House, techno en drum & bass zogen in de jaren ‘90 op brutale wijze het sexappeal uit het nachtleven. Culture Club injecteerde die er in 2002 op spectaculaire wijze terug in.

Afrikalaan 174, Gent

De club was het übercoole geesteskind van het trio achter Belmondo. Architect Glenn Sestig tekende voor het waanzinnig strakke interieur, The Flying Dewaele Brothers en The Glimmers waren de eerste resident dj’s van de grote zaal, en met TLP als resident van de kleine zaal werden eindelijk ook R&B en hiphop op een blinkend voetstuk geplaatst.

De club hield het net geen vijftien jaar vol, waarop ze naar verluidt werd omgevormd tot kleedkamer van de aanpalende zeepfabriek. Het zal er nu dus vast beter ruiken dan in de tijd van haast mythische party’s als Lunapark. Om nog maar te zwijgen over die keer dat de Parijse conceptstore Colette met een Thalys vol modellen naar Culture Club afzakte om er de release van een compilatie te vieren – omdat er in Parijs en de rest van Europa op dat moment simpelweg geen andere club zó heet was. Maar er is in het nachtleven nog nooit iemand omgekomen van een beetje zweet. Zelfs niet in een plek als Culture Club.

Wist je trouwens dat er láng voordat Kompass zijn intrek nam in de panden aan de Ottergemsesteenweg, Culture Club er al clubnights had gehost? In 2007 organiseerde Culture Club er al enkele one-off evenementen! Het ruwe karakter van dit industriële gebouw was duidelijk niet alleen voor Kompass een gigantische troef.

One-off event van Culture Club in het pand waar later Kompass zijn intrek nam.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify