Green Key is een internationaal kwaliteitslabel voor toerismeondernemers die ecologisch werken. Omdat Stad Gent een stevige duit in het groene zakje wil doen, vergoedt het vanaf dit jaar de instap- en auditkosten voor Gentse toeristische ondernemers die in het programma stappen. Omdat ecologisch voor ons nu eenmaal de enige weg is.

Wat is Green Key?

Een internationaal ecolabel voor toeristische ondernemingen als hotels, gastenkamers, campings, vakantieparken, restaurants, MICE-locaties... Dat is Green Key in een notendop. Als grootste speler op de markt zet het label duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de kijker en streeft het naar een klimaatneutrale toerismesector.

Green Key Vlaanderen wordt sinds 2018 beheerd door GoodPlanet, een organisatie die jong en oud inspireert om een duurzame samenleving te realiseren. 

Waarom Green Key?

Het initiatief wint niet toevallig vandaag aan belang. We zijn ons met z’n allen bewust dat het met ons klimaat niet de goede kant opgaat. Maar wat kunnen we eraan doen? Een accommodatie met eco-label boeken, bijvoorbeeld. Green Key is een handig houvast voor mensen die willen meewerken aan een economie waarin niet enkel de winst telt, maar ook de mens en het milieu.

Als logiesuitbater is het van groot belang om ecologisch verantwoord te handelen. De impact van een hotel is namelijk groot. In hotel NH Gent Belfort werden recent 3 belangrijke duurzame acties ondernomen. Als eerste hebben wij onze ondergrondse parking voorzien van 10 elektrische oplaadpunten. Als tweede investeerden wij in verschillende apps. Zo is er een app waarop je 3000 verschillende kranten en tijdschriften kunt opvragen en lezen ter vervanging van de papieren versie. Ten derde installeerden wij ook nog een energie monitoringssysteem (EMAZE) om het verbruik van gas, elektriciteit en water te optimaliseren.
Kelly Verbouw, NH Gent Belfort

Hoe helpt Stad Gent?

Vanaf dit jaar vergoedt Stad Gent de instap- en auditkosten voor Gentse ondernemers die willen meedoen aan het Green Key-programma. Daarbovenop krijgen Green Key-ondernemers gratis energiecoaching, zodat je weet welke energiebesparende maatregelen een optie zijn voor jouw zaak. Nog niet overtuigd? Dan trekken de energiepremies van de stad je misschien over de streep: Stad Gent geeft tot 10.000 euro aan premies voor energiebesparende maatregelen in panden bestemd voor ondernemen.

Gra­tis instap- en audit­kos­ten Green Key

Download hier het aanvraagformulier

Duur­zaam onder­ne­men in Gent

Tot 20% minder energie verbruiken in jouw zaak? Zoek je nog financiële steun bij het verduurzamen van jouw zaak?
Ontdek alle steunmaatregelen van stad Gent hier

Wat levert het op?

Een officieel label, dat staat wel mooi, maar wat levert het jou als toeristisch ondernemer concreet op? Wel, je krijgt er een veerkrachtiger bedrijf van. Allereerst heb je met een Green Key-label een commercieel voordeel op je concurrentie, want er is vandaag veel vraag naar groene accommodaties. Daarnaast bespaar je heel wat op je maandelijkse kosten voor water, gas en elektriciteit. En tot slot maak je samen met ons de stad tot een groenere plek. Mooi toch?  

Hoe kan je het label krijgen?

Ben je actief in de toeristische sector en wil je mee ijveren voor een duurzamer werkveld? Dan ligt een Green Key-label binnen handbereik als je bewuster aan de slag gaat met bv.: minder water, gas en elektriciteit te verbruiken; bio en veggie op de kaart te zetten; duurzaam vervoer te stimuleren – met fietsverhuur bijvoorbeeld – enz. Kan je aantonen dat je actief werkt aan een lage ecologische voetafdruk, dan kan je een aanvraag voor het Green Key-label doen.

Wil je graag het Green Key- label behalen en gebruikmaken van de bijkomende steunmaatregelen, dan kan je contact opnemen met Jorine van GoodPlanet. Zij zal jou op weg helpen doorheen het traject en brengt jou in contact met de nodige instanties.

Streef mee naar een duur­za­mer toe­ris­me

Schrijf je hier in

Deze Gentse ondernemingen dragen het Green Key label