Visit Gent is de officiële toeristische dienst of VVV van de Stad Gent. Onze website is er om toeristen en bezoekers te inspireren. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, activiteiten en hotspots in Gent.

Naast heel wat fijne inspiratielijstjes vind je ook praktische info over hoe je Gent kan bereiken, of een overzicht met nuttige adressen en informatie over Gent.

Ben je op zoek naar een specifieke plaats in Gent? Probeer de zoekfunctie rechts bovenaan en typ je zoekwoord in. Nog niet gevonden wat je zoekt? We helpen je hieronder graag verder!

Corona - covid-19

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus in Gent?

De evolutie en de gevolgen van het coronavirus worden op de voet opgevolgd door alle diensten van Stad Gent. Alle informatie over wijzigingen in het toeristisch aanbod kan je hier terugvinden.

Verder verzamelt de federale overheidsdienst Volksgezondheid de belangrijkste info op www.info-coronavirus.be. Gelieve de onderstaande maatregelen in acht te nemen om de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen te voorkomen.

Eenvoudige maatregelen om de verspreiding te voorkomen:

  • Was uw handen regelmatig
  • Bedek uw mond en neus bij het hoesten en niezen
  • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen)

CityCard Gent

Hoeveel kost de CityCard Gent?

De CityCard Gent is een voordelige kaart die je toegang geeft tot de belangrijkste monumenten, musea en topattracties in de stad. Je betaalt slechts 38 of 44 euro waarmee je respectievelijk 48 of 72 uur lang de stad kunt induiken. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn de meeste Gentse musea gratis, een CityCard biedt hen hier dus geen voordeel. Bekijk hier of de CityCard voordelig voor je is en check ook zeker de sluitingsdagen van bepaalde monumenten of musea. De openingsuren staan bij elke bezienswaardigheid of attractie vermeld op onze website. Zo haal je het meeste voordeel én plezier uit je aankoop!

Hoe werkt de CityCard Gent?

De geldigheidsperiode van de CityCard Gent begint te lopen vanaf het eerste gebruik. Begindatum en -uur dien je in te vullen op de achterzijde van de kaart. Bij elke toegang wordt de kaart gescand. Voor gebruik van het openbaar vervoer moet je de kaart niet valideren maar toon je ze bij controle.

Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Boek je ticket dan zeker vooraf door de optie "CityCard" aan te duiden in de webshop. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang. Het reductietarief wordt niet toegekend bij tickets die aan de kassa aangekocht worden. 

Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).

Waar kan ik de CityCard Gent kopen?

De CityCard Gent is verkrijgbaar in het infokantoor van de Dienst Toerisme, bij de verkooppunten van de openbaar vervoersmaatschappij De Lijn, de Gentse hotels en alle deelnemende musea en bezienswaardigheden. Bekijk hier alle verkooppunten. De kaart wordt nog niet online verkocht.

Welke musea en bezienswaardigheden kan ik bezoeken met de CityCard?

De CityCard Gent geeft je toegang tot alle topattracties in Gent, inclusief het openbaar vervoer. Bekijk hier wat er allemaal inbegrepen is in je CityCard. 

Kan ik op voorhand reserveren met mijn CityCard?

Dat kan zeker! Duid de optie 'CityCard' aan in de ticketmodule van de desbetreffende bezienswaardigheid en laat zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang. 

Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Dan is op voorhand reserveren verplicht. Dit kan door de optie "CityCard" aan te duiden in de ticketingmodule van het bezoekerscentrum. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang.

Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).

Lam Gods

Waar vind ik het Lam Gods?

“De aanbidding van het Lam Gods” is het wereldberoemde meesterwerk van de gebroeders Van Eyck uit de 15de eeuw. Het adembenemende altaarstuk bestaat uit 12 panelen en onderging vanaf 2012 een grondige restauratie onder leiding van specialisten uit binnen- en buitenland in het Museum voor Schone Kunsten (MSK). De gerestaureerde panelen kun je bewonderen in de Sint-Baafskathedraal.

Kan ik het Lam Gods bezoeken?

Zeker, dit absoluut meesterwerk mag je niet missen bij je bezoek aan Gent. Je kan het Lam Gods ontdekken in het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Door de beperkte capaciteit van het bezoekerscentrum is vooraf tickets boeken aangeraden. 

CityCard-houders genieten trouwens van een fikse korting door de optie ‘CityCard’ aan te duiden bij aankoop van een ticket. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt.

Visit Gent

Is Gent toegankelijk voor mensen met een beperking?

Gent wil een toegankelijke stad zijn, die open staat voor iedereen. Op onze website vind je nuttige informatie en tips rond toegankelijkheid in Gent, zo kan je tijdens de openingsuren van het Fietspunt onder de Stadshal gratis een rolstoel ontlenen voor een dag. Je kan eveneens een rolstoel ontlenen in het Infokantoor mits beschikbaarheid. 

Voor parkeergelegenheden of andere vragen in verband met toegankelijkheid, kun je terecht bij de dienst Mobiliteit van de Stad Gent of kun je contact opnemen met de toegankelijkheidsambtenaar.

Waar kan ik een groepsuitstap boeken?

Visit Gent stelt zelf geen arrangementen of programma’s voor groepen samen. Op onze website vind je alle bouwstenen om zelf je ideale programma samen te stellen, volgens de interesses van je groep.

Op onze website vind je informatie over boottochten in groep, gidsen die rondleidingen organiseren in de stad en een lijst met restaurants geschikt voor (grotere) groepen in Gent. Ook de logies met een grotere capaciteit kun je op onze site makkelijk vinden. Geen inspiratie? Bezoek onze pagina ‘Gent met vrienden’.

Waar parkeer ik mijn wagen?

Aan de rand van Gent zijn gratis parkeerplaatsen. Van daaruit kan je makkelijk met het openbaar vervoer of een shuttle dienst de binnenstad bereiken. In de stad parkeer je best in een ondergrondse parkeergarage. Kom je met een bus naar Gent? In het autocarplan vind je alle nuttige info. Campers kunnen op twee officiële kampeerautoterreinen in de stad verblijven.

Waar vind ik toeristische brochures van Gent?

In het kader van de inspanningen van de stad Gent op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, versturen wij vanuit de dienst Toerisme niet langer brochures per post op aanvraag. Verblijfstoeristen die in de stad overnachten in de hotels, gastenkamers of hostels, en dus meerdere dagen in Gent spenderen, ontvangen in hun logies een stadsgidsje, dat je via onze website kan downloaden. In ons infokantoor kan je uiteraard altijd terecht voor al je vragen, voor een kaart van de stad of een brochure met de highlights voor een kort bezoek.

Onze publicaties zijn voor iedereen digitaal raadpleegbaar op onze website.

Professionals

Waar kan ik als toeristische ondernemer terecht?

Ben je een toeristische professional in Gent? Neem dan zeker een kijkje op onze website om te zien hoe wij je kunnen helpen voor je toeristische promotie.

Waar kan ik als influencer terecht?

Ben je een journalist, blogger, vlogger of influencer en wens je graag samen te werken met VisitGent? Je vindt meer informatie op onze website.

Waar kan ik terecht als startende ondernemer?

Visit Gent zet de stad Gent op de kaart als toeristische bestemming. Ben je van plan om te starten met een toeristische onderneming of logies? Dan kan je terecht bij verschillende instanties. Neem zeker een kijkje op de website van Toerisme Vlaanderen voor alle regelgeving. Toerisme Oost-Vlaanderen biedt ondersteuning en advies aan via de logiescoördinator.

Op de website van de Stad Gent vind je meer informatie over starten met een onderneming in Gent. Onze collega’s van Puur Gent kunnen je meer informatie geven over bepaalde subsidies en ondersteuning voor Gentse handelaars.

Lage-emissiezone (LEZ)

Wat als mijn wagen niet meer toegelaten is in de Gentse binnenstad?

Gent bereiken kan op verschillende manieren. Zo ben je ook welkom met de trein of bus. Kom je toch liever met de auto? Dan kan je een toelating / dagpas kopen of parkeren op een P+R aan de rand van de stad. Daar parkeer je gratis en spring je makkelijk op de tram, bus of shuttle naar het centrum! 

Wat als ik meerdere lage-emissiezones in België bezoek?

Ook andere Belgische steden zoals Brussel en Antwerpen hebben een lage-emissiezone. De toelatingsvoorwaarden zijn niet overal gelijk. Ontdek hier 5 tips voor als je meerdere lage-emissiezones bezoekt. 

Geldt de LEZ ook voor autobussen en autocars?

Ook autobussen en autocars moeten aan de normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria. 

Worden autobestuurders met een buitenlandse nummerplaat ook beboet?

Zeker, ook buitenlandse voertuigen moeten aan de voorwaarden van de LEZ voldoen. Bovendien moeten buitenlandse nummerplaten (met uitzondering van Nederlandse) steeds registreren

Andere vragen over registratie, tijdelijke toelating of een LEZ-boete?

Studenten

Hoe regel ik een vakantiejob of stage bij Visit Gent?

Regelmatig komen studenten stage lopen bij VisitGent. Als je hierin geïnteresseerd bent, dien je je aan te melden op de centrale stagedatabank van de Stad Gent. Alle beschikbare studentenjobs staan op de website van de Stad Gent. Neem een kijkje in de lijst en solliciteer online.

Waar kan ik een kot huren?

Kom je in Gent studeren en ben je op zoek naar een kot? Je onderwijsinstelling helpt je graag verder. Daarnaast kun je ook bij deze instanties terecht:

Autocar

Waar kan de autocar parkeren?

Hier vind je alle info betreffende parkings voor autocars en afstapplaatsen. Je kunt er ook de publicatie “Gent met de autocar” downloaden.