• In Gent is kor­te keten de regel

    Weet jij ook graag waar je eten vandaan komt? Wie het gemaakt heeft, hoe het gemaakt wordt, wat je er zoal mee kan doen? Dan ben je net als ik fan van korte-keteneten, voedsel dat met zo weinig mogelijk tussenschakels in jouw buik belandt. Lokaal en korte keten zijn groot in Gent.

Blogberichten

  • Het nieu­we oude lam

    Heel grote partijen van het Lam Gods zijn overschilderd. Dat gebeurde verschillende keren in de eeuwen na Van Eyck. Zelfs het lam kreeg een ander gezicht. Het is pas sinds kort dat de originele versie ons recht in de ogen kijkt. Maar wat bezielde latere generaties om de oude meester aan te pakken?
    Meer info
  • Van Eyck: zien is gelo­ven

    Hoe kunnen we als sterveling ooit God waarnemen? Die theologische discussie was al eeuwen aan de gang in de tijd van Van Eyck. Hijzelf deed een poging met zijn schilderkunst. Hij keek zoals niemand anders én zette dat om in olieverf. Maar alvorens we daarop ingaan, eerst dit. Zoals wij het Lam Gods vandaag zien, zo zag een Gentenaar van toen het nooit.
    Meer info
  • De nieu­we kamer van het Lam Gods

    Sinds 2021 staat het Lam Gods op een nieuwe plek in de kathedraal. De derde, intussen. Het was een verhuis waar we ons hart voor vasthielden, maar het is eeuwen geleden dat we het schilderij weer zo tot zijn recht zien komen.
    Meer info
  • Het ver­le­den van Gent als indu­strie­gi­gant

    Industrie en Gent: de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al drie eeuwen lang. Er valt in de stad heel wat industrieel erfgoed te ontdekken – te voet of met de fiets – en ook in het Industriemuseum vind je industriële parels van weleer.
    Meer info
  • De onzicht­ba­re nieuw­bouw van de Sint-Baafs­kathe­draal

    Op mijn visitekaartje staat ‘senior project manager’ bij Bressers Architecten, maar dat had net zo goed ‘werfleider’ of ‘olympisch vergaderaar’ kunnen zijn. De bouw van het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal heeft ons véél tijd en moeite gekost — maar voor zo een meesterwerk hadden we het ervoor over.
    Meer info
  • Bour­gon­disch én duur­zaam, het kan

    Wie graag lekker eet hoeft niet in te boeten op sociaal en ecologisch bewustzijn. In Gent tonen we al jaren dat zelfs de meest Bourgondische eetcultuur gestoeld kan zijn op duurzame waarden: lokaal, zero waste, plantaardig.
    Meer info

Onze bloggers