Steden zetten meer en meer hun beste beentje voor om de impact op het milieu te beperken. In Gent is duurzaamheid geen mode-, maar een doe-woord. Gent engageert zich reeds jaar en dag ecologisch, van veggiehoofdstad sinds 2009 tot het grootste autoluwe centrum in Europa sinds 2017. Gent beleven te voet of van op de fiets is dan ook een absolute aanrader! Een behapbare stad die zich makkelijk laat zien, ook met twee ‘stapvoeten’.

Logeren met een lage impact

Bewust logeren in Gent is geen kwestie tussen 'kiezen' of 'delen'. Deze logies zijn actief bezig met het verduurzamen van hun onderneming. Ze gaan bewuster om met de energievoorzieningen, zetten bio en veggie op de kaart, stimuleren duurzaam vervoer, enz. Zo dragen zij hun steentje bij in het verlagen van hun ecologische voetafdruk.  Bij Fairbnb gaan ze nog een stapje verder. Daar kiezen ze voor verhuringen waarbij de verhuurders ook lokaal verankerd zijn. 

Lekker én verantwoord eten en drinken

Wat eet je, vanwaar komt wat je eet, wat doe je met voedselresten, wat belandt er in je vuilnisbak? Op al die fronten kan je kleine acties ondernemen om je voetafdruk te verkleinen. Kom het allemaal ontdekken in de veggiestad bij uitstek, of haal jouw ingrediënten rechtstreeks bij de boer op de vele biomarktenZero waste, doe-het-zelf, lekker én leuk? Je kan in Gent zelfs jouw fruitmand eigenhandig bij elkaar plukken. Ontdek het hele aanbod hier.

Amuseren zonder zorgen

Je kan ook je activiteiten afstemmen op je groene mindset en je vrije tijd zo ecologisch mogelijk spenderen. Geruisloos dobberen op het water, doorheen de stad en randgebieden snorren op een fiets of e-vespa of gewoon op eigen kracht door de stad wandelen, opties genoeg! En vergeet niet op tijd en stond te pauzeren met een picknick in één van de vele groenpolen in en rond Gent.

Ecoshoppen doe je zo

Duurzaam consumeren, klinkt nog niet zo gek! Je kan al veel bereiken door te kiezen voor lokale producten (dus geen nodeloos transport) die bovendien minimaal of helemaal niet verpakt zijn. Dubbel check! Ook in het departement non-food kan je bewuste pareltjes vinden. Heel wat winkels bieden ethisch en ecologisch verantwoorde waar aan, duurzaam hoeft dus helemaal geen beperking te zijn.

Groen en afvalvrij feesten

In Gent is het al meermaals bewezen dat een evenement niet hoeft te eindigen in eindeloos plastic bekers bij elkaar vegen en in afvalzakken proppen. De Stad Gent kiest resoluut voor afvalvrije feesten. Deze aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af door de lijst aan evenementen die alle ecologische vakjes intussen kunnen afvinken.

Op weg naar Gent Klimaatstad

Je ziet het misschien niet direct, maar overal in Gent kan je initiatieven herkennen die de ecologische voetafdruk van de stad meer en meer verkleinen. Overdag valt je oog op ongewone groene plaatsjes, groendaken, geveltuintjes die je kan ontdekken tijdens de Stadssafari. 's Avonds wordt het daglicht omgetoverd in prachtig (en toch duurzaam) kunstlicht en wordt de stad nog een tikkeltje gezelliger. Dus spring op de fiets of tram en geniet van Gent, zonder een vuiltje in de lucht dankzij de lage emissiezone