Visit Gent is de officiële toeristische dienst of VVV van de Stad Gent. Onze website is er om toeristen en bezoekers te inspireren. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, activiteiten en hotspots in Gent.

Naast heel wat fijne inspiratielijstjes vind je ook praktische info over hoe je Gent kan bereiken, of een overzicht met nuttige adressen en informatie over Gent.

Ben je op zoek naar een specifieke plaats in Gent? Probeer de zoekfunctie rechts bovenaan en typ je zoekwoord in. Nog niet gevonden wat je zoekt? We helpen je hieronder graag verder!

CityCard Gent

CityCard Gent kopen

Hoeveel kost de CityCard Gent?

De CityCard Gent is een voordelige kaart die je toegang geeft tot de belangrijkste monumenten, musea en topattracties in de stad. Je betaalt slechts 42 of 48 euro waarmee je respectievelijk 48 of 72 uur lang de stad kunt induiken. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn de meeste Gentse musea gratis, een CityCard biedt hen hier dus geen voordeel. Bekijk hier of de CityCard voordelig voor je is en check ook zeker de sluitingsdagen van bepaalde monumenten of musea. De openingsuren staan bij elke bezienswaardigheid of attractie vermeld op onze website. Zo haal je het meeste voordeel én plezier uit je aankoop!

Waar kan ik de CityCard Gent kopen?

De CityCard Gent is op heel wat plekken in de stad te koop: het toeristisch infokantoor, hotels, B&B’s, musea… Bekijk hier een lijst van alle verkooppunten. Op zoek naar het dichtstbijzijnde verkooppunt vanaf jouw locatie? Bekijk hier alle verkooppunten op een handige kaart

Is de CityCard Gent online te verkrijgen?

Nee, de CityCard Gent wordt enkel fysiek verkocht. Je kan de kaart wel op heel wat locaties in de stad aankopen. Bekijk hier een lijst van alle verkooppunten. Op zoek naar het dichtstbijzijnde verkooppunt vanaf jouw locatie? Bekijk hier alle verkooppunten op een handige kaart. 

Kan ik op voorhand reserveren met mijn CityCard?

Dat kan zeker! Duid de optie 'CityCard' aan in de ticketmodule van de desbetreffende bezienswaardigheid en laat zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang. 

Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Dan is op voorhand reserveren verplicht. Dit kan door de optie "CityCard" aan te duiden in de ticketingmodule van het bezoekerscentrum. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang.

Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).

Ik kom met de trein naar Gent en wil de CityCard al meteen op de bus of tram naar het centrum gebruiken. Wat is het dichtstbijzijnde verkooppunt?

Er zijn verschillende verkooppunten in de buurt van beide stations. Raadpleeg hier de kaart met alle verkooppunten.  

Activiteiten met de CityCard Gent

Welke musea en bezienswaardigheden kan ik bezoeken met de CityCard Gent?

De CityCard Gent geeft je toegang tot heel wat musea en bezienswaardigheden. De volledige lijst kan je hier terugvinden. Daarnaast krijg je ook een fikse korting op een bezoek aan het Lam Gods

Welke tijdelijke tentoonstellingen kan ik bezoeken met de CityCard Gent?

De CityCard Gent geeft je gratis toegang tot alle tijdelijke tentoonstellingen van de Gentse Musea. Bekijk hier de lijst van alle inbegrepen tentoonstellingen

Je voordelig verplaatsen in de stad met de CityCard Gent

Welke transportmiddelen kan ik gebruiken met de CityCard Gent?

Met de CityCard Gent maak je gratis gebruik van alle trams en bussen op het grondgebied Gent. Daarnaast kan je één dag gebruik maken van zowel een huurfiets, als van de Hop-on-hop-off watertram. Liever een gegidste boottocht? Ook daarvoor kan je jouw CityCard Gent éénmalig gebruiken. Lees hier alles over de inbegrepen transportmiddelen. 

Van welke trams en bussen kan ik gebruik maken met mijn CityCard Gent? 

Met de CityCard Gent maak je gratis gebruik van alle trams en bussen van De Lijn binnen het grondgebied Gent. Je kan de CityCard Gent niet gebruiken om buiten het grondgebied Gent te reizen. 

Hoelang kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer met mijn CityCard Gent?

Bij elke CityCard is er een abonnement van twee of drie dagen bij het openbaar vervoer inbegrepen. Dit aanbod is enkel geldig, en neemt aanvang, vanaf de startdatum van de kaart. De startdatum en –uur moeten steeds vermeld staan op de achterzijde van de kaart. 

Moet ik mijn CityCard Gent scannen bij gebruik van het openbaar vervoer?

Neen, het openbaar vervoer is vrij te gebruiken gedurende de looptijd van de CityCard en de kaart hoeft enkel getoond te worden bij een controle op het openbaar vervoer. 

Praktisch

Hoe kan je de CityCard Gent gebruiken?

De geldigheidsperiode van de CityCard Gent begint te lopen vanaf het eerste gebruik. Bij elke toegang wordt de kaart gescand. Voor gebruik van het openbaar vervoer moet je de kaart niet valideren maar toon je ze bij controle.

Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Boek je ticket dan zeker vooraf door de optie "CityCard" aan te duiden in de webshop. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang. Het reductietarief wordt niet toegekend bij tickets die aan de kassa aangekocht worden. 

Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).

Opgelet: vul zeker de datum en uur van je eerste gebruik in op de achterzijde van de kaart. Dit is niet alleen belangrijk voor bij controles, maar is ook handig als geheugensteuntje voor jezelf!  

Hoelang kan je de CityCard gebruiken?

De geldigheid van de kaart hangt af van de gekozen formule: 

  • CityCard Gent 48h: is exact 48 uren geldig vanaf het eerste gebruik (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…) 
  • CityCard Gent 72h: is exact 72 uren geldig vanaf het eerste gebruik (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…) 
Heeft de CityCard Gent een geldigheidsdatum?

Nee, de CityCard heeft geen geldigheids- of vervaldatum. Je kan deze dus perfect cadeau doen aan vrienden of familie. Van zodra de kaart voor de eerste keer gebruikt wordt (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…), kan je deze gedurende 48 of 72u gebruiken (afhankelijk van de gekozen formule).  

Hoeveel keer kan ik mijn CityCard Gent gebruiken voor elke bezienswaardigheid of activiteit?

De CityCard Gent geeft je éénmalig toegang tot de verschillende musea, bezienswaardigheden en activiteiten tijdens de looptijd van de CityCard Gent. De kaart geeft je ook de mogelijkheid om één dag gebruik te maken van de Hop-on-hop-off watertram en een fiets te huren voor één dag. Het openbaar vervoer is onbeperkt bruikbaar tijdens de looptijd van de kaart

Hoe kan je de CityCard gebruiken?

Dat is heel makkelijk! Je hoeft je kaart enkel te scannen bij je bezoek aan het museum, de activiteit of bezienswaardigheid. Enkel op het openbaar vervoer hoef je de kaart niet te scannen, maar enkel te tonen bij controles. 

 

Wat als ik mijn CityCard Gent verlies?

Een gestolen of verloren CityCard kan niet worden vergoed of vervangen.  

Kan ik één CityCard Gent kopen voor twee personen?

Nee, de CityCard Gent is strikt persoonlijk en kan niet gebruikt worden door meerdere personen. Bovendien geeft de kaart maar voor één persoon toegang tot de verschillende musea, bezienswaardigheden en activiteiten. 

Wat bij technische problemen?

De onthaalmedewerkers van het toeristisch infokantoor helpen je graag verder.  

Lam Gods

Waar vind ik het Lam Gods?

“De aanbidding van het Lam Gods” is het wereldberoemde meesterwerk van de gebroeders Van Eyck uit de 15de eeuw. Het adembenemende altaarstuk bestaat uit 12 panelen en onderging vanaf 2012 een grondige restauratie onder leiding van specialisten uit binnen- en buitenland in het Museum voor Schone Kunsten (MSK). De gerestaureerde panelen kun je bewonderen in de Sint-Baafskathedraal.

Kan ik het Lam Gods bezoeken?

Zeker, dit absoluut meesterwerk mag je niet missen bij je bezoek aan Gent. Je kan het Lam Gods ontdekken in het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Door de beperkte capaciteit van het bezoekerscentrum is vooraf tickets boeken aangeraden. 

CityCard-houders genieten trouwens van een fikse korting door de optie ‘CityCard’ aan te duiden bij aankoop van een ticket. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt.

Visit Gent

Is Gent toegankelijk voor mensen met een beperking?

Gent wil een toegankelijke stad zijn, die open staat voor iedereen. Op onze website vind je nuttige informatie en tips rond toegankelijkheid in Gent, zo kan je tijdens de openingsuren van het Fietspunt onder de Stadshal gratis een rolstoel ontlenen voor een dag. Je kan eveneens een rolstoel ontlenen in het Infokantoor mits beschikbaarheid. 

Voor parkeergelegenheden of andere vragen in verband met toegankelijkheid, kun je terecht bij de dienst Mobiliteit van de Stad Gent of kun je contact opnemen met de toegankelijkheidsambtenaar.

Waar kan ik een groepsuitstap boeken?

Visit Gent stelt zelf geen arrangementen of programma’s voor groepen samen. Op onze website vind je alle bouwstenen om zelf je ideale programma samen te stellen, volgens de interesses van je groep.

Op onze website vind je informatie over boottochten in groep, gidsen die rondleidingen organiseren in de stad en een lijst met restaurants geschikt voor (grotere) groepen in Gent. Ook de logies met een grotere capaciteit kun je op onze site makkelijk vinden. Geen inspiratie? Bezoek onze pagina ‘Gent met vrienden’.

Waar parkeer ik mijn wagen?

Aan de rand van Gent zijn gratis parkeerplaatsen. Van daaruit kan je makkelijk met het openbaar vervoer de binnenstad bereiken. In de stad parkeer je best in een ondergrondse parkeergarage. Kom je met een bus naar Gent? In het autocarplan vind je alle nuttige info. Campers kunnen op twee officiële kampeerautoterreinen in de stad verblijven.

Waar vind ik toeristische brochures van Gent?

In het kader van de inspanningen van de stad Gent op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, versturen wij vanuit de dienst Toerisme niet langer brochures per post op aanvraag. Verblijfstoeristen die in de stad overnachten in de hotels, gastenkamers of hostels, en dus meerdere dagen in Gent spenderen, ontvangen in hun logies een stadsgidsje, dat je via onze website kan downloaden. In ons infokantoor kan je uiteraard altijd terecht voor al je vragen, voor een kaart van de stad of een brochure met de highlights voor een kort bezoek.

Onze publicaties zijn voor iedereen digitaal raadpleegbaar op onze website.

Professionals

Waar kan ik als toeristische ondernemer terecht?

Ben je een toeristische professional in Gent? Neem dan zeker een kijkje op onze website om te zien hoe wij je kunnen helpen voor je toeristische promotie.

Waar kan ik als influencer terecht?

Ben je een journalist, blogger, vlogger of influencer en wens je graag samen te werken met VisitGent? Je vindt meer informatie op onze website.

Waar kan ik terecht als startende ondernemer?

Visit Gent zet de stad Gent op de kaart als toeristische bestemming. Ben je van plan om te starten met een toeristische onderneming of logies? Dan kan je terecht bij verschillende instanties. Neem zeker een kijkje op de website van Toerisme Vlaanderen voor alle regelgeving. Toerisme Oost-Vlaanderen biedt ondersteuning en advies aan via de logiescoördinator.

Op de website van de Stad Gent vind je meer informatie over starten met een onderneming in Gent. Onze collega’s van Puur Gent kunnen je meer informatie geven over bepaalde subsidies en ondersteuning voor Gentse handelaars.

Lage-emissiezone (LEZ)

Wat als mijn wagen niet meer toegelaten is in de Gentse binnenstad?

Gent bereiken kan op verschillende manieren. Zo ben je ook welkom met de trein of bus. Kom je toch liever met de auto? Dan kan je een toelating / dagpas kopen of parkeren op een P+R aan de rand van de stad. Daar parkeer je gratis en spring je makkelijk op de tram of bus naar het centrum! 

Wat als ik meerdere lage-emissiezones in België bezoek?

Ook andere Belgische steden zoals Brussel en Antwerpen hebben een lage-emissiezone. De toelatingsvoorwaarden zijn niet overal gelijk. Ontdek hier 5 tips voor als je meerdere lage-emissiezones bezoekt. 

Geldt de LEZ ook voor autobussen en autocars?

Ook autobussen en autocars moeten aan de normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria. 

Worden autobestuurders met een buitenlandse nummerplaat ook beboet?

Zeker, ook buitenlandse voertuigen moeten aan de voorwaarden van de LEZ voldoen. Bovendien moeten buitenlandse nummerplaten (met uitzondering van Nederlandse) steeds registreren

Andere vragen over registratie, tijdelijke toelating of een LEZ-boete?

Studenten

Hoe regel ik een vakantiejob of stage bij Visit Gent?

Regelmatig komen studenten stage lopen bij VisitGent. Als je hierin geïnteresseerd bent, dien je je aan te melden op de centrale stagedatabank van de Stad Gent. Alle beschikbare studentenjobs staan op de website van de Stad Gent. Neem een kijkje in de lijst en solliciteer online.

Waar kan ik een kot huren?

Kom je in Gent studeren en ben je op zoek naar een kot? Je onderwijsinstelling helpt je graag verder. Daarnaast kun je ook bij deze instanties terecht:

Autocar

Waar kan de autocar parkeren?

Hier vind je alle info betreffende parkings voor autocars en afstapplaatsen. Je kunt er ook de publicatie “Gent met de autocar” downloaden.