderingen een diepe indruk op de toeschouwer. Roa’s werken zijn aangebracht op gebouwen in diverse steden in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Ook zijn thuisstad telt tal van zijn werken.

De Maagd. Fresco van Borremans.

Michaël Borremans (°1963, Geraardsbergen) is een bekende Belgische kunstenaar. Hij volgde een opleiding tot fotograaf en legde zich later toe op het tekenen en schilderen. Hij schonk de stad het fresco 'De Maagd'. Het stelt een zwartharig meisje voor tegen een donkere achtergrond. Het meisje is, op een wit kraagje na, volledig in het zwart gekleed. Uit haar ogen komen twee heldere lichtstralen. Het schilderij bevindt zich op de klokkenstoel boven de liftdeur. De kunstenaar bracht op de achterkant van het werk, in de klokkenstoel, zijn signatuur aan.

Wist je dat je op nog een aantal plaatsen in de stad zijn werk kunt bewonderen? Vóór het gebouw van De Krook staat zijn beeldhouwwerk “De Passanten”: een beeld van drie meter hoog met vier figuren die hun hoofden tegen elkaar leunen. Ze symboliseren de verbinding van kennis en cultuur die de mensen in De Krook ervaren.

Bué the Warrior

De Gentenaar Bué groeide op in een familie van striptekenaars. Hij was amper 17 toen hij 2 street artists tegenkwam op de bus. Zij gaven hem zijn eerste spuitbussen en sindsdien is hij niet meer gestopt met spuiten. 

Met zijn kunstwerken probeert Bué een glimlach op de mensen hun gezichten te brengen en hen een hartverwarmend gevoel te geven. Hij gebruikt heldere kleuren en vrolijke vormen zodat zijn schilderijen niet te serieus ogen. Hij creëert zijn eigen beeldtaal en brengt kleur en positieve energie naar een straatcontext.

Bué maakte muurschilderingen over de hele wereld, vaak samen met andere lokale graffiti-artiesten. Daarnaast ontwerpt hij ook kleding. Voor kinderen maakte hij speelgoed, knuffels en een kinderkledinglijn. In Gent vind je vele van zijn werken terug. Raadpleeg het Sorry Not Sorry Plan en ontdek ze allemaal.

Ericailcane & Bastardilla

Miramiro nodigt elk jaar een kunstenaar uit om hun affiche voor de Gentse Feesten te ontwerpen en laat deze dan ook een mural maken tijdens de Gentse Feesten. In 2018 kwamen Ericailcane en Bastardilla terug naar Gent om een mural te maken in de Ham.

Bastardilla, een sterke Colombiaanse vrouw, staat internationaal bekend om haar sierlijke figuren en sprookjesachtige penseelvoering. In haar werk klaagt ze sociale kwesties aan en komt ze op voor de rechten van de vrouw.

Ericailcane is een Italiaans virtuoos die sinds zijn kindertijd een uniek universum heeft gecreëerd waar de mens heel wat kan leren van de andere levende wezens op onze planeet.

A squid called Sebastian

Graffiti vzw en Piazza Dell'Arte verzorgden samen Masterclasses Augmented Graffiti in aanloop naar de derde editie van het Sorry, not Sorry festival in 2019. Ze matchten hierbij lokale jongeren met een ervaren street artist, in dit geval A squid called Sebastian.  Ze maakten samen een muurschildering van ontwerp tot uitvoering. In de stijl van A squid called Sebastian is er een herkenbare invloed uit de stripwereld en uit het werk van figuratieve meesters. Hij gaat steeds op zoek naar een bepaalde dynamiek en spanning in zijn werk door zijn toepassing van kleuren en compositie.

Ook smartphonegebruikers komen aan hun trekken: jongeren gaven de muur een extra dimensie met augmented reality.

Meer kunst op straat in Gent

Krijg je niet genoeg van street art en graffiti in Gent? Op deze website vind je een overzicht van alle kleurrijke pieces en walls in de stad.

Ontdek het overzicht hier