Het Sint-Pietersplein is niet alleen het kloppende hart van het Kunstenkwartier, maar ook van de Gentse studentenbuurt. Je vindt er de Boekentoren, de vierde toren van Gent, en het symbool van de kennis die in de universiteitsstad te rapen valt. De andere kant van het plein, de Overpoortstraat, staat dan weer voor de verleiding waaraan menig student wordt blootgesteld: wie aan de lokroep van de tientallen studentencafés wil weerstaan, moet sterk in zijn schoenen staan.

Het Sint-Pietersplein is hét evenementenplein van de stad. Elk jaar strijkt hier de Halfvastenfoor neer, maar ook vele andere evenementen en concerten.

Sinds 2007 kan je je wagen kwijt in de ondergrondse parking. Bij de aanleg ervan werden een groot aantal belangrijke archeologische vondsten gedaan die nu symbolisch aangeduid zijn met smalle metalen lijnen. Je kunt de vondsten bekijken in de Sint-Pietersabdij.

Op het plein bevindt zich een monumentale trap die het Sint-Pietersplein verbindt met het Sint-Amandsplein. Het plein en zijn omgeving, waaronder verschillende huizenblokken en het Sint-Amandsplein, zijn geklasseerd als beschermd stadsgezicht.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.