
Naast heel wat fijne inspiratielijstjes vind je ook praktische info over hoe je Gent kan bereiken, of een overzicht met nuttige adressen en informatie over Gent.
Ben je op zoek naar een specifieke plaats in Gent? Probeer de zoekfunctie rechts bovenaan en typ je zoekwoord in. Nog niet gevonden wat je zoekt? We helpen je hieronder graag verder!
Logeren in Gent
Dien ik een citytaks te betalen voor mijn verblijf in Gent?
Indien je verblijft op een camping of in een hostel, dan betaal je 1,5 euro per nacht per persoon. Logeer je in een hotel of B&B, dan betaal je 3,5 euro per nacht per persoon. En kies je voor een vakantiewoning (enkel en alleen bestemd voor toeristisch verhuur) dan betaal je 6 euro per nacht per persoon. Enkel in de erkende jeugdverblijven dien je geen citytaks te betalen. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je eveneens vrijgesteld van de citytaks.
CityCard Gent
CityCard Gent kopen
Hoeveel kost de CityCard Gent?
De CityCard Gent is een voordelige kaart die je toegang geeft tot de belangrijkste monumenten, musea en topattracties in de stad. Je betaalt slechts 42 of 48 euro waarmee je respectievelijk 48 of 72 uur lang de stad kunt induiken. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn de meeste Gentse musea gratis, een CityCard biedt hen hier dus geen voordeel. Bekijk hier of de CityCard voordelig voor je is en check ook zeker de sluitingsdagen van bepaalde monumenten of musea. De openingsuren staan bij elke bezienswaardigheid of attractie vermeld op onze website. Zo haal je het meeste voordeel én plezier uit je aankoop!
Waar kan ik de CityCard Gent kopen?
De CityCard Gent is op heel wat plekken in de stad te koop: het toeristisch infokantoor, hotels, B&B’s, musea… Bekijk hier een lijst van alle verkooppunten. Op zoek naar het dichtstbijzijnde verkooppunt vanaf jouw locatie? Bekijk hier alle verkooppunten op een handige kaart.
Is de CityCard Gent online te verkrijgen?
Nee, de CityCard Gent wordt enkel fysiek verkocht. Je kan de kaart wel op heel wat locaties in de stad aankopen. Bekijk hier een lijst van alle verkooppunten. Op zoek naar het dichtstbijzijnde verkooppunt vanaf jouw locatie? Bekijk hier alle verkooppunten op een handige kaart.
Kan ik op voorhand reserveren met mijn CityCard?
Dat kan zeker! Duid de optie 'CityCard' aan in de ticketmodule van de desbetreffende bezienswaardigheid en laat zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang.
Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Dan is op voorhand reserveren verplicht. Dit kan door de optie "CityCard" aan te duiden in de ticketingmodule van het bezoekerscentrum. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang.
Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).
Ik kom met de trein naar Gent en wil de CityCard al meteen op de bus of tram naar het centrum gebruiken. Wat is het dichtstbijzijnde verkooppunt?
Er zijn verschillende verkooppunten in de buurt van beide stations. Raadpleeg hier de kaart met alle verkooppunten.
Activiteiten met de CityCard Gent
Welke musea en bezienswaardigheden kan ik bezoeken met de CityCard Gent?
De CityCard Gent geeft je toegang tot heel wat musea en bezienswaardigheden. De volledige lijst kan je hier terugvinden. Daarnaast krijg je ook een fikse korting op een bezoek aan het Lam Gods.
Welke tijdelijke tentoonstellingen kan ik bezoeken met de CityCard Gent?
De CityCard Gent geeft je gratis toegang tot alle tijdelijke tentoonstellingen van de Gentse Musea. Bekijk hier de lijst van alle inbegrepen tentoonstellingen.
Je voordelig verplaatsen in de stad met de CityCard Gent
Welke transportmiddelen kan ik gebruiken met de CityCard Gent?
Met de CityCard Gent maak je gratis gebruik van alle trams en bussen op het grondgebied Gent. Daarnaast kan je één dag gebruik maken van zowel een huurfiets, als van de Hop-on-hop-off watertram. Liever een gegidste boottocht? Ook daarvoor kan je jouw CityCard Gent éénmalig gebruiken. Lees hier alles over de inbegrepen transportmiddelen.
Van welke trams en bussen kan ik gebruik maken met mijn CityCard Gent?
Met de CityCard Gent maak je gratis gebruik van alle trams en bussen van De Lijn binnen het grondgebied Gent. Je kan de CityCard Gent niet gebruiken om buiten het grondgebied Gent te reizen.
Hoelang kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer met mijn CityCard Gent?
Bij elke CityCard is er een abonnement van twee of drie dagen bij het openbaar vervoer inbegrepen. Dit aanbod is enkel geldig, en neemt aanvang, vanaf de startdatum van de kaart. De startdatum en –uur moeten steeds vermeld staan op de achterzijde van de kaart.
Moet ik mijn CityCard Gent scannen bij gebruik van het openbaar vervoer?
Neen, het openbaar vervoer is vrij te gebruiken gedurende de looptijd van de CityCard en de kaart hoeft enkel getoond te worden bij een controle op het openbaar vervoer.
Praktisch
Hoe kan je de CityCard Gent gebruiken?
De geldigheidsperiode van de CityCard Gent begint te lopen vanaf het eerste gebruik. Bij elke toegang wordt de kaart gescand. Voor gebruik van het openbaar vervoer moet je de kaart niet valideren maar toon je ze bij controle.
Wil je het Lam Gods bezoeken met de CityCard? Boek je ticket dan zeker vooraf door de optie "CityCard" aan te duiden in de webshop. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt. Bij je bezoek laat je zowel je ticket als je CityCard scannen aan de ingang. Het reductietarief wordt niet toegekend bij tickets die aan de kassa aangekocht worden.
Voor het Gravensteen, het Belfort en tentoonstellingen in de Sint-Pietersabdij hoef je niet te reserveren, CityCard-houders krijgen steeds toegang (ook als alle tickets de deur uit zijn).
Opgelet: vul zeker de datum en uur van je eerste gebruik in op de achterzijde van de kaart. Dit is niet alleen belangrijk voor bij controles, maar is ook handig als geheugensteuntje voor jezelf!
Hoelang kan je de CityCard gebruiken?
De geldigheid van de kaart hangt af van de gekozen formule:
- CityCard Gent 48h: is exact 48 uren geldig vanaf het eerste gebruik (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…)
- CityCard Gent 72h: is exact 72 uren geldig vanaf het eerste gebruik (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…)
Heeft de CityCard Gent een geldigheidsdatum?
Nee, de CityCard heeft geen geldigheids- of vervaldatum. Je kan deze dus perfect cadeau doen aan vrienden of familie. Van zodra de kaart voor de eerste keer gebruikt wordt (= eerste keer dat de kaart gescand wordt bij het betreden van een deelnemend museum, bezienswaardigheid, boottochtje…), kan je deze gedurende 48 of 72u gebruiken (afhankelijk van de gekozen formule).
Hoeveel keer kan ik mijn CityCard Gent gebruiken voor elke bezienswaardigheid of activiteit?
De CityCard Gent geeft je éénmalig toegang tot de verschillende musea, bezienswaardigheden en activiteiten tijdens de looptijd van de CityCard Gent. De kaart geeft je ook de mogelijkheid om één dag gebruik te maken van de Hop-on-hop-off watertram en een fiets te huren voor één dag. Het openbaar vervoer is onbeperkt bruikbaar tijdens de looptijd van de kaart.
Hoe kan je de CityCard gebruiken?
Dat is heel makkelijk! Je hoeft je kaart enkel te scannen bij je bezoek aan het museum, de activiteit of bezienswaardigheid. Enkel op het openbaar vervoer hoef je de kaart niet te scannen, maar enkel te tonen bij controles.
Wat als ik mijn CityCard Gent verlies?
Een gestolen of verloren CityCard kan niet worden vergoed of vervangen.
Kan ik één CityCard Gent kopen voor twee personen?
Nee, de CityCard Gent is strikt persoonlijk en kan niet gebruikt worden door meerdere personen. Bovendien geeft de kaart maar voor één persoon toegang tot de verschillende musea, bezienswaardigheden en activiteiten.
Wat bij technische problemen?
De onthaalmedewerkers van het toeristisch infokantoor helpen je graag verder.
Lam Gods
Waar vind ik het Lam Gods?
“De aanbidding van het Lam Gods” is het wereldberoemde meesterwerk van de gebroeders Van Eyck uit de 15de eeuw. Het adembenemende altaarstuk bestaat uit 12 panelen en onderging vanaf 2012 een grondige restauratie onder leiding van specialisten uit binnen- en buitenland in het Museum voor Schone Kunsten (MSK). De gerestaureerde panelen kun je bewonderen in de Sint-Baafskathedraal.
Kan ik het Lam Gods bezoeken?
Zeker, dit absoluut meesterwerk mag je niet missen bij je bezoek aan Gent. Je kan het Lam Gods ontdekken in het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal. Door de beperkte capaciteit van het bezoekerscentrum is vooraf tickets boeken aangeraden.
CityCard-houders genieten trouwens van een fikse korting door de optie ‘CityCard’ aan te duiden bij aankoop van een ticket. Dit kan zelfs nog vóór dat je jouw CityCard effectief aangekocht hebt.
Visit Gent
Waar kan ik een rolstoel huren in Gent?
In het infokantoor van VisitGent is één rolstoel beschikbaar. Deze kan volgens beschikbaarheid gereserveerd worden door vooraf een mailtje te sturen met vermelding van je contactgegevens (voornaam, naam, e-mailadres en telefoonnummer) en de gewenste datum van afhaling. De rolstoel kan voor maximaal één dag uitgeleend worden en moet een kwartier voor sluitingstijd terug gebracht worden. Bekijk de openingsuren van het infokantoor hier.
Ook bij de Fietsambassade zijn er rolstoelen en buggy’s beschikbaar. Bekijk hier alle informatie over de reservatie en mogelijkheden.
Is Gent toegankelijk voor mensen met een beperking?
Gent wil een toegankelijke stad zijn, die open staat voor iedereen. Op onze website vind je nuttige informatie en tips rond toegankelijkheid in Gent, zo kan je tijdens de openingsuren van het Fietspunt onder de Krook gratis een rolstoel ontlenen voor een dag. Je kan eveneens een rolstoel ontlenen in het Infokantoor mits beschikbaarheid.
Voor parkeergelegenheden of andere vragen in verband met toegankelijkheid, kun je terecht bij de dienst Mobiliteit van de Stad Gent of kun je contact opnemen met de toegankelijkheidsambtenaar.
Waar kan ik een groepsuitstap boeken?
Visit Gent stelt zelf geen arrangementen of programma’s voor groepen samen. Op onze website vind je alle bouwstenen om zelf je ideale programma samen te stellen, volgens de interesses van je groep.
Op onze website vind je informatie over boottochten in groep, gidsen die rondleidingen organiseren in de stad en een lijst met restaurants geschikt voor (grotere) groepen in Gent. Ook de logies met een grotere capaciteit kun je op onze site makkelijk vinden. Geen inspiratie? Bezoek onze pagina ‘Gent met vrienden’.
Waar parkeer ik mijn wagen?
Aan de rand van Gent zijn gratis parkeerplaatsen. Van daaruit kan je makkelijk met het openbaar vervoer de binnenstad bereiken. In de stad parkeer je best in een ondergrondse parkeergarage. Kom je met een bus naar Gent? In het autocarplan vind je alle nuttige info. Campers kunnen op twee officiële kampeerautoterreinen in de stad verblijven.
Waar vind ik toeristische brochures van Gent?
In het kader van de inspanningen van de stad Gent op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, versturen wij vanuit de dienst Toerisme niet langer brochures per post op aanvraag. Verblijfstoeristen die in de stad overnachten in de hotels, gastenkamers of hostels, en dus meerdere dagen in Gent spenderen, ontvangen in hun logies een stadsgidsje, dat je via onze website kan downloaden. In ons infokantoor kan je uiteraard altijd terecht voor al je vragen, voor een kaart van de stad of een brochure met de highlights voor een kort bezoek.
Onze publicaties zijn voor iedereen digitaal raadpleegbaar op onze website.
Draakje Fosfor Applicatie
Algemeen
Hoelang duurt het spel?
Met de zoektocht ben je zo’n twee uur zoet. Vertrek zeker om 15 uur, zodat je tegen 17 uur aan het eindpunt bent voor een extra verrassing. Je kan de volledige route hier bekijken.
Hoeveel kilometer wandel je tijdens het spel?
In totaal wandel je zo'n 3 kilometer door de binnenstad. Je kan de volledige route hier bekijken.
Waar start de wandelzoektocht?
De tocht start aan aan het infokantoor van VisitGent, in de Oude Vismijn op het Sint-Veerleplein. Vervolgens toont Draakje Fosfor je de weg en wandel je langs verschillende highlights in de binnenstad. Je kan de volledige route hier bekijken.
Voor welke leeftijden is de applicatie geschikt?
De speurtocht is geschikt voor kinderen tussen 5 en 12 jaar oud, maar ook jongere kinderen kunnen deelnemen mits hulp van een volwassene.
Is de route ook geschikt voor een kinderwagen?
Je kan de route perfect afleggen met een kinderwagen. De route loopt langs 2 trappen, maar beide trappen kunnen makkelijk vermeden worden door de route licht aan te passen. Je kan de aangepaste route hier terugvinden (stippellijnen).
Hoe kan ik de app downloaden?
Je kan de applicatie gratis downloaden via de Google Play Store (Android) of Apple App Store (iOS). Het infokantoor van VisitGent (startpunt van de zoektocht) beschikt over gratis WiFi om de app te downloaden.
Werkwijze
Wat is de bedoeling van het spel?
Draakje Fosfor is zijn bril verloren in Gent en heeft je hulp nodig. Je gaat samen met hem op zoek langs de route die hij gisteren nog aflegde. Onderweg los je verschillende opdrachten op en kom je leuke weetjes over Gent te weten.
Hoe moet ik beginnen?
- Open het spel.
- Je krijgt een kaart te zien met daarop de verschillende plekken waar Draakje Fosfor gisteren nog was (vlammetjes op de kaart). Hij moet zijn bril op één van deze plekken verloren zijn.
- Zie je Draakje Fosfor op de kaart? Druk op zijn neus en volg de instructies om naar de eerste plek te wandelen.
- Van zodra je aankomt op deze plek, krijg je de eerste opdracht te zien.
- Los de opdracht op. Geen bril gevonden? Dan past Draakje Fosfor het vlammetje aan naar een doorkruiste bril. Zo houden jullie makkelijk bij waar de bril al zeker niet ligt.
- Wandel naar de volgende locatie door opnieuw op de neus van Draakje Fosfor te klikken en herhaal het bovenstaande.
Hoe ga ik naar de volgende opdracht?
- Klik op het Draakje Fosfor icoontje op de kaart.
- Ga naar de voorgestelde locatie.
- De opdracht opent van zodra je op de locatie aankomt.
Hoe kan ik de taal van het spel instellen?
Je kan de taal van het spel instellen door op het vlagje onderaan links op het startscherm te klikken. De applicatie is beschikbaar in de volgende talen:
- Nederlands
- Frans
- Engels
- Duits
- Spaans
Instellingen
Het spel wil niet laden of crasht bij het opstarten
- Sluit de applicatie volledig af en herstart het spel.
- Geen succes? Herstart je smartphone of tablet en probeer de applicatie opnieuw te openen.
- Indien de bovenstaande stappen niet werken, verwijder de applicatie van je toestel en installeer opnieuw.
Technische problemen
Mijn locatie op de kaart laadt niet of is niet correct
- Controleer of je locatievoorzieningen aan staan:
- Open de instellingen van je toestel
- Klik op privacy > locatievoorzieningen > Fosfor
- Activeer ‘bij gebruik van de app’ en ‘exacte locatie’
- Ga terug naar de applicatie
- Geen succes? Sluit de applicatie en open een andere applicatie met locatievoorziening op je toestel (bijvoorbeeld kaarten of maps). Open de draakje Fosfor applicatie opnieuw en controleer je locatie.
- Indien het bovenstaande niet werkt, gebruik dan de SOS knop onderaan de kaart.
Professionals
Kan ik mijn zaak of event promoten via het infokantoor van VisitGent?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je zaak of evenement in de kijker te zetten. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Waar kan ik als toeristische ondernemer terecht?
Ben je een toeristische professional in Gent? Neem dan zeker een kijkje op onze website om te zien hoe wij je kunnen helpen voor je toeristische promotie.
Waar kan ik als influencer terecht?
Ben je een journalist, blogger, vlogger of influencer en wens je graag samen te werken met VisitGent? Je vindt meer informatie op onze website.
Waar kan ik terecht als startende ondernemer?
Visit Gent zet de stad Gent op de kaart als toeristische bestemming. Ben je van plan om te starten met een toeristische onderneming of logies? Dan kan je terecht bij verschillende instanties. Neem zeker een kijkje op de website van Toerisme Vlaanderen voor alle regelgeving. Toerisme Oost-Vlaanderen biedt ondersteuning en advies aan via de logiescoördinator.
Op de website van de Stad Gent vind je meer informatie over starten met een onderneming in Gent. Onze collega’s van Puur Gent kunnen je meer informatie geven over bepaalde subsidies en ondersteuning voor Gentse handelaars.
Lage-emissiezone (LEZ)
Wat als mijn wagen niet meer toegelaten is in de Gentse binnenstad?
Gent bereiken kan op verschillende manieren. Zo ben je ook welkom met de trein of bus. Kom je toch liever met de auto? Dan kan je een toelating / dagpas kopen of parkeren op een P+R aan de rand van de stad. Daar parkeer je gratis en spring je makkelijk op de tram of bus naar het centrum!
Wat als ik meerdere lage-emissiezones in België bezoek?
Ook andere Belgische steden zoals Brussel en Antwerpen hebben een lage-emissiezone. De toelatingsvoorwaarden zijn niet overal gelijk. Ontdek hier 5 tips voor als je meerdere lage-emissiezones bezoekt.
Geldt de LEZ ook voor autobussen en autocars?
Ook autobussen en autocars moeten aan de normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria.
Worden autobestuurders met een buitenlandse nummerplaat ook beboet?
Zeker, ook buitenlandse voertuigen moeten aan de voorwaarden van de LEZ voldoen. Bovendien moeten buitenlandse nummerplaten (met uitzondering van Nederlandse) steeds registreren!
Andere vragen over registratie, tijdelijke toelating of een LEZ-boete?
Studenten
Hoe regel ik een vakantiejob of stage bij Visit Gent?
Regelmatig komen studenten stage lopen bij VisitGent. Als je hierin geïnteresseerd bent, dien je je aan te melden op de centrale stagedatabank van de Stad Gent. Alle beschikbare studentenjobs staan op de website van de Stad Gent. Neem een kijkje in de lijst en solliciteer online.
Waar kan ik een kot huren?
Kom je in Gent studeren en ben je op zoek naar een kot? Je onderwijsinstelling helpt je graag verder. Daarnaast kun je ook bij deze instanties terecht:
Autocar
Waar kan ik parkeren met een autocar?
Er zijn verschillende parkings voorzien voor autocars. Bekijk alle autocarparkings hier.
Waar kan ik reizigers afzetten met een autocar?
Er zijn verschillende kiss-and-ride zones voorzien voor autocars. Reizigers afzetten met de autocar op andere locaties kan enkel als de chauffeur een vrije plek vindt waar stilstaan kan volgens de regels van de wegcode, én als de stilstaande bus geen hinder of gevaar veroorzaakt voor de andere weggebruikers.
Als de politie vaststelt dat een autocar geparkeerd is / staat te wachten op reizigers die er nog niet zijn, kan men verbaliseren. Het is dus belangrijk dat de autocar niet langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen van de reizigers.
Opgelet: een groot deel van het historisch centrum is autovrij gebied.
Kan ik met een autocar in het autovrij gebied rijden?
Autobussen (en ook andere vervoermiddelen) moeten zich sinds de invoer van het Mobiliteitsplan (3 april 2017) strikt aan de regels voor het autovrij gebied houden.
Alle nummerplaten van voertuigen die het autovrij gebied binnen rijden worden gescand. Wie geen geldige vergunning heeft, krijgt een gasboete.
Uitzondering: verblijfstoeristen afzetten of ophalen aan een hotel binnen de zone kan mits vergunning. Deze vergunning kan aangevraagd worden bij het hotel in kwestie.
Kan ik verblijfstoeristen ophalen of afzetten aan een hotel in het autovrij gebied?
Autocars mogen hotelgasten afzetten of ophalen aan het hotel indien ze van het hotel (gelegen in het autovrij gebied - AVG) een vergunning hebben gekregen. Deze vergunning kan enkel aangevraagd worden via het hotel.
Ik wil een busreis naar Gent organiseren. Welke busmaatschappijen kan ik aanspreken?
Er zijn heel wat lokale busmaatschappijen beschikbaar. Hier kan je een lijst met verschillende busondernemingen raadplegen.
Kan ik met een internationale lijnbus naar Gent?
Er zijn verschillende maatschappijen die internationale lijnbussen inleggen naar Gent. Je vindt ze hier.
Kan ik met een bus van de luchthaven naar Gent?
Ja, hier kan je meer info over bustransfers tussen Gent en de luchthavens terugvinden:
Naar Gent met je eigen boot
Hoe kan ik Gent bereiken met een boot?
Wie over een eigen boot beschikt, kan Gent gemakkelijk bereiken via de Leie, de Schelde en de kanalen Gent-Terneuzen en Gent-Oostende. Bekijk hier waterwegkaarten.
Opgelet: buitenlandse pleziervaartuigen hebben een waterwegenvignet nodig om de waterwegen op te varen.
Waar mag ik varen in Gent?
Het varen is op Gentse binnenwateren overal toegelaten, maar varen in de (toeristische) binnenstad wordt afgeraden omwille van de beroepsvaart (stadsrondvaarten) die er plaatsvindt. Er zijn bovendien heel wat alternatieve vaartrajecten mogelijk, buiten het stadscentrum. Ook varen op de Lieve wordt afgeraden omdat deze waterweg te smal en onveilig is. Enkel de beroepsvaart, m.a.w. alleen stadsrondvaartboten, varen op de Lieve. Vlotten worden liever niet gezien op de Gentse binnenwateren.
Varen mag met niet-gemotoriseerde vaartuigen (kano, roeibootjes,...) zolang de signalisatie dit toelaat.
Aan de Hoofdbrug (aan het Gravensteen) hangt een bord waarop staat dat doorvaren voor gemotoriseerd scheepvaartverkeer verboden is, met uitzondering van de beroepsvaart. Er mogen dus geen particuliere gemotoriseerde vaartuigen voorbij deze brug varen. Er mag aan het Gravensteen ook niet aangemeerd worden.
Met de hand voortbewogen vaartuigen mogen overal varen, maar dit wordt afgeraden omwille van de smalle waterweg en brugjes. Bovendien horen de stadsrondvaartboten de kano’s, kajak’s of andere niet-gemotoriseerde vaartuigen niet aanvaren, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het is dus niet verboden maar het wordt wel ten zeerste afgeraden.
Indien je wil varen met een gemotoriseerd vaartuig, moet je contact opnemen met de Scheepvaartpolitie.
Zowel de boot als de schipper moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voor de wateren buiten Gent moet je contact opnemen met De Vlaamse Waterweg.
Zijn er jachthavens in Gent?
Zijn er sluizen in de Gentse binnenstad?
Ja, zo kunnen bootjes helemaal rond Gent varen.
De Scaldissluis
Een sluiswachter opent en sluit de sluis manueel:
- Weekdagen en op zaterdag: open om 9 uur, 13 uur en 15 uur.
- Zon- en feestdagen: open om 13 uur en om 14 uur.
De Sint-Jorissluis
Dezelfde sluiswachter opent en sluit ook deze sluis manueel:
- Weekdagen en op zaterdag: open om 10 uur, 14 uur en 16 uur.
- Zon- en feestdagen: open om 14 uur en om 15 uur.
Zijn er slipways in Gent?
Aan de jachthavens bij Langerbrugge en bij de Snepdijk kunnen boten te water gelaten worden aan een slipway.
Mogen watersporters (kano,...) varen op de Gentse binnenwateren?
Individuele watersporters mogen varen op de rivieren, maar grote groepen of organisatoren van evenementen moeten toestemming vragen aan De Vlaamse Waterweg.
Gelieve steeds rechts te varen en rekening te houden met de andere waterweggebruikers. Ga nooit dwars met je boot op de waterweg liggen!
Mogen groepen watersporters (kano,...) varen op de Gentse binnenwateren?
Individuele watersporters mogen varen op de rivieren, maar grote groepen of organisatoren van evenementen moeten toestemming vragen aan De Vlaamse Waterweg. Zo worden er geen grote groepen waterrecreanten meer toegelaten tijdens het broedseizoen.
Waar kan ik mijn kano of kajak te water laten?
Je kunt een kano te water laten aan de Gentse Roei- en Sportvereniging vzw, Vissersdijk 1, 9000 Gent.
In- en uitstappen gebeurt het veiligst aan de Krommewalbrug of aan de Baudelokaai.
De watertrappen zijn bedoeld om in- en uit te stappen, maar men mag er niet aanmeren. De trap moet steeds vrij blijven voor andere waterweggebruikers of voor personen die per ongeluk in het water terecht komen.
De scheepvaartpolitie doet regelmatig toezicht op het naleven van deze richtlijnen.
Waar kan ik met mijn kano of kajak aanmeren?
Kano's of kajaks mogen niet onbeheerd achtergelaten worden. De Vlaamse Waterweg verwijdert deze kano’s en kajaks. Het is dus raadzaam een gsm-nummer of telefoonnummer van de eigenaar op het vaartuig aan te brengen.
Je kan jouw kano of kajak wel achterlaten in een jachthaven. Laat deze nooit achter aan een watertrap of kaaimuur.
Er kan hiervoor wel een aanvraag ingediend worden bij De Vlaamse Waterweg, maar deze innames kunnen enkel vergund worden voor evenementen of groepsbezoeken.
Mag ik paddelen op de Gentse binnenwateren?
Paddelen (Stand Up Paddle, SUP) is toegelaten, maar je moet je gedragen naar het scheepvaartreglement met name: de scheepvaart heeft te allen tijde voorrang. Activiteiten op de Watersportbaan zijn de bevoegdheid van de Sportdienst.