Het Film Fest Gent is een vaste waarde in het Vlaamse en internationale cultuurlandschap. Dat is te danken aan een ijzersterke, terugkerende formule: Belgische première van meer dan 100 kwaliteitsfilms en filmmuziekconcerten van topcomponisten.

Jaarlijks bezoeken 100.000 mensen de Arteveldestad en genieten tijdens Film Fest Gent, het grootste internationale filmfestival van België, van films, concerten en gesprekken.

De films die tijdens het festival getoond worden, zijn voornamelijk films die niet in het reguliere aanbod in België te zien zijn. Daarnaast vinden talrijke films door avant-premières op dit festival hun weg naar het publiek.

Filmmuziek in de schijnwerpers

Film Fest Gent besteedt veel aandacht aan filmmuziek en zet zo een vaak onderschatte tak van de filmindustie in de kijker. De unieke concerten, filmmuziekseminaries, workshops en masterclasses brengen componisten en filmmuziekprofessionals van over de hele wereld naar Gent. Sinds 2001 organiseert Film Fest Gent ook de World Soundtrack Awards: jaarlijkse filmmuziekprijzen die tijdens het festival worden uitgereikt.

Prijzen

Elk jaar worden tijdens het Film Fest Gent prijzen uitgereikt:

  • Officiële Competitie (voor de beste film)
  • World Soundtrack Awards
  • Joseph Plateau Honorary Award (voor festivalgasten die een speciale bijdrage leverden aan de filmkunst)
  • Internationale Kortfilmcompetitie
  • Competitie voor Belgische Studentenkortfilms
  • Explore Zone (voor films voor en door jongeren)
  • North Sea Port Publieksprijs

Film Fest Café

Even pauzeren tussen de films door of hetgeen je net gezien hebt nabespreken met je gezelschap? Dat kan in het Film Fest Café rechtover Kinepolis Gent. Je kiest er uit heel wat heerlijk hapjes en/of drankjes. Nog een plus: tijdens de dagelijkse FFG Talkies pik je er ook een boeiend gesprek tussen regisseurs, acteurs of kunstenaars mee. Geniet je van Film Fest Gent op één van de andere locaties? Ook daar krijg je de gelegenheid om nog even op adem te komen met een drankje.

2023: Vijftigste editie

In 2023 blaast Film Fest Gent vijftig kaarsjes uit. Dat wordt het hele jaar gevierd. Als kers op de (verjaardags)taart komt er een overzicht van alle films van de afgelopen jaren op de website.

2x25 van partituur tot kortfilm
Ter ere van het gouden jubileum van Film Fest Gent componeerden 25 filmcomponisten van over de hele wereld een kort muziekstuk. Deze partituren vormen het uitgangspunt voor 25 kortfilms die tijdens het festival vertoond zullen worden. Film geïnspireerd op muziek dus, niet omgekeerd.

FFG Remake
Voor zijn 50ste verjaardag stelt Film Fest Gent een collectie duurzame accessoires voor: FFG Remake, een samenwerking met duurzaam designbedrijf Volmaakt, studenten van HoWest en Luca School of Arts. De studenten ontwierpen nieuwe producten uit het oude promotiemateriaal van Film Fest Gent. Deze werden gemaakt in samenwerking met duurzaam designbureau Volmaakt. Wil je een stukje filmfestivalgeschiedenis mee naar huis nemen? Dat kan. Je kunt deze unieke designstukken de laatste twee weekends van september en de eerste twee weekends van oktober kopen tijdens een tentoonstelling bij Volmaakt in de Speldenstraat 1 én tijdens het filmfestival zelf.

Film Fest Gent vol­le­dig pro­gram­ma

Bekijk de website voor het volledige programma

Deze acti­vi­teit vindt plaats op een loca­tie die bin­nen de lage-emis­sie­zo­ne ligt

Kom je met de wagen naar Gent? Check dan eerst of je de binnenstad mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 

Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone (LEZ) in Gent
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.