Dat het Lam Gods geschilderd werd door de gebroeders Van Eyck is algemeen bekend. Over de rampzalige manier waarop het werk tot stand kwam, is veel minder geweten. Kom alles te weten over de turbulente poseerdag van het Lam Gods.

Luistergids met Wouter Deprez

Van zingende engelen met een kater tot het mislukte kapsel van Maria. De verwezenlijking van het Lam Gods liep allesbehalve van een leien dakje.

Wouter Deprez neemt je mee naar de turbulente poseerdag van het Lam Gods en legt uit wat er misliep op het Lam Gods (gebaseerd op de nieuw ontdekte kroniek van Martinus Veirdemaecker). 

Deze online documentaire komt het best tot zijn recht als je het geluid aan hebt staan en een koptelefoon opzet. De stem van Wouter, de middeleeuwse achtergrondgeluiden en muziek zorgen voor een unieke beleving. Laat je gedurende 20 minuten doorheen een uniek stukje geschiedenis leiden.

Weinigen weten hoe moeizaam het Lam Gods tot stand kwam. IJdele figuranten, slecht weer, een humeurige schilder, belangengroepen die meer plaats op het schilderij wilden. Als je goed op het schilderij inzoomt, zie je overal sporen van de catastrofale ontstaansgeschiedenis. Een welkom tegengewicht voor de eeuwen onterechte lof die dit prutswerk kreeg.
Wouter Deprez

Ont­dek de wer­ke­lij­ke waar­heid ach­ter het Lam Gods

Bleven de zingende engelen te lang hangen op een scoutsfuif? Kwam het model voor Adam recht uit bed? En was de hovenier het gras vergeten afrijden?

Ontdek hier op welke rampzalige manier het Lam Gods tot stand kwam.

Start hier de audiotour met Wouter als gids

Beeldrechten Lam Gods: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be – een initiatief van meemoo.