

In de hoofdtentoonstelling ‘Over mensen en machines’ brengt het Industriemuseum het verhaal van de industriële revoluties. Je ontdekt hoe stoom en stroom het fabrieksleven danig dooreenschudden. Hoe kinderen en vrouwen op blote voeten op de fabrieksvloer stonden en hoe rond 1950 de eerste arbeidsmigranten een handje toestaken in de fabrieken. Het glorierijke textielverleden van Gent vormt de rode draad doorheen de expo.
Weet jij dat wel? Gent is de eerste stad waar de industriële revolutie, op het einde van de 18e eeuw, vanuit het Verenigd Koninkrijk, voet aan wal zette. De Britse regering was als de dood voor spionage en beschermde haar technologische voorsprong door een verbod op de uitvoer van machines. Dat was buiten Lieven Bauwens gerekend, die in 1798 de onderdelen van een ‘Mule Jenny’ het land uit smokkelde in koffie- en meelzakken. De ‘Mule Jenny’ (of Spinning Mule) is een spintoestel en is nu nog steeds te bewonderen in het Gentse Industriemuseum.
Naast de Mule Jenny vind je hier ook de oudst bewaarde twijnmolen van Europa uit 1789 en de “selfactor”, een gigantische spinmachine.
Het museum voert je na de hoofdtentoonstelling naar nog twee exposities vol werkende machines. In ‘Drie eeuwen grafische industrie’ ontdek je hoe het leven in de drukkerij in de laatste 300 jaar drastisch veranderd is. In het drukatelier – met werkende drukpersen - zie je regelmatig gepassioneerde drukkers en grafici aan het werk.
‘100% Textiel’ toont dan weer hoe textiel vroeger werd gemaakt, van katoenpluis tot handdoek. Met zoemende spinmachines en ratelende weefgetouwen. De expo laat je ook kennismaken met de hedendaagse textielproductie en -technieken. Want textiel is overal. En al eeuwenlang en in alle culturen wordt er gesponnen, geweven, getuft, geborduurd, geklost, genaaid en gebreid. Kijk er gerust ook mee over de schouder van de makers!
Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad op de hoogste verdieping van dit doorzichtige gebouw. Met een scantoestel kan je de skyline afspeuren en ontdek je het industriële verleden van de gebouwen die je ziet.
Ben je tijdens je weekendje weg in Gent op pad met je kids dan is dit het ideale museum om met je jeugdige curieuzeneuzen te bezoeken. Ga samen op ontdekking.
Zie je het zitten om je eigen “minizine” te maken? Het kan in het Industriemuseum.
Tijdens ‘Het grote fabrieksspel’ maak je kennis met 250 jaar industriële geschiedenis.
In de Tinker Studio kun je met allerlei materialen leuke dingen maken.
Ideeën om thuis uit te proberen vind je op de website van het museum.
Het hele museum is goed bereikbaar en alle doorgangen en zalen zijn voldoende breed. Het museum besteedt bijzondere aandacht aan blinde en slechtziende bezoekers. Je kan de kunstwerken ontdekken via een beschrijving van de hoofdteksten op de website. Ook voor bezoekers met autisme is er een aangepast bezoek mogelijk. Je kan hiervoor op de website van het Industriemuseum een visueel stappenplan en sensorische kaart downloaden om jouw bezoek voor te bereiden.
Het Industriemuseum maakt een reeks producten die je in de museumshop kunt kopen. Gemaakt door mensen van nu met machines en technieken van toen. Tot het assortiment behoren theedoeken, pannenlappen, keukenschorten, slabbetjes, etuis, draagtassen, onderleggers en tote bags. Daarnaast vind je er o.a. ook boeken, postkaarten, notitieschriften, posters, garens en stoffen. Je vindt de museumshop aan het onthaal. Hij is vrij toegankelijk.