Dit architecturale kunstwerk is een unieke ontmoetingsplaats voor bewoners, studenten en bezoekers. Het imposante gebouw ligt op een plek die vroeger ‘Waalse Krook’ werd genoemd, in een bocht (‘krook’) van de Schelde, waar schepen steenkool uit Wallonië aanvoerden.

Je kunt er anderen ontmoeten, cultuur opsnuiven, rustig iets drinken of zelf aan de slag gaan met innovaties en technologieën als 3D-printen en virtual reality. Het gebouw verbindt naast mensen, ook het Historisch Centrum en het Kunstenkwartier. 

Op de site bieden verschillende instellingen hun diensten aan. Samen worden ze ‘de Krookbewoners’ genoemd. Naast de stadsbibliotheek hebben ook Imec (Vlaams onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologieën), Universiteit Gent en Urgent.fm hun plek op De Krook

Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte, een studiezaal en een leescafé.

Knap staaltje architectuur

Het monumentale gebouw, met kunstintegratie van kunstenaar Michaël Borremans, werd ontworpen door het Gentse architectenbureau Coussée & Goris architecten en hun partner TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Dit Spaanse architectuurbureau kreeg dit jaar ook de Pritzkerprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architectuur! 

Zitplek aan het water

Ter hoogte van de bocht van de Schelde ligt een kaaipromenade, Nelson Mandelapromenade, met zitruimte. Er zijn aanmeerplaatsen voorzien voor de pleziervaart en taxiboten. De kaaien en omgeving kregen meer groen en zijn een perfecte plaats om de stadsdrukte te ontvluchten.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.