Deze Benedictijnenabdij werd in de 7de eeuw gesticht door Sint-Amandus, die daarmee ook aan de doopvont van de stad Gent zelf stond. In de 14de en 15de eeuw groeide ze uit tot een heus abdijdorp, met hoeven, tuinen, woningen en landerijen. De abdij dankte haar welvaart aan de privileges die ze had bedongen en aan de belastingen die ze mocht innen op haar gronden. Die liepen door tot aan de Gentse binnenhaven.

Volg ‘Alison’, virtueel door de geschiedenis

Ontdek het geheim van de gevallen engelen. De digitale monnik ‘Alison’ geeft je een virtuele rondleiding doorheen de abdij. ‘Alison’ is je geheimzinnige movieguide tijdens je bezoek aan de Sint-Pietersabdij. In zeventien episodes neemt hij je mee op een spannende en mysterieuze tocht op zoek naar de moordenaar van zijn jonge vriend. Hij brengt je in ruimtes waar je anders nooit zou komen. De middeleeuwse refter, de majestueuze abdijkerk, een prachtige tuin en eindeloze zolders, … tussen hemel en aarde val je hier van de ene verbazing in de andere. Extra spannend, ook voor kinderen. 

Groene hotspot in Gent

De tuin van deze abdij is zonder enige twijfel een hotspot in Gent, niet in het minst geliefd bij de vlijtige studenten van Gent om te chillen of te studeren onder een stralende hemel. Een must see tijdens je city break. De prachtige tuin met wijngaard en ruïne is een groene oase in de stad. In de Sint-Pietersabdij vinden elk jaar prestigieuze tentoonstellingen met internationale uitstraling plaats. De reftervleugel van de Sint-Pietersabdij is authentiek middeleeuws. De gelijkvloerse verdieping van de Sint-Pietersabdij is gratis te bezichtigen (pandgangen en pandhof, de permanente opstelling Tussen Hemel & Aarde en de tuin van de abdij).