In 1911 kreeg Maurice Maeterlinck, als enige Belg ooit, de Nobelprijs Literatuur. Gent, zijn geboortestad, speelde een belangrijke rol in zijn carrière, blijkt uit het boek dat een jaar vóór zijn dood gepubliceerd wordt. Ontdek de Gentse sporen van Maurice Maeterlinck tijdens deze culturele wandeling.

Het bekende sprookje van Maurice Maeterlinck “L’oiseau bleu” gaat over de zoektocht naar geluk belichaamd door een blauwe vogel. Dit was de inspiratie voor het kunstwerk “Les oiseaux de Mr. Maeterlinck” of Blauwe Vogels van het Franse Pitaya aan de Ajuinbrug. Hiervoor werden lichtgevende blauwe vogels opgehangen in een boom aan het water. 

Het lichtkunstwerk Maeterlinck was één van de hoogtepunten van het Lichtfestival Gent 2012. Eenvoudige blauwe vogels in strakke lijnen als van origami streken toen geruisloos en met een minimum aan energieverbruik neer op de takken van de boom aan de Predikherenlei. Deze verlichte vogels zorgen door hun reflectie in het water voor een dubbel nachtbeeld. Ondertussen heeft de Stad Gent het lichtkunstwerk aangekocht en kan je het werk het hele jaar door bewonderen.

De Maeterlinck wandeling neemt je mee naar twaalf verschillende plekken die belangrijk waren voor Maurice Maeterlinck. Plekken en gebouwen waar hij kwam zoals onder meer het Gravensteen, De Sint-Niklaaskerk, De Kouter en nog zoveel meer. Daarnaast kom je ook meer te weten over de mensen die Maeterlinck heeft gekend en net als hem actief waren in de kunsten: literatoren, schilders of beeldhouwers.

Mae­ter­lin­ck wan­de­ling

Op 9 november 1911 kende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur toe aan Maurice Maeterlinck, de “prins van het symbolisme”.

Enkel digitaal verkrijgbaar.