Waar vroeger de zieken werden verzorgd, worden vandaag de muziekliefhebbers in de watten gelegd. Wie van klassieke en hedendaagse muziek en jazz houdt, vindt hier beslist zijn gading.

Muziekcentrum De Bijloke is door zijn concertzaal in een 13e-eeuws ziekenhuis uniek in de wereld.

Het geeft een hedendaagse invulling aan muziekbeleving en kiest volop voor cross-overs met andere kunstvormen zoals theater en film, kindervoorstellingen en festivalweken rond hedendaagse thema’s. Per seizoen staan ruim 120 concerten op het programma, met topmusici uit binnen- en buitenland. Jaarlijks vinden meer dan 100.000 bezoekers de weg naar het Muziekcentrum voor concerten, cursussen en debatten. 

Voor jazzliefhebbers is Muziekcentrum de Bijloke Gent synoniem voor het beroemde Gent Jazz Festival.

Concertzaal met uitzonderlijke akoestiek

In 2019-2020 onderging Muziekcentrum De Bijloke een grootschalige renovatie. Het is een architecturale mix van eeuwenoud en splinternieuw.

Het café en de foyer zijn een bruisende plek in het complex. Daarvoor zorgt het interieur van de Antwerpse Studio Helder en het Gentse collectief Onbetaalbaar bij wie ecologie en hergebruik centraal staan. De historische kapel doet dienst als vestiaire.

De Londense akoestici van Arup, het Londense DRDH Architects en de restauratie-experts van Julian Harrap staken hun hoofden samen en maakten van het complex en de concertzaal een parel in de muziekwereld. Op hun palmares staan o.a. Sydney Opera House, Oslo Opera Houde, het Cornucopia-podium van popster Björk, Neues Museum Berlijn, Opera Gent, Victoria and Albert Museum Londen,…

Het belangrijkst pluspunt van de concertzaal is de unieke akoestiek. Het 13e-eeuwse dak absorbeert dankzij de nieuwe uitdieping van de vloer en de lambriseringen geen geluid meer. Overal in de zaal geniet je van een optimale concertbeleving. Akoestische reflectiepanelen zorgen voor een uitstekende akoestiek voor publiek én muzikanten. De zitplaatsen hebben houten leuningen en onderkanten voor akoestische reflectie en een luxueuze bekleding voor optimaal comfort.

"De uitzonderlijke akoestiek versterkt het contact tussen de muzikanten. Het orkest klinkt als een evenwichtig geheel, maar tegelijk is het geluid erg verfijnd en helder. Tel die twee samen en je krijgt een zaal die het orkest laat schitteren op zijn mooist."
Dirigente Kristiina Poska
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.