Green Key en Green Globe zijn internationale kwaliteitslabels voor toerismeondernemers die ecologisch werken. Omdat Stad Gent een stevige duit in het groene zakje wil doen, vergoedt het de instap- en auditkosten voor Gentse toeristische ondernemers die in één van beide programma's stappen. Omdat ecologisch voor ons nu eenmaal de enige weg is.

Wat is Green Key?

Een internationaal ecolabel voor toeristische ondernemingen als hotels, gastenkamers, campings, vakantieparken, restaurants, MICE-locaties... Dat is Green Key in een notendop. Als grootste speler op de markt zet het label duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de kijker en streeft het naar een klimaatneutrale toerismesector.

Green Key Vlaanderen wordt sinds 2018 beheerd door GoodPlanet, een organisatie die jong en oud inspireert om een duurzame samenleving te realiseren. 

Ben je actief in de toeristische sector en wil je mee ijveren voor een duurzamer werkveld? Dan ligt een Green Key-label binnen handbereik als je bewuster aan de slag gaat met bv.: minder water, gas en elektriciteit te verbruiken; bio en veggie op de kaart te zetten; duurzaam vervoer te stimuleren – met fietsverhuur bijvoorbeeld – enz. Kan je aantonen dat je actief werkt aan een lage ecologische voetafdruk, dan kan je een aanvraag voor het Green Key-label doen.

Wil je graag het Green Key- label behalen en gebruikmaken van de bijkomende steunmaatregelen, dan kan je je registreren via de website van Goodplanet en Green Key. Zij zullen jou op weg helpen doorheen het traject en brengen jou in contact met de nodige instanties.

Ervaring van collega-ondernemers

Walter en Sandra van Marcel de Gand Business & Travel Flats, gelegen aan de het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, pakten enkele zaken aan met de hulp van Green Key: 

  • Maximaal gebruik van lokale en bioproducten voor het ontbijt
  • Installatie van een energiemonitoringssysteem om het verbruik van elektriciteit, gas en water in het oog te houden. Want meten is weten!
  • Investering in relamping met LED, een quick-win waarbij halogeen verlichting vervangen werd door LED-lampen die slechts een fractie van de energie verbruiken
  • De tuin meer zijn gang laten gaan met als resultaat een verscheidenheid aan vogels, bijen, vlinders, vossen, eekhoorns...
In het verleden hadden we reeds duurzame investeringen gedaan met het oog op een lager energieverbruik, onder andere zonnepanelen en een zonneboiler voor sanitair water. Green Key heeft ons echter nog gestimuleerd om een aantal zaken extra te doen met als focus duurzaamheid en ecologie.
Walter en Sandra - B&B Marcel de Gand
B&B Marcel de Gand

Wat is Green Globe?

Een internationaal ecolabel voor toeristische ondernemingen als hotels, MICE-locaties, toeristische attracties, touroperators, restaurants, enz. Dat is Green Globe in een notendop. Als oudste speler op de markt zet het label duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de kijker en streeft het naar een klimaatneutrale toerismesector.

Het initiatief wint niet toevallig vandaag aan belang. We zijn ons met z’n allen bewust dat het met ons klimaat niet de goede kant opgaat. Maar wat kunnen we eraan doen? Een accommodatie met eco-label boeken, bijvoorbeeld. Green Globe is een handig houvast voor mensen die willen meewerken aan een economie waarin niet enkel de winst telt, maar ook de mens en het milieu.

In Vlaanderen wordt Green Globe rechtstreeks behartigd door Green Globe https://www.greenglobe.com.

Wil je graag het Green Globe - label behalen, dan neem je met hen contact via https://www.greenglobe.com/join-new-member.

Hoe helpt Stad Gent?

Stad Gent vergoedt de instap- en auditkosten* voor Gentse ondernemers die de ecolabels wensen te verkrijgen. Daarbovenop krijgen deelnemende ondernemers gratis energiecoaching, zodat je weet welke energiebesparende maatregelen een optie zijn voor jouw zaak. Nog niet overtuigd? Dan trekken de energiepremies van de stad je misschien over de streep: Stad Gent geeft tot 10.000 euro aan premies voor energiebesparende maatregelen in panden bestemd voor ondernemen.

*de instap- en auditkosten kunnen enkel voor één van beide programma's toegekend worden

Gra­tis instap- en audit­kos­ten Green Key en Green Glo­be

Download hier het aanvraagformulier

Duur­zaam onder­ne­men in Gent

Tot 20% minder energie verbruiken in jouw zaak?

Zoek je nog financiële steun bij het verduurzamen van jouw zaak?

Ontdek alle steunmaatregelen van stad Gent hier

Wat levert het op?

Een officieel label, dat staat wel mooi, maar wat levert het jou als toeristisch ondernemer concreet op? Wel, je krijgt er een veerkrachtiger bedrijf van. Allereerst heb je met een Green Key- of Green Globe-label een commercieel voordeel op je concurrentie, want er is vandaag veel vraag naar groene accommodaties. Daarnaast bespaar je heel wat op je maandelijkse kosten voor water, gas en elektriciteit. En tot slot maak je samen met ons de stad tot een groenere plek. Mooi toch?  

Deze Gentse ondernemingen dragen het Green Key label