Honderd jaar geleden was Gent nog een bruisende fabrieksstad. Met rokende schoorstenen en drukbevolkte arbeidersbuurten. Het Industriemuseum, vlakbij de Vrijdagmarkt, neemt je mee naar dat fabrieksleven van weleer. Een bezienswaardigheid die je tijdens je stedentrip op je to-do lijstje staan hebt.

Over mensen en machines

In de hoofdtentoonstelling ‘Over mensen en machines’ brengt het Industriemuseum het verhaal van de industriële revoluties. Je ontdekt hoe stoom en stroom het fabrieksleven danig dooreenschudden. Hoe kinderen en vrouwen op blote voeten op de fabrieksvloer stonden en hoe rond 1950 de eerste arbeidsmigranten een handje toestaken in de fabrieken. Het glorierijke textielverleden van Gent vormt de rode draad doorheen de expo.

Meet Jenny, een spannend spionageverhaal

Weet jij dat wel? Gent is de eerste stad waar de industriële revolutie, op het einde van de 18e eeuw, vanuit het Verenigd Koninkrijk, voet aan wal zette. De Britse regering was als de dood voor spionage en beschermde haar technologische voorsprong door een verbod op de uitvoer van machines. Dat was buiten Lieven Bauwens gerekend, die in 1798 de onderdelen van een ‘Mule Jenny’ het land uit smokkelde in koffie- en meelzakken. De ‘Mule Jenny’ (of Spinning Mule) is een spintoestel en is nu nog steeds te bewonderen in het Gentse Industriemuseum.

Naast de Mule Jenny vind je hier ook de oudst bewaarde twijnmolen van Europa uit 1789 en de “selfactor”, een gigantische spinmachine.

Levend museum

Het museum voert je na de hoofdtentoonstelling naar nog twee exposities vol werkende machines. In ‘Drie eeuwen grafische industrie’ ontdek je hoe het leven in de drukkerij in de laatste 300 jaar drastisch veranderd is. In het drukatelier – met werkende drukpersen - zie je regelmatig gepassioneerde drukkers en grafici aan het werk.

‘100% Textiel’ toont dan weer hoe textiel vroeger werd gemaakt, van katoenpluis tot handdoek. Met zoemende spinmachines en ratelende weefgetouwen. De expo laat je ook kennismaken met de hedendaagse textielproductie en -technieken. Want textiel is overal. En al eeuwenlang en in alle culturen wordt er gesponnen, geweven, getuft, geborduurd, geklost, genaaid en gebreid. Kijk er gerust ook mee over de schouder van de makers!

Het Industriemuseum, een baken in Gent

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad op de hoogste verdieping van dit doorzichtige gebouw. Met een scantoestel kan je de skyline afspeuren en ontdek je het industriële verleden van de gebouwen die je ziet.

Industriemuseum Gent, megakindvriendelijk!

Ben je tijdens je weekendje weg in Gent op pad met je kids dan is dit het ideale museum om met je jeugdige curieuzeneuzen te bezoeken. Ga samen op ontdekking.

Zie je het zitten om je eigen “minizine” te maken? Het kan in het Industriemuseum.

Tijdens ‘Het grote fabrieksspel’ maak je kennis met 250 jaar industriële geschiedenis.

In de Tinker Studio kun je met allerlei materialen leuke dingen maken.

Ideeën om thuis uit te proberen vind je op de website van het museum.

Toegankelijk voor iedereen

Het hele museum is goed bereikbaar en alle doorgangen en zalen zijn voldoende breed. Het museum besteedt bijzondere aandacht aan blinde en slechtziende bezoekers. Je kan de kunstwerken ontdekken via een beschrijving van de hoofdteksten op de website. Ook voor bezoekers met autisme is er een aangepast bezoek mogelijk. Je kan hiervoor op de website van het Industriemuseum een visueel stappenplan en sensorische kaart downloaden om jouw bezoek voor te bereiden. 

L'Usine

Voor of na je bezoek aan het museum kun je in L'Usine genieten van een hapje of een drankje.

Museumshop

Het Industriemuseum maakt een reeks producten die je in de museumshop kunt kopen. Gemaakt door mensen van nu met machines en technieken van toen. Tot het assortiment behoren theedoeken, pannenlappen, keukenschorten, slabbetjes, etuis, draagtassen, onderleggers en tote bags. Daarnaast vind je er o.a. ook boeken, postkaarten, notitieschriften, posters, garens en stoffen. Je vindt de museumshop aan het onthaal. Hij is vrij toegankelijk.

Onli­ne tic­kets Indu­strie­mu­se­um

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Industriemuseum kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets

Op stap in groep?

Via deze link kan je je groepsbezoek online aanvragen. Het team van BOEKjeBEZOEK informeert je dan zo snel mogelijk over de concrete reservatie van je groepsbezoek. 

Groepsbezoek online aanvragen
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen