Op zoek naar een kroeg of restaurant in een authentiek decor? Hou zeker halt op de Korenmarkt! Het plein is niet enkel rijk aan verhalen, het is ook één gigantisch terras. Je kan er altijd terecht voor een pint of een deugddoende koffie. En wij beloven je een adembenemend uitzicht! Laat je ogen dwalen over de prachtige gevels en geniet van Gent.

Trekpleister

Priemt de zon doorheen de wolken bij de lentestart, dan strijkt ‘t terrasjesvolk neer op de Korenmarkt. Het zou een oud Gents spreekwoord kunnen zijn. Maar je mag deze uitspraak gewoon letterlijk nemen. Het heraangelegde, autoluwe plein is een echte trekpleister voor genieters. Zowel voor bezoekers op zoek naar een rustplekje als voor rasechte Gentenaars die hun koffieklets willen houden.

Een grote pint in Klein Turkije

De Korenmarkt bevindt zich pal in het historische centrum van Gent. Rond de monumentale Sint-Niklaaskerk. Bekijk dit prachtig architecturaal staaltje scheldegotiek maar eens goed! Door het caféstraatje Klein Turkije kuier je langs het mooie bouwwerk heen. En waar je nu een streekbier nuttigt, werden vroeger – O, ironie! – openbare verkopen georganiseerd, na faillissementen. Klein Turkije zou zijn naam niet ontlenen aan het land, maar aan de verbasterde uitdrukking ter keie gaan, wat failliet gaan betekent.

De Donkersteeg, allesbehalve donker!

Aan de andere kant sluit de Korenmarkt aan op de Donkersteeg. Hoewel de naam anders laat vermoeden, is dit een bruisend winkelstraatje. Van juwelen, lederwaren, mode tot ambachtelijke chocolade. Een must voor fashionista’s en fijnproevers. Maar hou ook even koffiepauze bij Mokabon. Deze inmiddels legendarische Gentse koffiebar is hét mekka van de lekkere mokka!

Eeuwenoude pareltjes

De Korenmarktbuurt is veel meer dan eten, drinken en winkelen! Hoewel het plein in de loop der jaren flink wat renovatie onderging, staat de oude Gentse geschiedenis je er nog vlak onder de neus. Bijna 1000 jaar geleden werd hier het graan verhandeld dat via Schelde en Leie werd ingevoerd. Hierdoor groeide de Korenmarkt in de loop van de middeleeuwen uit tot een centrum van bedrijvigheid. Het plein werd later ook een start- en aankomstplaats voor postkoetsen. Als gevolg hiervan werd in begin 20ste eeuw het imposante postgebouw opgetrokken op de fundamenten van wat oorspronkelijk de Koninklijke Nederlandse Schouwburg moest worden. Dit pareltje, dat nu als winkelcentrum, 4-sterrenhotel én cocktailbar dienst doet, is een echte must see!

En vanaf hier?

Voor een eindeloze shoppingmarathon slenter je aan de Sint-Niklaaskerk direct zuidwaarts de Veldstraat in. Eén van de bekendste winkelstraten van Gent én Monopoly. En over het water ben je direct aan de Graslei en de Korenlei! Aan de noordkant van de Korenmarkt ben je op een steenworp van de beschermde wijk Het Patershol verwijderd. Laat deze pittoreske middeleeuwse straten zeker niet links liggen!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.