Kunstliefhebbers van hedendaagse kunst kunnen het S.M.A.K. tijdens hun weekend in Gent niet links laten liggen. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, kortweg S.M.A.K., werd opgericht in 1999 en ligt tegenover het MSK in een voormalig casinogebouw. Dynamisch en eigenzinnig.

De Collectie

De stad Gent is eigenwijs en zo ook haar museum voor actuele kunst. De collectie wordt beschouwd als de belangrijkste verzameling hedendaagse kunst in Vlaanderen met nationale en internationale topwerken. Om de vier maanden toont het museum een selectie van die werken in wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen. Langzaam bekomen van de vele indrukken doe je in het museumcafé.

Broodthaerskabinet

Marcel Broodthaers (1924-1976) was een van de meest invloedrijke figuren in de 20ste-eeuwse kunstgeschiedenis. Het Broodthaerskabinet is een permanente presentatie van onder meer kunstwerken, edities, boeken en archiefstukken van Marcel Broodthaers uit de collectie van het museum. De impact van zijn activiteiten als kunstenaar werd destijds niet alleen opgemerkt in eigen land. Ook internationaal brak hij snel door en is de uitstraling van zijn werk blijvend.

Volksheld Jan Hoet, kunstpaus van Gent

Onder de bezielende leiding van conservator en kunstpaus Jan Hoet, een spraakmakend figuur, kreeg de voormalige ‘afdeling Actuele Kunst’ van het MSK haar eigen museum, het S.M.A.K. De vaste collectie van dit museum voor hedendaagse kunst bezit nationale en internationale topwerken van kunstenaars uit de Cobra, popart, minimal art, conceptuele kunst en arte povera, die ondertussen tot de wereldtop behoren.

Wolkenmeter, Jan Fabre op ‘t dak van ‘t S.M.A.K.

Interessant weetje: Let eens op de sculptuur van Jan Fabre op het dak: het lichaam van ‘de man die de wolken meet’ is gemodelleerd naar dat van Fabre zelf, terwijl het gezicht dat van zijn overleden broer is.