Langs de Schipperskaai aan het Handelsdok staat sinds een paar jaar een Gentse parel te blinken: het ‘Stadsgebouw’. Het gebouw, ontworpen door Xaveer De Geyter Architects, biedt onderdak aan een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een wijksporthal en de muzische basisschool Melopee.

Het opmerkelijkste element in het ontwerp van het Stadsgebouw moet wel de enorme pergola of overdekte buitenkamer zijn aan de kant van het water. Het is een hoogst ongewone speelplaats, maar er zit bijvoorbeeld ook een basketterrein op hoogte in. De constructie in staalskelet zal door de jaren heen een steeds groener karakter krijgen, omdat klim- en andere planten er vrij spel krijgen.  

Het Stadsgebouw is niet alleen ambitieus op het vlak van architectuur. Ook omwille van de duurzaamheid en energievoorziening gooit het project hoge ogen. Het is een passiefgebouw dat zich voor verwarming aansluit op een systeem dat ook door het omliggende woonproject De Nieuwe Dokken wordt gebruikt. Een deel van de warmtebehoefte komt uit gft-resten en afvalwater, de rest van een naburig bedrijf.  

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.