Van Artevelde. Daar staat hij met uitgestrekte arm wijzend naar Engeland. Midden op de Vrijdagmarkt. Een herinnering aan grootse tijden. Het lijkt wel of hij de vrijdagmarkters het pad van de welvaart toont. Maar stond hij een kwartslag meer naar rechts gedraaid, dan wees hij bezoekers de weg naar de vele cafés en restaurants op het plein. En betekende de arm: “Daar kunt ge éénen drinken!”

Een streekbier op de markt

De Vrijdagmarkt en zijn directe omgeving zijn echt een bezoek waard. Je kan je echt úren bezighouden op en rond het plein. Op vrijdag of zaterdag gewoon de markt doen. Slenteren doorheen de sfeervolle, omliggende steegjes en langs de prachtige gevels. En achteraf een streekbier drinken in één van de gezellige bierhuizen, zoals de Dulle Griet. Een etablissement dat je niet snel zal vergeten dankzij zijn befaamde schoen-tegen-glasritueel. Ontdek voor jezelf hoe het werkt! Let gewoon op dat je het glas niet breekt, het is maar een tip.

Shophopping

Of shop je gewoon suf in de winkels in de Serpentstraat of in de Baudelostraat. Snuister tussen de schat aan vintage lp’s en boeken. Puzzel de perfecte outfit bijeen in de vele hippe fashionstores. Hou even halt voor een verkwikkende thee. En laat je overspoelen door creatieve ideeën in de vele originele geschenkwinkels. Sommige zaakjes zijn echte juweeltjes, geloof ons. En krijg je trek? De restaurants op de Vrijdagmarkt zijn altijd vlakbij. En via de winkels in Oudburg wandel je het Patershol binnen, het culinaire hart van Gent.

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de Vrijdagmarkt is een glanzende medaille met donkere keerzijde. Op het plein werden doorheen de eeuwen feesten gevierd. Vorsten plechtig ontvangen tijdens Blijde Inkomsten. En helaas ook executies uitgevoerd. Maar geen paniek, de brandstapels en guillotines zijn lang verleden tijd. De laatste openbare terechtstelling dateert van 1863. Het Toreken, dat er al stond in de 15de eeuw, is vrijwel het enige gebouw dat nog getuige was van gruwelpraktijken. De rest werd gebouwd in de negentiende eeuw. Het imposante socialistische volkshuis, dat Bond Moyson bloklettert op de gevel, werd zelfs pas begin 20ste eeuw opgetrokken.

Standbeeld Jacob van Artevelde

Jacob van Artevelde slaagde erin de boycot van de Engelse wolinvoer ongedaan te maken tijdens de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de 14de eeuw. De Gentse lakennijverheid kon herademen en van Artevelde werd een held. In 1345 werd hij tijdens een volksopstand vermoord. Sinds 1863 wijst hij op de Vrijdagmarkt richting Engeland.

Haan die vernieuwing kraait

De inkom van het socialistische volkshuis Bond Moyson op de Vrijdagmarkt wordt bewaakt door een kraaiende haan. Die kondigt volgens de overlevering ‘de nieuwe dageraad’ aan: een periode waarin iedereen gelijk en gelukkig zou zijn, bevrijd van het juk van het kapitalisme.

Beleef het verleden

Kan je maar niet genoeg krijgen van middeleeuwse verhalen? Vlakbij kan je een bezoekje brengen aan het Hof van Rijhove. Een authentieke Gentse patriciërswoning met een geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Blijf je liever in de sfeer van het nabije verleden? Maak dan zeker de oversteek naar het Patershol. Het pittoreske Huis van Alijn over het water is echt de moeite! Dit  museum – met zijn sfeervolle bijhorende volkscafeetje – is een nostalgische ontdekkingstocht voor alle zintuigen doorheen onze Vlaamse leefgewoontes en traditionele rituelen.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.