De kracht van het Museum voor Schone Kunsten (MSK), één van de oudste musea van België, is de verscheidenheid van zijn collectie, wat best opmerkelijk is. Nooit eerder hingen de oude meesters én modernisten zo perfect naast elkaar als in dit iconische museumgebouw.

"Van Eyck. Een optische revolutie"

In 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent hulde aan één van de Vlaamse Meesters, met de grootste Jan Van Eyck-tentoonstelling ooit: ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist een substantieel aantal naar Gent, waar ze getoond worden naast werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Voor deze tentoonstelling worden momenteel maar liefst 13 museumzalen heringericht waardoor een deel van de collectie gesloten is voor de opbouw ervan.

MSK Gent, van kaalslag naar brede kunstcollectie

Eind 18de eeuw stond Gent onder Frans bestuur en werden er heel wat stedelijke kunstschatten in beslag genomen. Een deel daarvan zou nu nog in het Louvre in Parijs te zien zijn. Rebels Gent bleef niet bij de pakken zitten en legde gestaag een brede kunstcollectie aan, waarvoor het jaren naar een goede locatie zocht. De ideale locatie was het gebouw van architect Van Rysselberghe in het Citadelpark, een museum met een fantastisch ruimtegevoel en veel lichtinval.

Bosch en Magritte, omringd door schoonheid

De collectie, die loopt van Jeroen Bosch over Rubens tot Magritte, is nooit beter tentoongesteld dan vandaag en beslaat een enorme verscheidenheid aan schilderijen, beelden, tekeningen, etsen en wandtapijten van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Een auditorium, een bibliotheek, een kinderatelier en een brasserie maken het MSK tot een eigentijds multifunctioneel complex, waar je tijdens je stedentrip in Gent heerlijke uren kunt doorbrengen, omringd door schoonheid. Neem een virtueel kijkje in het MSK.

‘Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld’

Geniet ook van de goddelijke gloed van het Lam Gods en volg hier ‘live’ de restauratie van dit meesterwerk, van de gebroeders van Eyck, het topstuk van de oude Vlaamse schilderkunst.

MSK met kinderen

Bezoek je het MSK met kinderen? Dat treft, het museum heeft een uitgebreid aanbod kindvriendelijke activiteiten. Zo kun je terecht in het museumatelier, of neem de ‘familieroute’, een route op maat van kinderen door de zalen van het museum. Een verrassende beleving voor oud en jong, ook voor de allerkleinsten!

Vlaamse meesters, Vlaamse kunstcollectie in MSK

En over Vlaamse meesters gesproken, Jeroen Bosch, Pieter Paul Rubens, James Ensor, ... hun werken hangen overal in de wereld. Toch vind je nergens anders een vollediger beeld van deze en andere wereldvermaarde Vlaamse kunstenaars dan in hun thuishaven. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent vertellen het verhaal van de beeldende kunst in de zuidelijke Nederlanden van de 15de tot de 20ste eeuw. Hun collecties kenden een gelijklopende historische groei en vullen elkaar perfect aan. Samen vormen zij de Vlaamse Kunstcollectie.