• Mythe-bus­ting: 3 taaie rod­dels over het Lam Gods

    Weinig kunstwerken hebben zo een mythopoëtische kracht als het Lam Gods. Dat wil zeggen: er ontstonden al snel veel legendes rond — en die worden nog altijd gretig gedeeld. Soms zijn ze volledig verzonnen, soms bevatten ze een kern van waarheid. Hier zijn er drie.

Blogberichten

  • Goed eten voor ieder­een

    Goed eten is liefst vers, lekker en lokaal, maar het gaat om meer dan dat. Zo vindt Stad Gent dat goed eten ook voedselverspilling moet tegengaan en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Wat Gent daar concreet voor doet, vertel ik je graag.
    Meer info
  • Wie het klei­ne niet eert: details van de ver­nieuw­de kathe­draal

    Als restaurateurs zijn wij evenwichtskunstenaars tussen oud en nieuw, tussen zichtbaar en onzichtbaar, tussen permanent en tijdelijk. Aan de ene kant willen we zoveel mogelijk terug naar het origineel, aan de andere kant mogen we ook niets faken. Kijk maar mee naar een paar details.
    Meer info
  • Bij deze Gent­se licht­kunst­wer­ken blijf je ‘s avonds extra lang han­gen

    De Gentse lichtwandeling bevat een paar ‘speciallekes’. Geen gebouw, geen straat of monumentaal plein. Wel drie prachtige lichtkunstwerken: De Blauwe Vogels van Maeterlinck, de geboortelantaarn Ai Nati Oggi en Palimpsest in Gentbrugge. Bijzondere lichtcreaties die niet alleen sfeervol zijn, maar met hun licht ook een verhaal vertellen.
    Meer info
  • Wan­neer de been­de­ren spre­ken

    Een vrouw van meer dan duizend jaar oud, teruggevonden zonder naam, zonder grafsteen, zonder sieraden. En toch konden we heel dicht bij haar leven komen door haar resten te bestuderen. Wat een klein onderzoekje moest worden, groeide uit tot een waar detectiverhaal in de Sint-Pietersabdij.
    Meer info
  • Zijn dit de been­de­ren van Judith, de eer­ste gra­vin van Vlaan­de­ren?

    Als je vandaag de Sint-Pietersabdij bezoekt, let dan eens op de gedenksteen achter de fietsenstalling. Daarin staan de namen gebeiteld van de eerste graven van Vlaanderen, allemaal begraven in de abdijkerk: Boudewijn met de IJzeren Arm, Boudewijn de Kale, Arnulf I & II… Van Judith, de eerste gravin, is geen sprake — terwijl net zij hier misschien op een paar meter vandaan lag.
    Meer info
  • Naïe­ve tie­ner, feeks of femi­nis­te… wie was Judith van Vlaan­de­ren écht?

    De Karolingers, het verdrag van Verdun en de invasie van de Vikings: voor de meesten onder ons bestaat de 9de eeuw alleen maar uit vage echo’s van het derde middelbaar. Een periode om vooral snel te vergeten. Maar van zodra je doorhebt dat het toen ook om mensen van vlees en bloed draaide, dan wordt de geschiedenis rock-en-roll. Zeker in het geval van Judith, de eerste gravin van Vlaanderen.
    Meer info

Onze bloggers

  • Ste­ven Van­der­put­ten

    Steven Vanderputten is professor geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij voert wetenschappelijk onderzoek naar onze middeleeuwse samenleving en cultuur, met een voorliefde voor de periode van de 9de tot de 12de eeuw — een periode die hij vooral niet ‘de duistere middeleeuwen’ wil noemen. 

  • Lie­ve Staes

    Lieve Staes verzorgt de communicatie van complexe ruimtelijke projecten bij het Projectbureau Ruimte van Stad Gent. Haar lievelingsonderwerpen zijn het Lichtplan en water. Professioneel deelt ze daar alles over via onder andere verschillende communicatiekanalen en wandelingen. Maar ook in haar vrije tijd kan ze het niet laten om familie en vrienden bij valavond op sleeptouw te nemen door het feeërieke Gent.