Gent engageert zich ecologisch. Naast de titel "veggiehoofdstad" en het grootste autoluwe centrum van Europa, heeft Gent ook een lage-emissiezone (LEZ). Om de luchtkwaliteit te verbeteren mogen de meest vervuilende wagens de Gentse binnenstad (het gebied binnen de ring) niet langer binnenrijden.

Check je wagen en vermijd een boete

In deze lage-emissiezone gelden strenge toelatingsvoorwaarden en uitstootnormen. De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de binnenstad van Gent mag inrijden of niet. Alleen voertuigen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, worden toegelaten tot deze zone. De meest vervuilende diesel- en benzinevoertuigen worden uit het gebied geweerd.

Geen Belgische of Nederlandse nummerplaat?

Mag je auto binnen maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je jouw wagen ALTIJD registreren!

Bekijk hier enkele veelgestelde vragen over de lage-emissiezone.

Je herkent de LEZ aan deze borden
Video Url

Lage-emis­sie­zo­ne Gent

Om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving en een beter milieu, voert de stad een lage-emissiezone (LEZ) in.

Wat als mijn wagen niet meer toegelaten is in de Gentse binnenstad?

Gent bereiken kan op verschillende manieren. Zo ben je ook welkom met de trein of bus. Kom je toch liever met de auto? Dan kan je een toelating / dagpas kopen of parkeren op een P+R aan de rand van de stad. Daar parkeer je gratis en spring je makkelijk op de tram, bus of shuttle naar het centrum! 

Wat als ik meerdere lage-emissiezones in België bezoek?

Ook andere Belgische steden zoals Brussel en Antwerpen hebben een lage-emissiezone. De toelatingsvoorwaarden zijn niet overal gelijk. Ontdek hier 5 tips voor als je meerdere lage-emissiezones bezoekt. 

Geldt de LEZ ook voor autobussen en autocars?

Ook autobussen en autocars moeten aan de normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria. 

Kunnen autobestuurders met een buitenlandse nummerplaat ook beboet worden?

Zeker, ook buitenlandse voertuigen moeten aan de voorwaarden van de LEZ voldoen. Bovendien moeten buitenlandse nummerplaten (met uitzondering van Nederlandse) steeds registreren