In Gent is er zoveel te zien dat het handig kan zijn een stadsplan, wandelplan of themaplan bij de hand te hebben. Op deze pagina vind je een aantal handige online publicaties met up-to-date informatie over Gent. Download wat je nodig hebt als pdf en raadpleeg het bestand daarna waar en wanneer je maar wil. Liever een papieren plannetje bij de hand? Per publicatie lees je waar je eventueel een papieren versie kan vinden.

Toe­ris­tisch stads­plan

Dit vijftalige stadsplan is een must voor wie Gent pas leert kennen: de kleine kaart op de voorzijde neemt de binnenstad onder de loep en de grote kaart op de achterzijde omvat informatie over invalswegen, P+R-parkings enz. Je vindt op het stadsplan de belangrijkste bezienswaardigheden en ankerpunten van de stad, maar ook info over stations, tramlijnen, straten en hotels. Met dit stadsplan ben je al halfweg!

Meertalig: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Dit stadsplan is ook op papier verkrijgbaar in je logies, het infokantoor en in het infopunt in het station Gent-Sint-Pieters.

Liever helemaal digitaal? Op onze online stadskaart duid je makkelijk zelf aan wat je zoekt: de tofste winkels, een toptentoonstelling of concert, een romantische B&B..., zodat jij tijdens je citytrip geen highlights mist. 

Onmis­ba­re kaart - wan­del­plan

Op zoek naar de perfecte reisgezel voor een eerste kennismaking met Gent? Dan is 'de onmisbare kaart' de geknipte keuze voor jou: het handige stadsplan met kaart van de binnenstad geeft informatie over wat je in Gent absoluut gezien, gedaan en ontdekt moet hebben. Ook vind je er beknopte info over praktische zaken, tramlijnen enz., én een leuke stadswandeling die je naar je hand kan zetten met extra lusjes rond bepaalde thema’s.

6 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Toe­ris­ti­sche stads­gids Gent

De stadsgids is een handig boekje met uitgebreide informatie over Gent. Je vindt er allerlei bezoektips, maar ook extra’s als een stukje stedelijke geschiedenis, info over het karakter van de stad enzovoort. Ga je op meerdaagse citytrip naar Gent, dan is de officiële stadsgids je gedroomde begeleiding. Geef je boekje door aan anderen die een trip naar de stad plannen, dan train je meteen die duurzame reflex die zo typisch is voor Gent. 

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze publicatie is enkel op papier verkrijgbaar in je logies.

City­Card Gent - plan

Een CityCard Gent op zak? Dan is deze kaarthouder met geïntegreerd stadsplan jouw perfecte compagnon om de stad te ontdekken. Je vindt er alle deelnemende musea, bezienswaardigheden en activiteiten op een handige stadskaart om je eigen CityCard-tour uit te stippelen!  

Meertalig: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Je ontvangt deze publicatie bij aankoop van je CityCard Gent. Bekijk hier alle verkooppunten.

Toe­gan­ke­lijk­heids­bro­chu­re

Heb je een tijdelijke of permanente beperking, of ben je moeilijk te been, dan kan deze stadsgids je ondersteunen bij je bezoek aan Gent. In de gids vind je een route doorheen het historische stadscentrum met zo weinig mogelijk hindernissen. Bovendien geeft de gids per must-see extra info rond toegankelijkheid en vindt je er ook heel wat toegankelijke eet- en drinkadresjes, openbare toiletten en logies in terug.

2 verschillende taalversies: Nederlands en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.

Gent, toe­gan­ke­lijk voor ieder­een

Een handige kaart die beschrijft welke route je best aflegt om de stad te verkennen en obstakels te vermijden.

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.

Uit­ge­licht voor een wan­de­ling

Een wijze toer langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen? Volg de uitgestippelde lichtwandeling en ga zelf op ontdekking! Je start aan de Kouter voor een wandeltocht van een 5-tal kilometer. De wandeling neemt je mee langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting.

Als je de volledige toer stapt, reken dan met ongeveer twee uur. En start best niet te laat. Want om klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting! Plan je de wandeling met één van de gidsen. Of ga zelf ontdekking en download hier alvast de kaart!

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.

Sor­ry, Not Sor­ry Street Art plan Gent

Street art-fanaten zitten goed met dit plannetje waarop allerlei openluchtkunst is aangeduid. De wandeling langs street art in de binnenstad is dubbel interessant, want naast een introductie in Gentse straatkunst is dit ook een toertje langs een aantal toeristische highlights. De street art-scene in Gent bruist en past wonderwel bij de historische stad.

3 verschillende taalversies: Nederlands, Frans en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

USE-IT plan voor jon­ge­ren

Een stadskaart geschreven voor en door jonge reizigers. Dit no-nonsens stadsplan zit boordevol tips van locals zoals de bruinste kroegen, de beste frituren en de meest alternatieve hotspots. Haal een gratis papieren exemplaar in het infokantoor van Visit Gent en ga op stap!

Enkel verkrijgbaar in Engels. 

Spo­ren van Indu­stri­eel Gent

Een eeuw geleden zag Gent er helemaal anders uit dan nu. Rokende schoorstenen, arbeidersbeluiken en fabrieksgebouwen kenmerkten het Gentse landschap. Stap tijdens deze wandeling (7 km) in de sporen van het Gentse industriële verleden en ontdek een heel scala aan erfgoedparels. 

3 verschillende taalversies: Nederlands, Frans en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.

Op bezoek in de oude haven­dok­ken

Deze wandelroute van 7,5km neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven. 

Benieuwd naar de verhalen van bewoners van nu en havenarbeiders van toen? Scan de QR-code in de legende van de wandelkaart.

Te verkrijgen in het Nederlands, Engels en Frans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.

Mae­ter­lin­ck wan­de­ling

Op 9 november 1911 kende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur toe aan Maurice Maeterlinck, de “prins van het symbolisme”.

Enkel digitaal verkrijgbaar.

Speur­neu­zen­tocht? Weg­wijs in Gent!

Goede schoenen en deze wegbeschrijving is alles wat je nodig hebt om de Gentse binnenstad te verkennen.

Enkel beschikbaar in Nederlands.

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Gent­se Fiet­sen Rou­te

Stadskaart met een uitgestippelde fietsroute (37 km) doorheen Gent, aangevuld met leuke pauzeplekjes onderweg. 

2 verschillende taalversies: Nederlands - Frans en Engels - Duits

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.

Icoon­fiets­rou­tes

Via de Icoonfietsroutes ontdek je het beste van Vlaanderen. Laat je leiden langs glooiende heuvels, naar prachtige kunststeden, zelfs tot aan de Noordzee! Stippel jouw route uit op basis van 9 verschillende trajecten, samen goed voor meer dan 2500km fietsplezier.

4 verschillende taalversies in één brochure: Nederlands, Frans, Duits en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Toe­ris­ti­sche vaar­kaart Gent

Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde in samenwerking met ‘Promotie Binnenvaart Vlaanderen’ en Toerisme Gent een gratis vaarkaart voor Gent.

Enkel digitaal verkrijgbaar.

Stads­hal Gent

De stadshal is een knap staaltje hedendaagse architectuur. Het gebouw haalde zelfs de finale van de prestigieuze Mies Van der Rohe-award.

Twee taalversies: Nederlands en Engels.

Enkel digitaal verkrijgbaar.

Her­in­ne­rin­gen aan WOI

Deze wandeling neemt je mee in de sporen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van tien stopplaatsen ontdek je boeiende, vaak ontroerende verhalen achter enkele grafstenen op Campo Santo. 

Enkel beschikbaar in Nederlands. 

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Wes­ter­be­graaf­plaats: Her­in­ne­rin­gen aan WOI

Deze brochure neemt je mee in de sporen van de Eerste Wereldoorloog. Meer dan 100 jaar geleden verlieten heel wat vaders, zonen, broers of kleinzonen hun families om aan het front te gaan vechten. Mannen, vrouwen en kinderen sloegen op de vlucht omdat huizen, scholen en dorpen waren vernield. Deze wandeling vertelt over buitenlandse soldaten die ver van huis stierven, maar ook over Gentse soldaten, een Gentse spionne en gewone burgers.

Laat je op sleeptouw nemen door hun verhaal.

Enkel beschikbaar in het Nederlands. 

Deze brochure is ook op papier beschikbaar in het infokantoor.

Wes­ter­be­graaf­plaats Wan­del­zoek­tocht

De Westerbegraafplaats is één van de grootste begraafplaatsen van België. Dit grote domein is veel meer dan alleen een laatste rustplaats voor overledenen. Deze wandelzoektocht leidt je rond op de hele begraafplaats. 

Enkel beschikbaar in het Nederlands. 

Deze brochure is ook op papier beschikbaar in het infokantoor.

Graf­ste­nen met een ver­haal

De Zuiderbegraafplaats mag dan wel de oudste begraafplaats van Gent zijn, het is zeker niet de meest gekende. Deze groene oase is ook voor veel Gentenaren nog onbekend terrein. Tijdens deze wandeling ontdek je verschillende verhalen achter de grafstenen en monumentale kunstwerken op de Zuiderbegraafplaats. 

Enkel beschikbaar in Nederlands.

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De Gentse horizon wordt gekenmerkt door de vele kerken en hun torens. Deze brochure neemt je mee naar de negen Monumentale Kerken van Gent. Je ontdekt meer over hun rijke geschiedenis en de vele kunstwerken die ze herbergen. 

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.