Honderd jaar geleden was Gent nog een bruisende fabrieksstad. Met rokende schoorstenen en drukbevolkte arbeidersbuurten. Het Industriemuseum, vlakbij de Vrijdagmarkt, neemt je mee naar dat fabrieksleven van weleer. Een bezienswaardigheid die je tijdens je stedentrip op je to-do lijstje staan hebt.

Over mensen en machines

In de hoofdtentoonstelling ‘Over mensen en machines’ brengt het Industriemuseum het verhaal van de industriële revoluties. Je ontdekt hoe stoom en stroom het fabrieksleven danig dooreenschudden. Hoe kinderen en vrouwen op blote voeten op de fabrieksvloer stonden en hoe rond 1950 de eerste arbeidsmigranten een handje toestaken in de fabrieken. Het glorierijke textielverleden van Gent vormt de rode draad doorheen de expo.

Meet Jenny, een spannend spionageverhaal

Weet jij dat wel? Gent is de eerste stad waar de industriële revolutie, op het einde van de 18e eeuw, vanuit het Verenigd Koninkrijk, voet aan wal zette. De Britse regering was als de dood voor spionage en beschermde haar technologische voorsprong door een verbod op de uitvoer van machines. Dat was buiten Lieven Bauwens gerekend, die in 1798 de onderdelen van een ‘Mule Jenny’ het land uit smokkelde in koffie- en meelzakken. De ‘Mule Jenny’ (of Spinning Mule) is een spintoestel en is nu nog steeds te bewonderen in het Gentse Industriemuseum.

Naast de Mule Jenny vind je hier ook de oudst bewaarde twijnmolen van Europa uit 1789 en de “selfactor”, een gigantische spinmachine.

Levend museum

Het museum voert je na de hoofdtentoonstelling naar nog twee exposities vol werkende machines. In ‘Drie eeuwen grafische industrie’ ontdek je hoe het leven in de drukkerij in de laatste 300 jaar drastisch veranderd is. In het drukatelier – met werkende drukpersen - zie je regelmatig gepassioneerde drukkers en grafici aan het werk.

‘100% Textiel’ toont dan weer hoe textiel vroeger werd gemaakt, van katoenpluis tot handdoek. Met zoemende spinmachines en ratelende weefgetouwen. De expo laat je ook kennismaken met de hedendaagse textielproductie en -technieken. Want textiel is overal. En al eeuwenlang en in alle culturen wordt er gesponnen, geweven, getuft, geborduurd, geklost, genaaid en gebreid. Kijk er gerust ook mee over de schouder van de makers!

Het Industriemuseum, een baken in Gent

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad op de hoogste verdieping van dit doorzichtige gebouw. Met een scantoestel kan je de skyline afspeuren en ontdek je het industriële verleden van de gebouwen die je ziet.

Industriemuseum Gent, megakindvriendelijk!

Ben je tijdens je weekendje weg in Gent op pad met je kids dan is dit het ideale museum om met je jeugdige curieuzeneuzen te bezoeken. Ga samen op ontdekking.

Kinderen van 1,5 tot 12 jaar kunnen zich uitleven met het museumspel ‘Over mensen en machines’.

In de opstelling “Drie eeuwen grafische industrie” kunnen kinderen én volwassenen hun eigen gepersonaliseerd “minizine” maken. Een mooie herinnering om mee naar huis te nemen. Zie jij het zitten om samen met je gezin geluiden van machines na te bootsen? Kom dan zeker naar het Industriemuseum en beleef een uur vol plezier met je gezin! Megaplezant!

Tijdens ‘Het grote fabrieksspel’ maak je kennis met 250 jaar industriële geschiedenis.

Bar Baudelo

Voor of na je bezoek aan het museum kun je in Bar Baudelo genieten van een hapje of een drankje.

Spo­ren van Indu­stri­eel Gent

Een wandeling langs industrieel erfgoed in het centrum van Gent.