• Van Eyck: zien is gelo­ven

  Hoe kunnen we als sterveling ooit God waarnemen? Die theologische discussie was al eeuwen aan de gang in de tijd van Van Eyck. Hijzelf deed een poging met zijn schilderkunst. Hij keek zoals niemand anders én zette dat om in olieverf. Maar alvorens we daarop ingaan, eerst dit. Zoals wij het Lam Gods vandaag zien, zo zag een Gentenaar van toen het nooit.

Blogberichten

 • De nieu­we kamer van het Lam Gods

  Sinds 2021 staat het Lam Gods op een nieuwe plek in de kathedraal. De derde, intussen. Het was een verhuis waar we ons hart voor vasthielden, maar het is eeuwen geleden dat we het schilderij weer zo tot zijn recht zien komen.
  Meer info
 • Het ver­le­den van Gent als indu­strie­gi­gant

  Industrie en Gent: de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al drie eeuwen lang. Er valt in de stad heel wat industrieel erfgoed te ontdekken – te voet of met de fiets – en ook in het Industriemuseum vind je industriële parels van weleer.
  Meer info
 • De onzicht­ba­re nieuw­bouw van de Sint-Baafs­kathe­draal

  Op mijn visitekaartje staat ‘senior project manager’ bij Bressers Architecten, maar dat had net zo goed ‘werfleider’ of ‘olympisch vergaderaar’ kunnen zijn. De bouw van het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal heeft ons véél tijd en moeite gekost — maar voor zo een meesterwerk hadden we het ervoor over.
  Meer info
 • Bour­gon­disch én duur­zaam, het kan

  Wie graag lekker eet hoeft niet in te boeten op sociaal en ecologisch bewustzijn. In Gent tonen we al jaren dat zelfs de meest Bourgondische eetcultuur gestoeld kan zijn op duurzame waarden: lokaal, zero waste, plantaardig.
  Meer info
 • De street art-sce­ne in Gent is een boei­en­de smelt­kroes

  Dat street art in Gent floreert, dankt de stad aan generaties artiesten die radicaal hun ding deden, vaak in leegstaande panden. Vandaag is ook het legale graffiticircuit alive and kicking in Gent, zodat elk type kunstenaar z’n kans kan grijpen.
  Meer info
 • De eer­ste keer voet aan wal in Gent

  Als ik over België als toeristische bestemming lees, komt Brugge altijd prominent naar voren. Onterecht, ontdekte ik, want Gent heeft net zo veel cultuur, erfgoed en sfeer te bieden en profiteert bovendien van z’n kalmere underdogpositie. Verslag van mijn eerste, maar vast niet laatste, bezoek aan de stad.
  Meer info

Onze bloggers