Deze in Doornikse blauwe steen opgetrokken kerk is één van de mooiste voorbeelden van de Scheldegotiek. De Sint-Niklaaskerk is niet zomaar een kerk; het is een levendig eerbetoon aan het bruisende stadsleven dat haar omarmt.

Een Stadssymbool van Dynamiek

Als de eerste parochiekerk in de Lage Landen met geëmancipeerde stedelijke architectuur, vertelt de Sint-Niklaaskerk het verhaal van Gent door de eeuwen heen. Een plek waar snelheid en dynamiek hand in hand gaan met groeiende stadsbevolking en evoluerende architecturale trends. Verken de geschiedenis van een kerk die ontstond uit de behoeften van een bloeiende handelsnederzetting en de rijke stedelijke ontwikkeling van middeleeuws Gent weerspiegelt. 

Scheldegotiek

De Sint-Niklaaskerk, opgericht in de 13de eeuw, diende als het spirituele bolwerk voor kooplieden en handelaars. Uniek is de zogenaamde vieringtoren die niet boven de ingang, maar boven de kruising van hoofd- en zijbeuken staat. Hij fungeert als een soort natuurlijke lantaarn, omdat het licht via de toren de dwarsbeuk binnenvalt. Het interieur is een lappendeken van kunstwerken, geïnspireerd door diverse gilden die er hun kapellen hadden. Laat je leiden langs enkele meesterwerken die deze kerk tot een waar kunstjuweel maken.

Op het hoofdaltaar schittert het werk van Nicolas De Liemaecker, een 17de-eeuwse kunstenaar geprezen door Rubens. Het schilderij vertelt het verhaal van Sint-Nicolaas' aanstelling als bisschop, vol dynamiek en emotie.

Het romantische orgel van Cavaillé-Coll, ingehuldigd in 1856, ademt muzikale geschiedenis. Sinds de heropening van het gerestaureerde schip is het orgel op het doksaal boven het westportaal weer zichtbaar.

De kerk herbergt glasramen van Capronnier die het verhaal van Maria en de Kruisdood van Jezus vertellen. Moderne ramen van Herman Blondeel, die de zeven sacramenten weergeven, voegen hedendaagse pracht toe.

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De vzw Monumentale Kerken Gent tracht het patrimonium en cultureel erfgoed van de Gentse centrumkerken toegankelijk te maken voor het brede publiek. 

Kom meer te weten over de werking van vzw MKG

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De Gentse horizon wordt gekenmerkt door de vele kerken en hun torens. Deze brochure neemt je mee naar de negen Monumentale Kerken van Gent. Je ontdekt meer over hun rijke geschiedenis en de vele kunstwerken die ze herbergen. 

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.