Good to know

Deze pittige wandeling neemt je mee langs de meest iconische nightlife-plekken in de stad. Niet alles heeft de tand des tijds doorstaan, maar als je even de ogen sluit, kan je haast overal de beats nog horen.

Nightlife-expert

Sinds hij in 1995 op de Gentse Feesten per ongeluk de Red Tape Building binnenliep, waar toen de eerste editie van 10 Days of Techno plaatsvond, heeft Ben Van Alboom zich in het nachtleven vastgebeten. Eerst als bezoeker, vervolgens als journalist voor Knack Focus (actualiteitsmagazine voor film, muziek en tv). In 2007 nam Ben het roer over van radio-icoon Jan Van Biesen als presentator van Switch op Studio Brussel (bekende Belgische radiozender), waar hij ook mee aan de wieg stond van The Greatest Switch. Hij hield daarnaast mee het nightlife platform Red Bull Elektropedia boven de doopvont, net als de party concepten Avenue L en Dirty Movies Dirty Dancing, en tekende met fotograaf Wouter Van Vaerenbergh voor Angels & Ghosts, een unieke reeks analoge zwart-witportretten van bekende elektronische muzikanten. 

Walk a mile in my shoes

7,4 km - 9800 stappen

In alle eerlijkheid loop je tijdens deze wandeling niet enkel mijn schoenen, maar ook in die van de honderdduizenden andere nachtdieren die de voorbije decennia het nachtleven in Gent onveilig hebben gemaakt. Te beginnen in het Citadelpark, dat ooit een vrij stevige nightlife-reputatie had. De Overpoort heeft die reputatie vandaag natuurlijk nog altijd, al moet het zijn meest legendarische club, Decadance, intussen wel missen.

De Vooruit heeft zich de afgelopen kwarteeuw echt opgeworpen als nightlife-mekka, maar daarvoor was het vooral de nabijgelegen Kuiperskaai die voor het nodige nachtlawaai zorgde. En wie toen Kuiperskaai zei, zei uiteraard ook Martino, een verrukkelijk no-nonsense snackbar die even incontournable was voor het Gentse nachtleven als Wilfried Martens voor de Belgische politiek.

Toen de Kuiperskaai verdween – waar vroeger de legendarische club 55 lag, ligt nu de zuivelafdeling van de Match – verschoof het epicentrum van het nachtleven meer richting de Vlasmarkt en Oude Beestenmarkt. Al trok het met instant historische boîtes als Culture Club en Kompass ook steeds meer uit het centrum weg. En dan vergeet ik uiteraard nog even noemenswaardige plekken als de Eskimo-fabriek, de Chinastraat en de Theaterboot, waarop R&S Records en Kozzmozz de technorevolutie ontketenden. Al lag die sloep in zijn korte, maar memorabele geschiedenis natuurlijk zowat overal.

Tot slot liggen (of lagen) op het traject ook enkele notoire platenwinkels, zoals Music Man en Fried Chicken Records. Want een partystad zonder platenwinkels is als de Martino zonder cheeseburgers met een spiegelei.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify

Put on those walking shoes

Walk Local

First date met onze stad? Ontdek hier alle Walk Local wandelingen en ga op stap met de tips van Gentse locals. Makkelijk te volgen & vol leuke adresjes. 

Ontdek hier alle Walk Local wandelingen