Deze bijzonder mooie hoek van Gent is een stad-in-de-stad. Vergeet even waar je bent. En laat je onderdompelen in de middeleeuwen. Leg spelenderwijs de eeuwenoude geschiedenis van dit prachtige stadsdeel bloot! Snuif de nostalgie van oude leefgewoonten op. Geniet van architectuur en kunst. En zeker van de pittoreske straten vol gezellige restaurants, volkse cafés en hippe bars.

Fun for foodies

Gent is een echte foodiestad. Maar hier staat de spreekwoordelijke kers op de – natuurlijk al even spreekwoordelijke – taart. De eettenten staan nagenoeg schouder aan schouder in de straten van het Patershol. En je kan er een culinaire wereldreis maken. Van Japans en Indonesisch, langs Turks, Italiaans en Spaans, tot het gezellig thuiskomen in de ouderwetse Vlaamse keuken van grootmoeder. En of de stijl nu hip, romantisch, een beetje zot of exclusief is. Wees gerust. De honger zal gestild zijn.

Out of the box

Als je echt wil ervaren wat out of the box denken is, zet dan zeker het Huis van Alijn op je agenda. Dit pas vernieuwde belevingsmuseum is een fascinerende ontdekkingstocht voor alle zintuigen doorheen onze Gentse tradities en leefgewoontes. En het gerestaureerde Caermersklooster krijgt een geheel nieuwe invulling als platform voor beeldende kunsten (Kunsthal). Wil je helemáál buiten het kader treden? Ga dan voor de saunasessie! In badhuis Aqua Azul kan je ontspannen wellnessen in een verbluffend Jugendstilinterieur.

Bier met kroakemandels

Maar blijf zéker nog wat plakken in het Patershol! En drink op je gemak een koffie in ’t cafeetse van ’t museetse. Het sfeervolle volkscafé aan de binnentuin van het Huis van Alijn. Tijdens de wintermaanden is géén kroeg gezelliger dan het curieuze café Rococo. Neem daarvoor even je tijd. En ontdek uitbaatster Betty’s universum bij kaarslicht. In café Folklore beleef je de échte Gentse couleure locale: een pint, soms een potje traditionele kroakemandels en Gentse toogvertellingen. Volgens goeie bronnen zou er soms ook een pistolet mee uufflakke – de typisch Gentse geperste kop – gepresenteerd worden!

Een oude wijk met een volkse ziel

In de schaduw van het Gravensteen wordt vooral ook gewoond en gelééfd. De bewoners gaan er hun gewone, dagelijkse gang. Hun deur staat er voor elkaar open. De kinderen spelen er op straat. Het Patershol is meer dan een toeristische trekpleister. Het is vooral ook een woonwijk. Met een feestcomité dat de tradities in ere houdt. En dit geeft het oude middeleeuwse stratenpatroon een unieke historische waarde. Verdwaal in de smalle steegjes en je voelt het: het Patershol heeft een volkse ziel.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.