Van onderbroeken fabriek naar hotspot voor feestvierders

Wiedauwkaai 23, Gent

De eerste flyer van Eskimo stak het in 1998 niet bepaald weg: de roemruchte party – een uitloper van het kleinere Pablo Eskimo Bar – vond plaats in een voormalige fabriek van het gelijknamig onderbroekenmerk. En dat was lang niet het enige wat er sexy en invloedrijk aan was. Door verschillende muziekgenres samen te brengen – van house over drum & bass naar hiphop – effende Eskimo het pad voor een ander en merkelijk meer eclectisch nachtleven.

Het is ook hier dat David & Stephen Dewaele (Soulwax) hun uitzonderlijke dj-skills aan een groot publiek etaleerden, waarop ze niet veel later de mash-up in de mainstream kegelden en met het album As Heard On Radio Soulwax Pt. 2 uit 2002 voor werelddominantie gingen.

Met ook TLP en Mo & Benoelie (als The Glimmer Twins) achter de decks werden op Eskimo bovendien de zaadjes geplant voor onder meer Belmondo, 69 en Culture Club. En de party bracht uiteraard ook een bijzonder straf label voort: Eskimo Recordings zorgde mee voor de internationale doorbraak van The Glimmer Twins, Aeroplane en Lindstrøm & Prins Thomas.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify